Wednesday, July 21, 2010

Bro adam


Adalah sangat penting mengajar anak menjadi seorang yang berdikari. I selalu nasihatkan anak i si abang adam "Adam dah besar, dah jadi abang". Adam angguk kepala dan pandang saya, Saya cakap lagi "abang adam kene belajar buat sendiri sesetengah perkara, take off ur shirt and pants, pakai baju sendiri, dah minum susu letak botol di dapur". Adam jawab simple jek, "ok Mama".

So one day i mandikan adam, selesai mandikan i suruh adam pakai baju tidur sendiri.

Mama: adam pakai baju and seluar sendiri ( point to his baju)

adam: Ok mama, isshhh tak boyeh la mama, tak boyeh (seluar dah masuk separauh tapi tak lepas kat montot)

mama: Perlahan-lahan, mesti boleh, abang adamkan pandai, budak pandai mesti boleh buat.

adam: eeee.... tak boyeh... (geram)

dengan sedikit bantuan i adam berjaya pakai seluar and now pakai baju pulak...

Mama: ok sarung baju, masuk tangan kanan baca bismillah...

adam: bismiyah..ayim..amin.. (kiri kanan tangan dah lepas masuk)

mama: ok button baju abang adam

adam: tak boyeh la mama... tak boyeh (sambil cuba button)

mama: u must try until u can, budak bijak mesti boleh punya....

adam: OOOSSSSOOOOOO... toyong adam, agen OSO toyong adam...

mama: @#&%@#%%^% pening haku, dahsyat penangan kartun okeh. Kartun agen OSO ni kerja die menyelamatkan budak dengan mengajar budak2 seperti cara berus gigi, mandi etc...

Adam, agen OSO tak wujud dalam realiti kehidupan kita :)


Robot Iron Man kesayangan bro adam


Setiap hari bangun pagi kaki atau badan i mesti sakit sebab terlanggar toys anak-anak, yang ade anak pasti tau. Adam sekarang gilakan robot, robot all the time oh and car too...


Kereta mesti tak tinggal, before tidur setiap malam mesti susun kat katil



4 comments:

zeta said...

hehehe..kiut la budak2 ni..Abg Kodam siap mntk tlg kat OSO ehh..
i bet sure ade kids out there yg mntk tlg kat Wonder pet gak..hihihi..
yg bertambah kiut bila..bismiyah ayim amin tu..bismillah terus skali amin ehh..hihi..

Queen said...

hihi..cute lil adam....

Haslina said...

yaya, agaknya boys a bit slow dlm being independent nih.. anak akak, si alia ( 2 tahun 6 bulan ) dah boleh pakai baju dan seluar sendiri tapi si abg, harish ( 3 tahun 5 bulan ) masih kena dipakaikan baju.. one of the reasons is dia malas.. hihihihi..

yaya said...

zeta:
hahahah wonder pet pun sama gak...

queen:
:)

haslina:
ermmm saya pun rasa boy and girl lain kan kak...