Friday, September 23, 2011

My birthday Celebration at Universal Studio Singapore

Assalamualaikum :) Tahun ni hubby cakap lets celebrate your birthday at USS. Ape lagi aku terus yehah!. Memandangkan tarikh lahir aku 16 september yang mana Public holiday setiap tahun di Malaysia maka daouble celebration la! Kebetulan weekend tu cousin aku kahwin di JB oh semuanya teratur indah. Anak2 bersam maid dan mak abah tak ikut cos derang stay kat hotel je plus adam dah kemaruk tengok swimming pool kat hotel hahaha die tak tau yang aku pergi ni lagi best. Akmal pulak baru baik demam so bagi dia rehat. Aku memang plan nak pergi berdua je cos kat USS tak banyak ride utk budak kecik, if hong kong disneyland yes ride untuk budak kecik banyak maka berbaloi untuk aku penat dan bawa anak2 jalan. Abangngah pun dah pesan tak payah bawa anak unless anak yang dah berumur 6 tahun ke atas. Bila aku dah pergi YA aku menyejutuinya.



Beli tiket secara ONline bila dah sampai tinggal line up je. USS buka pukul 10 pagi, aku sampai 9.30 orang dah beratur panjang. Aku beli tiket SD66 sebab bukan peak day, kalau peak day harga lain dan paling aku advise kalau korang nak bawa anak jugak beli la tiket "express" tiket express aku tak survey harga die tapi sudah tentu la lebih mahal sebab setiap permainan dalam USS ko tak payah beratur, ko potong je semua orang sebab ade laluan utk express ticket maka jimat masa dan seperti VIP la. Sila survey harga tiket di website sentosa island universal studio singapore.




Sepat bergambar dengan si muncung, banyak lagi character kartun yang lain tapi aku lagi excited nak main semua ride :)










Di USS ni macam satu bulatan yang besar, bila ko masuk sila pergi belah kiri dulu. Aku tak advise la pergi belah kanan sebab kanan ko akan mula dengan permainan extreme baru la ke permainan ringan, takut nanti kepala ko dah pening naik extreme ride nanti ko takde mood pulak ride yang seterusnya. maka sila la mulakan dengan ride yang ringan iaitu belok kiri :)













Hubby you betul2 ikut character kartun madagascar tau di photo booth ni. Madagascar antara kartun yang aku suka!










1st ride di USS










ride yang ni nak bawa anak 3 tahun pun takde hal










Next, paling aku suka welcome to far far away kingdom, hell yes bebeh!





muka fiona ni sebiji cam dalam kartun tu, masa nak take picture ni husband sibuk cakap "yang i nak amik gambar sebelah fiona" ambik leee... hahahaha






Shrek and fiona kingdom ni ade 4D movie, memang best giler siap ko rase cam ade labah2 kat kaki ko, donkey bersin kat muka ko la, haisshh sila la pergi :)







Awww! honeymoon!







Ok aku lupa bawa sunglass dan...







akan bergambar begini sebab mata tak tahan panas










Taraaaaa beli sunglass di kedai shrek dan fiona, phewww mata terus rasa lega :)











Next, Jurassic park!










Husband you always make me lough! love ya!






nampak ride kat atas tu? hubby nak naik sangat










Kalau kene beratur panjang macam ni memang ko rase menyesal tak beli tiket "express".










Water show ni best!









Satu hari ade 3 kali show ni jadi sila jangan terlepas dengan brochure map USS sentiasa di tangan :)








Superb!








Next, Revenge of the Mummy!











Ok start revenge of mummy ni semua extreme ride, roller coaster time!







masa tiba sini kitaorang dah lapar maka berhenti di oasis food court depan mummy building ni






Masa ni aku dah kepenatan terpeleot, kaki pun dah penat jalan, masa ni rasa bersyukur tak bawa anak sebab kesian anak2 aku nanti tak terlayan sebab aku dan suami pun dah kepenatan. Brochure Map USS ni lengkap yang mana akan ade tanda makanan halal jadi jangan main belasah semuanya ya.





Hooooiiii betapa gembiranya aku dapat minum air kelapa sejuk, nikmat betul dapat basah tekak dengan air kelapa walau sepanjang jalan aku minum air sejuk gak. Food court oasis ni paling banyak pilihan makanan dan aku suggest kalo nak berhenti makan sila la ke food court oasis ni.








Oh yang best dlm USS ni macam2 bentuk botol air yang unik jual dan suami aku beli pelbagai bentuk botol air.







Lepas dah rehat makan (bilik solat di pintu utama) simpan semua barang dalam locker sebab nak naik roller coster tak boleh ade bag, botol air etc.








Dalam mummy ni roller coster die bleh tahan menggila sebab ride yang laju dalam gelap gelita siap roller coaster boleh reverse. Husband aku muntah lepas naik ride ni sebab die makan banyak, jadi tips adelah sila jangan makan banyak dan naik roller coaster mummy yang menggila ni. Nasib aku makan sederhana je sebab aku banyak minum air, aku siap repeat naik 2 kali hahahah enjoy habis habisan!





Kemudian dan seterusnya adalah main ride yang extreme semuanya...






dah penat main mari kita jalan pulang...




Yellow cab!






Masa ni dah pukul 4.30 petang aku decide nak balik sebab dah main semua, malas nak tunggu fire works pada waktu malam unless kalo korang tinggal hotel yang dekat sebab tiket satu hari ni boleh keluar masuk selagi tiket tak hilang.







Ber yoga di tengah kota :)







Berdua dengan mu....








Awesome performance!






Oh thank you thank you for da award LOL!






Sila kawal nafsu bershopping. akmal pun dah nangis aku pun tak boleh nak cerita panjang. Harap info yang aku beri membantu especially untuk ko azzamorro sudah ku up di blog :) Da best birthday celebration ever! thanks husband, love u so much!




7 comments:

azzamoro said...

ahahaha thanks yaya for the info. wajib beli tiket express neh

zeta said...

Ya Allah maria..ahkak baca pon ahkak dah rasa seronok maria..buat ahkak bertambah teruja nak pergi jugak la maria..kelasss kau..

Yaya..thanks sbb update smbl bg tips ngan info yg agak berguna utk trip ke USS ni.. :)

faiszakee said...

yaya hepi belated besday((",)..and i loikee ur "new" yaya..hehe....wahh best USS, i yg stay kt jhr pn x pg lagi..ngehh..ngehh

Elyn Sani said...

thanks yaya bg tips n info!!

Am said...

bestnye USS!! tp aku plan nk pegi bawak anak2...huhu... mcm kesian je sbb penat & xleh nk enjoy semua hmm... nnt pk balik.. thanks 4 info yaya...

yaya said...

welcome to all of u commentor!

gee ryder said...

oh gosh! bestnye! and thanx for the info cos i pun akan celebrate birthday dkt sana this dec...yeehaa :D

btw, happy belated bday to u!