Monday, February 7, 2011

Membeli belah brg2 dapur




As usual adam pembantu sejati, sebut je flour 2 packet die masukkan dlm trolley, sugar 2 packet die masukkan dlm trolley.



Sejak pindah rumah di shah alam kitaorg beli brg dapur dimerata tempat setiap bulan. Kalau dulu tinggal di ampang, carrefour tu memang kegemaran aku. Sekarang di shah alam pergi giant, segi, econsave etc sume aku belasah pergi.





Ade sesetengah orang tidak mengamalkan monthly groceries, tapi aku tak boleh sebab rumah ade bebudak, hampir setiap hari pun aku masak dan reason terakhir yayafamily suka makan. Benda wajib beli mcm tepung, gula, susu adam, tea, milo, nuget, sosej, sabun basuh etc. Rm400-500 tak lari la selalunya. Kakak aku ckp byknye ko spend for monthly groceries dan aku pun tertanya-tanya org lain spend monthly groceries brape. Tapi biasanya tgk isi rumah berapa orgkan. Korang selalu spend berapa, sila share di comment. Rasenye kene reduce kalo aku punya spend tinggi.






Ini trolley si kodam, trolley kitaorg kat belakang.






Ok cerita pasal pasar pulak, kitaorg beli brg2 basah di pasar stadium shah alam setiap hari ahad pagi. Biasanya 2 minggu sekali. Hubby memang suka pergi pasar, kalo boleh setiap lorong pasar stadium diheretnye aku. Aku jenis dah dpt brg ape aku nak aku balik la. Tapi pergi pasar pagi2 memang syok, lepas sembahyang subuh terus gerak keluar, pukul 7 pagi dah sampai pasar stadium tarik trolley pasar macam kat atas tu ;)





Menambah tanaman herba kami dirumah, hubby nak top up pokok cili die la tu.






Ini hasil lepas shopping brg2 basah. Korang pulak macam mana?




-Posted using BlogPress from my iPhone

12 comments:

zeta said...

monthly groceries kitorg dlm rm250 to rm300 jugak la walaupon kitorg berdua ngan sorg anak je..
barang basah..sama mcm kau..beli kat pasar utk 2weeks..
so rasanya ok kot kalau monthly groceries kau byk tu..

salzahari said...

erkk...setakat ni mmg tak lebih Rm200 utk brg kering (Carrefour/ Speedmart).weekly utk brg basah dlm 50-60 je! hihii...family kecik le katakan, msk pun x beria2 sgt sbb hubby i jenis makan sikit.so bulan2 utk makanan adalah RM400-500!

mOmmyofTRIPLETSplusONE said...

oh i kalau pegi tesco tu mmg akn spend lebih dari u sbb pampers je dah berapa kan. lagi2 if tgk mamy poko less than RM50, mmg kami angkut smpai 10 pack. sbb usual price rm54. aritu dpt RM41..mmg angkut 10 pack trus.

tu blum susu kotak bebudak. pastu biskut jacob kering tu mmg anak i bleh habiskn 1 tin tu in less than a week. slalu angkat 2 tin skali.

barang lain, cam cereal, yogurt, juice minute maid yg adam amiq tu pun kami slalu beli if nmpak ade twin pack murah.

kami beli barang kering (tesco) bile pampers abis. time tu lah kelam kabut gi tesco...so alang2 sane, angkut skali barang2 kering

memandangkn i dok umah my parents, so barang basah (pasar) mmg i tak buat...hihi. my mom yg gi pasar

zamnzara said...

kitaorg spend dlm +/- RM400 gak for groceries, bsh and kering. Plus skrg dah bertambah sorg ahli keluarga kan. But i noticed ada some of my friends smpi RM1k pun ada sebulan. The culprit harus lah susu and pampers.

mamasuri said...

salam..
eh ok lah tu monthly groceries
standard tu..
sy pun dalam budget gitu gak..
itupun baru bertiga ni
kami pun suka makan gak..hehehe
barang basah pun sama 2 minggu seklai..senang ..

isabelle said...

i pulak jenis main shopping je.ada gak terfikir nak kena bajet lps ni..tapi hmm... kalo elak pun, ada brg yg mmg nak kena beli gak

Haslina said...

akak 3 beranak pun dalam RM300-400 sebulan..itupun akak jarang2 masak and kalau masak pun sempoi aje.. sebab ada 2 toddlers lah yg expenses tu agak tinggi...

Ms Dots said...

I pun gi shopping barang basah kat stadium shah alam.. tapi minggu lepas was the worst.. harga ikan mahal melambung ... CNY la katakan... my favourite spot for groceries is still TESCO Shah Alam..spend not less than RM500 a month.big family la katakan

Am said...

kitorg shopping kat tesco extra shah alam...xramai org.. slalunya dalam 300-400 jugak la..tu pun bukan slalu masak kat umah

then utk barang basah slalu beli kat pasar seksyen 16...murah sket dari pasar seksyen 6.dedulu ade gak pg stadium shah alam tp dh xpegi sbb bgn ambat, dah panas huhu

Siti Fatimah said...

our monthly groceries is about RM400-500 mmg wajib tok sebulan lah but x masuk susu n pampers coz this is depends with my kids nyer mood minum sometimes byk sometimes cikit and barang dapur yg basah/masak2 we all beli based 2 wks once but spend dlm RM200-300 it also depends
so i rasa ok lah kot coz dlm umah i ramai n mostly wknd ramai gaks org dtg umah....

aieesha.salleh said...

about 350 to 450 per month (tak termasuk pampers and susu la) ^_^ barang kering kan harga mencanak2 sekarang, harus spend lebih kalau yang dah habis tu barang kering. Barang basah tak la banyak sangat beli sebab masak pun tak hari2 :)

ZackJ said...

Petua nak jimat dengan alatan dapur.boleh visit my blog at
http://mestimilik.blogspot.com

bt masa ni baru ajer siap, tapi belum sepenuhnya.

dapatkan juga tip2 kesihatan disitu.