Tuesday, August 10, 2010

Saya ibu garang




You all pukul anak u all tak? i no excuse pukul tetap pukul. Sebelum kewujudan akmal lagi adam dah kene pukul pun tapi pukul tu bukan la seperti mendera. Adam dulu kalau buat salah macam baling mainan ke arah saya, saya akan suruh dia ambil dan letak elok-elok tapi kalau dah suruh dan cakap elok-elok tak mau dengar memang kene la sedas, saya biasa jentik tangan die la. Tapi selalunya bila saya dah tinggi suara macam halilintar adam memang dah lintang pungkang lari. Kadang kadang kelakar saya tengok die cepat-cepat lari nyorok bawah meja makan. Aku nak marah pun tak jadi, nak tergelak tengok die lari lintang pukang menyorok bawah meja la belakang pintu la takut kene cubit.
Tengok jek la gaya aku kat atas tu tangan sebelah ade stick kalau tak dengar cakap zass, sebelah tangan kepit bantal bak kata kawan baik aku dulu, ko kalau jadi cikgu dan dapat anak murid nakal mau berdas-das ko bagi, eh takdelah... aku baik tau :)
Aku memang teringin nak beli rotan letak kat rumah, kalau tak nak dengar cakap mama memang mama tunjuk rotan tapi tak terbeli rotannya. Satu hari aku cakap "mama nak pukul adam pakai rotan", rumah banyak rotan seperti di bawah



*
*
*
*
*
*
*



















Terdiam anak aku tengok rotan bebanyak dalam pasu (ini rotan mama)

13 comments:

MaMa aDaMaQiL said...

mmg wajib rotan yaya..kdg smpi rs xsmpi ati nk pukul lg..lg2 skang adam xmau mkn nasik..mcm begaduh ngn nasik tu..kene sedas hanger kat kaki ddk gak telan nasik..kalo refuse lg mmg kene ugut ngn hanger..sedey tau tp xtau dh ape care nk buat..

Queen said...

takpe...pukul utk mengajar....

tapi ada parents tu pukul macam nak mendera,..itu kesian sangat tau kat budak tu...

zeta said...

Ooo..garang gak ye kau yaya..garang bertempat ok la tu..
Rotan byk cenggitu..jgnkn kodam..aku pon telan liur 20 ribu kali..takuttt.. :p

syayassir said...

sama lah...
memang kena 'pukul' juga sesekali.. kalau suara macam halilintar tu dah biasa.. agaknya takut jiran sebelah nak ber'anak' sebab hari2 duk dengar jiran marah anak... hehehe

salzahari said...

ahaha..i sama jgk. garang tp bising2 je so anak kdg leh main2 tp kalau dah degil jgk,mula laa x sbr nak naik tgn! selalunya akan dipukul skit pd tgn yg nakal tu...habih2, dia nangis kejap 5 minit-merajuk pastu dtg balik mcm tade pape! cair la kita pun...

Farah . 5577 said...

hihihi..
some discpline is a must. cume dgn girls ni I sedikit lembut.

selamat menyambut ramadhan al-mubarak! :)

Zety Zin said...

owh saya memang garang. ekekeke. biasanya pukul lepas 2-3 kali kita tegur dia takmo dengar jugak. memang kekadang rasa tak sampai hati (tapi selalunya rasa geram la hihi)

yaya said...

mama adamaqil:
i kalo tunjuk hanger dah mencicit lari...

queen:
pukul mendera tu cos setan dah masuk badan la tu...

zeta:
hahahahhaa telan air liur 20 ribu kali yeh...

syayassir:
tu la dah le jiran sebelah aku 8 tahun kawin takde anak, takot la kot dgr suara aku jerit2 marah anak...

salzahari:
bab cair tu memang cair la tak sampai 10 minit dah peluk2 cium2 bagai...

farah:
anak girl sanang handle kot, boy tak susuah la tapi playfull and loyar buruk sikit, slmt menyambut ramadhan

zety:
bab 2 3 kali tegur tak nak ikut tu yg kene sedas ye dak...

Am said...

aku pun garang gak...kekadang hubby ternganga tgk aku haha... xde la sampai mendera pun cuma biar anak kite tau benda tu x ok kalo dia buat...next time dah xbuat dah...

fazi said...

saya pun kadang2 pukul gak anak, depend pada merit kesalahan yang dibuat he3..untuk mengajar tp idakla sampai berbirat / bengkak2 sume...btw, besaunya rotan u yaya..kalu cmni, saya pun takut..hehehe

Syamputra Razali said...

mak saya pun garang.
jeritan dia memang menyakitkan telinga..
tapi kini.. saya merindukan itu semua..

kepohkepoh said...

btl la cara didik anak camtu..sy sokokng..semoga berbahagia

Farah . 5577 said...

tak juge yaya.. nadhrah n aqilah notti juge. mcm laki kekdg. loyar pun boleh tahan..

kena marah gak.. cume xrotan lg, kena bab kat tapak tangan tu slalu sbb suke pukul adik.