Friday, August 5, 2011

resipi dessert

Assalamualaikum, sedar tak sedar kita dah sampai ramadhan hari ke 5, syukur alhamdulillah. Sepanjang ramdahan setiap hari aku akan buat dessert kecuali semalam sebab seharian kat luar banyak urusan tapi sempat shopping baju raya aku di subang parade :) Korang yang belum beli baju raya sila la terjah subang parade cos cantik2 baju2 kat butik subang parade. Setakat ini sudah 3 helai jangan jadi 5 atau 7 helai sudah...



Ok entry kali ni semua pasal makanan, kalau tak teguh iman dan nafsu sila jangan teruskan membaca entry ini :) wink!



Ni aku bagi resipi strawberry chesse cos ramai yg request nak resipi ini di twitter maka aku up di blog la ye. jangan risau senang bangat nak buat, 15 min siap.


Bahan yang di perlukan adelah seperti di bawah:


12 - 15 biji strawberry


12 auns softened cream cheese


2/3 cup sour cream


1 cup confectioners sugar


1 teaspoon vanilla extract


15 pcs cracker crust




memperkenalkan little helper aku yang memang akan bantu setiap kali aku baking or masak kat dapur tanpa di suruh. amik strawberry dalam 7 - 8 biji buang daun macam adam buat tu.



kemuadian potong kecik sikit sebelum masuk dalam food processor. kerja-kerja potong pakai pisau en kodam memang tak dibenarkan la.




Dah potong masuk semua dalam food processor dan masukkan semua bahan kat atas tadi (softened cream cheese, sour cream, confectioners sugar and vanilla extract) kecuali cracker crust la kan. Mudah bukan :)




kemudian scoop la kan masuk dalam cracker crust macam en kodam buat tu, hati-hati jangan comot tau!



Taraaaa...




Kemudian susun strawberry




Close up




masukan dalam freezer dan boleh makan :)





Ini pulak kuih tradisional semasa hari pertama puasa aku buat, Cuba teka kuih ape?





Aku ni kuih tradisional memang suka buat la sebab dari kecik petang-petang memang aku, mak dan kak uda aku rajin la duduk kat meja bulat dapur buat kuih. Kuih yang selalu kitaorang buat dulu kuih keria, kuih gula melaka, ha marble cake pun mak aku rajin buat, karipap memang selalu la, minum petang selalunya akan ade la. masa aku kecik-kecik mak lagi rajin buat kuih untuk kitaorang satu family minum petang mcam kuih kuaci, bingka ubi, pau kacang haishhhh macam-macam la. Tapi bila aku dah kawin kekadang terlupa resipi kuih tradisional ni and telefon tanya mak aku dia akan bagitau la cara-cara nak buat, yang best ayat terakhir sebelum letak telefon "kalau nak makan sikit, beli je la..." hahahaha





Ni dessert pertama aku semasa 1 ramadhan sebab suami dah lama request buat kuih ondeh-ondeh melaka ni, kuih tradisional ni kalau buat sorang-sorang boring sebab kebanyakan kuih tradisional ni ko akan duduk lama menggentel kuih. punya la rajin melampau aku siap kuih ondeh-ondeh ni aku pi amik daun pandan kat belakang rumah aku rebus dan blender untuk dapat pewarna hijau asli dari daun pandan. hahahaha kalau mak tau ni mesti dia cakap mood rajin la tu.




Lagi satu yang aku agak rajin buat kat rumah aku adelah choc fruit skewer sebab anak-anak boleh makan sambil main, rumah aku ni jenis selalu orang datang jadi nak hidang pun senang. Banana, kurma and strawberry semua favourite akmal. Adam lagi la penggemar strawberry sebab die bleh makan strawberry 1 boc macam tu je...




senang je nak prepare choc fruit skewer...





Yummeh!






Pagi tadi aku sahur oxtail soup withgarlic french toast! takde selera nak makan nasi, elok nak solat subuh sekali red flag :(



heh petang ni aku terasa nak buat dan makan bubur pulut hitam, favourite aku tu :)




10 comments:

zeta said...

smbl baca..smbl telan liur je aku..ni kalau pahala puasa aku kurang..aku salahkan kau tau yaya..hahaha..

yaya said...

zeta:
hahahah banyak la ko zeta, sudah ku warn di awal entry kehkehkeh

Eika Arysha said...

nyam2...memang sedap,pandai akak masak,eika bab2 masak nie mmg xreti...simple2 ok bleh...hehehe

isabelle said...

haiiii... aku pun berkali-kali telan liur baca entry ni.

rajin betul ko, yaya.
aku selalu ikut nasihat mak kau je yg sebelum letak tipon tu...hehe. bukan apa, membantu ekonomi peniaga lain. kesiaaaaaaan diorg :P

Mimy Hamid said...

yaya...rajin nya u...super mom...tabik spring..adam pun super boy good helper

pet said...

Mommy, yang base crust cracker tu cemana nak buat? Hancur2 sama butter pastu susun kat mangkuk tu ke atau ada cara lain? Mahap saya budak baru belajar...hiihiihih

riniy said...

yaya, thanks for sharing d recipe. cracker crust tu nak beli kat ne eh ada jual?dia x sama dgn cheese tart punya doh tu kan?

x sbr nk try buat yg tu la..tp food processor u jenis canggih punya lah...hehehe...envy nya...:)

Farah said...

yaya kalau aku nak rajin masak desert2 ni cam ko mcam wajib beli mixer ko yang berkilat2 dan juga oven besarr tu hihihi

yaya said...

Eika:
Simple pun kira pandai masak la tu...

Is:
Kehkehkeh dandan tu bantu ekonomi peniaga ye...

Mimiy:
U pun bakal supermom :)

Pet:
Cracker crust tu ade resipi die tapi paling afdal ko beli jek la cam aku kat supplier bakery shop

yaya said...

Riniy:
Cheese tart base tu pun bleh pakai gak, takde food processor pakai tangan pun bleh cos tak kene pukul bebyk pun ;)

Farah:
Ape lagi goda2 la si asri belikan mixer :))