Friday, June 18, 2010

bos baik VS bos kurangajar!

Ade macam2 perangai bos,ade bos baik, soft spoken,bertimbang rase dan sangat membantu tapi tak kurang juga bos yang kurang ajar, menjatuhkan air muka staff depan org lain, bos heartless. Saya sendiri berurusan dengan client saya pun pernah berhadapan dengan bos sombong yang selamba maki hamun staff die depan saya which is memalukan staff die tu la, I plak yg rase tak selesa kat situ. Ade juga jumpa client I walaupun berpangkat besar sgt lemah lembut berckp dgn staff die. Adekah ini perwatakan seseorang itu? Tapi saya sendiri kadang2 menyampah tengok bos yang berlagak sangat terjerit2 panggil staff die dr dalam bilik, kadang2 berlagak seperti kimora pun ade. Oh please jagalah air muka staff anda itu. Memang la kadang2 staff melakukan kesalahan tapi jangan la sampai terjerit2 macam pontianak, serius aku yg rimas bila jumpa client cenggini...

Bos korang macam mana?

15 comments:

Fid said...

kat opis i
bos lama ai bos yang tak cerdik u know
dia buat kerja ikut perasaan dan mood dia
kalau nak marah org depan semua org pun dia bambu saja
tapi jpns suka org bodoh gitu boleh dikuda kudakan
tapi i benci
i tak suka si bodoh jd ketua

bos yg skrg ok
sangat memahami dan berkompromi....

Mrs.R @ Emi said...

my boss : lelaki yg ada ciri2 lembut ala2 m daud kilau..n sgt suka menjatuhkan air muka staff dpn org lain...suka mengarahkan staff buat kerja2 peribadi die sprt p byr bil2 umah/keta/telepon..dsb

Queen said...

saya ada dua bos..satu yang baik..satu lagi macam yang yaya cakap tu....

walaupun yang baik tu pun bukanlah baik sangat...tapi lebih banyak timbang rasa lah....kalau marah pun tak suka2 hati,..dan bukan senang nak tgk dia marah..ngeeee

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

i agree with uuuuuuuu .. yg penting boss x jenis hangin @ emo spjg masa ... tensiiiiii staff2 semua

Farah said...

ahaa bos lama aku ha yang type kuang ajo tula..terjerit2 panggil staff masuk bilik die..pastu kalau marah satu floor ni nak dengar..gile sapela yang lantik die jadi bos ni..tak layak lansung!

yang skang punye bos yang baik..tapi dengar2 die plak nak pindah department lain..sob sob

isabelle said...

my boss, drwan..as u can see la. very the good one.
hehehe. i loike...
hmm camna la kalo tiba2 bos bertukar? duh..*terus hantuk kepala kat dinding*

zeta said...

Sejak jd P.A ni..i dah experience 2 bos..dua2 pon baik..1st bos baik dan xbyk bg keje..tp cenggini bosan la plak..

Now 2nd bos yg i handle..adalah sorg yg perfectionist..xbetul ke ape ke..ko mmg kena tegur n buat lain..dan slalu perlukan i utk assist keje2 dia..smpi i nk cuti pon segan2 sbb takut nyusahkn org ln yg tlg tu..

Tp yg bestnya..bos i ni sgt soft spoken..tegur ape yg salah dgn cara sgt baik tnpa sakitkn hati i..sgt protective..dan i klu nk cuti lama sbb kwn baik nk kawen ke ape ke bleh terus terang je..n she'll say OK..i mmg bersyukur n syg ngan Bos i skg ni..

Tp sblh blk bos i ada bos org ln..bos ni sama mcm bos yg u ckp tu yaya..menjatuhkn air muka staffnye..eee..ngeri..!!!

Yaya sihat hr ni???

~suNshiNe~ said...

bos sy baik..kalau sy timbulkan masalah..dialah yg selalu selesaikan..asalkan bagitau dia awal2..semua boleh settle..

selalu bagi hadiah jugak..best2..

MeL MikaiL said...

huhu my ex-boss dulu garang mcm hanjeng suka maki hamun staff ms i keje advertising agency. i think mostly boss bsr dlm advertising cenggitu kot? ni my ex-collegue bdk2 graphic designer la yg bgtau..

sib ms time boss i tu plak ntah nape baiiiikkkk sgt ngan i hmmm ;P

fiza said...

Tak pernah lagi berurusan dgn bos yg kurang ajar, cuma geram bila dapat bos yg selfish.

yaya said...

FID:
bos jopun lain macam kot...

emi:
kira amal jariah la urusan bil2 tu kekekek..

queen:
oh dah kira ok la tu queen...

diana:
betul..betull..betull... kalau asik marah jek sian kat staff...


farah:
lorrr... nak pindah department la pulak... semoga dpt pengganti bos yg baik :)

yaya said...

isabelle:
bos ko memang baik naaa, syukran...

zeta:
dpt bos perfectionist garu kepala la jugak i.. heheh kalau i la...

sunshine:
perggghh... rezeki you dpt bos baik... alhamdulillah...

mel:
erkk tak semua boss advertising camtu kot... hehheh we all baik tau :)

fiza:
yup bos selfish pun payah gak, pikir diri die jek kan...

Ms Lola said...

bos i soft spoken, tp bila dia 'bagi' tu... adoiii sakit! (walaupun dgn nada soft)

salzahari said...

my boss pun jenis tolerate,protective and soft spoken.. byk bg kepercayaan dlm buat kerja.

me, as a boss? sometimes i did loose temper dgn staff yg perangai ikut-suka-mak-pak dia! tapi still have control and try the best not to aibkan dia dpn yg lain..tp sometimes, staff ni tmbh kalau yg tua dari kita, lagi kita lembut lagiiiiiiiii dia naik tocang! abih, camno???

Anonymous said...

Kita berhibur jap dengan pantun di bawah, hahaha:

Pagi-pagi, sudah mencemuh,
Si pemandu terus terdiam mengeluh,
Bos ini jenis yang kecoh,
Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

“Ada pelanggan hendak jumpa”,
Itulah kata si setiausaha,
Bos enggan, mengantuk katanya,
Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

Bos memanggil mesyuarat mengejut,
Ada pekerja berjalan bak siput,
Bos pun menengking sampailah semput,
Para pekerja terkentut-kentut.

Dipetik dari buku ‘Alamak, Bosku Seperti Hitler!’