Tuesday, March 1, 2011

Aku ni bukannye rajin sangat pun nak ngajar anak



Hehehehe tajuk entry je dah panjang. Ye aku ni bukannya rajin sangat nak mengajar anak dan rase sangat kagum dengan orang yang sangat rajin mengajar anak-anak di rumah. Adam di little caliph belajar phonic style, ala yang "a" siap ade gaya pastu "bababa" dengan gaya sekali pastu "cacaca", pendek kata pergi google phonic education style ni kepada yang tak tau. Hari tu aku 2 jam pergi parents course di little caliph belajar cara2 camne nak ajar anak2. Memang bagus la cos macam2 ilmu dan cara yang aku tau dan belajar. Aku pun berjoget-joget kalau mengajar anak dengan gaya yang macam teacher ajar follow flash card dan buku yg derang bagi untuk parents as parents guide.





Kalau datang mood rajin beriya2 la aku ajar si adam kodam cuba datang malas sambil baring aku amik board kat atas tu tulis dan tanya adam, lepas tu adam amik board tu die plak ngajar aku "mama what is this? aku jawab B die balas sebijik cam gaya aku cakap kat die, "correct, clever mama". kekadang aku saje je test die bagi jawapan salah, wah kemain die berkerut cakap "wrong mama"!. Best kekadang bila bersama anak2 ni tapi kalau datang waktu die cari pasal, menyinga la mama ye nak.




Ini masa die tulis dan soal aku



Besar gabak giler huruf D adam tulis





Boleh dikatakan hampir semua alphabet adam dah tau and boleh tulis, cuma tulisan huruf die tu kadang kemain kecik kadang kemain besar. ok la pencapaian adam untuk budak 3 tahun 3 bulan neh dan mama anggap ok la tu pencapaian adam untuk ibu yg tak berapa nak rajin cam mama ni. Oh lagi satu si adam dah bising asyik tanya aku bila nak hantar die sambung belajar art class kat sunway giza. Bulan 2 hari tu aku stop kejap sebab bulan 2 aku busy so dah masuk bulan 3 sambung balik la art class si adam. Play room adam dah penuh crafty die je.




Amik lagi huruf E yang sangat bagak besar





F mama, kalau phonic fafafa dengan gayanya bagai






Ini adam masa sambutan maulidur rasul di kindy, bebudak kecik ni semua berarak bagai, comel sangat pastu sebelum berarak derang sembahyang jemaah. Parents kat luar semua tengok anak sembahyang. Yang si adam sambil nak angkat takbir sambil mulut kumat kamit dari jauh tanya "kape mama tak balik". Anak aku neh asik nak soh aku balik jek la manjang tak kasi tunggu atau tengok die kat kindy, eh hello ni teacher yang soh parents datang la.








5 comments:

zeta said...

wahh dah bertambah pandai dah adam..
tp part angkat takbir tnya nape xbalik mmg best aa..kelakar..
aku ni pon sama la yaya..malas jugak nak jar2 anak..tp nak anak pandai..abis cemane..?? :D

azzamoro said...

bestnyeee... tak sabar nak tunggu anak aku masuk kindy pulak.. huhu

yaya said...

zeta:
hahahha sume parents nak anak pandai. semoga semua anak2 rajin dan pandai.

azza:
hehehe tak sabar yeh, lagi penat wooo. belanja pun makin besar kekekke tapi serius memang best wehhh

Nurhayati said...

alalala comel adam.
diriku pun malas jua, sbb tu la belikan macam2 cd learning tuk zara. hihihi

isabelle said...

hahaha.lawak betul adam nih