Friday, April 30, 2010

Yaya berpantang selepas bersalin


Phewww... baru dapat update blog. Sibuk di rumah macam-macam perkara plus sekarang bukan layan anak lagi dah tapi melayan anak-anak ok. Saya sudah ade anak DUA you! wehehhehe :)
Ok memandangkan ade yang bertanya bagaimana yaya berpantang so i cerita secara ringkas la yeh. Jadual i setiap hari semasa berpantang ni ialah bangun pagi dalam pukul 7.30 mandi air daun (daun pandan, daun mengkudu, daun inai, daun lengkuas etc... direbuskan). Fuhhh.. sedap mandi air daun ni dah le bau wangi, uhhh best..best..best...
Selesai mandi I bertangas. Tau tak bertangas? Ade orang pakai air wap panas letak bawah kerusi dan duduk tapi cara yaya bakar arang sampai kemerah-merahan pastu saya letak dalam pasu kecil kemudian taburkan jintan manis, jintan putih, halba di letak kat arang tu pastu diri la di pasu tu. Ermm faham ke.... (erkkk diri macam org kata nasi kangkang tu, hehehe)
I tell u if u buat bertangas ni memang luka cepat kering dan baik. Dulu masa bersalin adam , doktor sampai tanya i, "eh cepat betul luka u baik dan kering...". Plus masa bertangas tu memang rase sedap betul la... memang cepat kering dan baik.



Lepas bertangas saya bertunku dengan tukang urut satu badan, sesetengah tukang urut buat tungku di bahagian perut jek tapi tukang urut saya marveles satu badan dari hujung kepala hingga rambut ditungkukan, montot pun kene tunku.... Selesai tunku dia urut satu badan. Selesai urut dia pakaikan bengkung, fuhh tahan nafas kene balut.... Sudah kene ikat segala baru saya breakfast. Tapi sebelum breakfast saya kene minum sebotol pati ikan haruan. Selama 6 hari saya kene telan 6 botol pati ikan haruan, memang fear factor betul! Nak baik cepat, sihat, cantik dan segar memang kene telan dan buat segalanya...



batu tunku di balut dengan daun lengkuas dan daun pandan, bau harum dan sedap satu badan

Makan tengahari dan malam pada minggu pertama berpantang memang ikan haruan sahaja, nasib baik mak saya masak memang sedap menjilat jari. Oh lagi satu saya memang penggemar ulam-ulaman so makanan saya mesti disertakan dengan ulam-ulaman antaranya daun pegaga, tenggek burung, daun gajus etc...
Bila masuk waktu malam sebelum tidur dalam jam 10 malam, maid saya akan bakar lagi batu tunku dan bertunku satu badan belah malam pula. Kalau malam maid atau suami saya akan tunkukan. Selesai tunku baru tidur...
Bila tukang urut dah tamat kontrak, jadual saya masih sama cuma takde urutla, tunku pagi malam tetap buat, selesai 6 botol pati ikan haruan saya ganti minum dengan air rebusan manjakani dan halia setiap hari, rase air manjakani dan halia jangan di tanya pi rebus sendiri dalam periuk tanah dan rase sendiri yerr...
Saya tetap minum air suam seperti biasa iaitu 8 gelas sehari, saya tak mau sembelit... huhuhu... mana yang elok kita praktikan.... Saya makan jamu selepas 30 hari berpantang, saya tak makan sekarang kerana takut effect kat baby, jaundis atau cirit birit baby kesiankan... lagipun lauk yang mak saya masak pun banyak bawang, halia, kunyit dan sikit lada hitam sama jek ape yang ade dalam jamu tu..
Alhamdulilah so far saya dan baby sihat sahaja, susu badan pun ok tapi susu badan tak sehebat dan mewah melimpah-limpah sakan seperti adam dulu. Tapi saya tetap bersyukur kerana ade juga susu badankan...

Ermmm rasenye tu jek kot, ape lagi nak cerita ye, kalau ade soalan tanye jek la. Oh baby pulak selesai mandi mesti tunku perut dan bird jugak tapi pakai daun mengkudu agar tak kene angin pasang dan angin di perut...

Alamak saya kene pergilah, akmal nangis nak susu...






19 comments:

Fid said...

bau daun lapik tungku sedaaaapppp

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah mmg betul2 berpantang nieh .. kita laks 2 c-sect ..mmmg lain cara berpantang .. pastu dr advise jgn amik ikan haruan @ gamat .. sebab luka operate tak baik betul .. bersalin normal boleh amik ;-)

Queen said...

nik pun nak bertangas...tengokla larat ke tak nak mengemas katil yang mak guna utk bertangas dulu..mak nik dulu guna katil..so memang tangas satu badan....maybe nik buat macam yaya je kot..macam lagi snenag..

CiKaYu said...

bestnye bertungku...syok orr kena urut..

MAMA LIZA said...

Yaya, untuk mandi tu kan, kalau yaya + satu lagi daun, lagi best bau dia, serai wangi. Daun tu memang wajib.

Zuhaini said...

oh.. macam tu bertangas...

isabelle said...

nnt i nak dekat bersalin, i cari balik entry ni..hehe.sgt berguna.

eleh, lorat je isabelle tu, mcm la dah mengandung! :P

zeta said...

Owh..bertangas camtu pon ade ehh..bagus ni..nnt ada rezeki lg nak try camni..dulu xbertangas pon..tgk Yaya buat mcm senang..kena try..
Yaya..thanks for sharing..

C!kpuanmuda said...

i tak bertangas dan bertungku.. koboi punya pantang.. haha

Ablen Eusoff said...

sungguh hebat cara you berpantang...mmg ada orang yg jaga dlm pantang ek? nnti klau ada rezeki beranak anak ketiga i ingat nak ikut cara you berpantang. tq for sharing .

mOmmy of Triplets plus One said...

wah sgt kagum cara u berpantang, sume macam u telan. i jgn lah harap nk telan pati ikan haruan dan segala air rebusan itu sume. tak sanggup nk telan. sgt sgt kagum. i dulu nk telan air kunyit pun riot satu rumah i bising sbb taknk minum. mase tu hArith n athirAh dok kena jaundice, i gunekn alasan itu takleh minum air2 herbs sume tu..hahah
bile uZAir, mmg i tak minum langsung sume tu. cume jaga makan je.
chop u beranak normal kn, i tot org c-section je yg kena amiq ikan haruan sbb nk cepatkn heal luka operate tu

mOmmy of Triplets plus One said...

oh tp bab mandi daun rebusan, urut and tungku tu mmg sgt lah bes.
tp barut tu i ngelat skit, slalu bukak sbb tak selesa, i kasi reason nk duduk breastfeed susah..hahah
i mmg kuat kasi alasan kot, hahahah

iEfa said...

mesti ur mom sgt jage u eh..me dulu pon buat smue..urut tungku mandi daun ngan betangkas..ari2 hokey..nek tensen rase...cam 40 ari ader bende same kene buat...rupenyer bru tau khsiatnyer :D

nwey i siap buang air manjakani...tk bleh telan siot...hahahah halia okey laie...

but demi nk tantek n sehat kan...for 2nd i;ll do it dgn penoh semangat...

Am said...

thanks for sharing..i xtau pun baby kena tungku jugaks... bb boy je ke girl pun kene jugak?*jakun kejap* sbb i pun pantang xde bertangas hehe..kali ni nk jaga betul2 la..nnt bleh tgk balik bln 10 nnt insyaAllah..

yaya said...

Fid:
ha'ah memang sedap... harum jekkk...

nurul diana:
oh ye ke c -sect tak leh mkn ikan haruan ke? harap2 lepas ni u bersalain normal...

queen:
erkkk yg katil tu yaya tak tahan cos macam kene salai satu badan, tangas cara yg yaya buat tu fokus kat tempat luka kita plus asap panas tu akan kene satu badan gak nanti. Tapi dedua pun ok....

cikayu:
hehehhe tunku dan urut memang best...

mamaliza:
ha'ah daun serai jek takde belakang rumah my mom...

zuhaini:
yup, mcm tu la bertangas, nanti u cuba buat yeh 2nd baby nanti...

yaya said...

isabelle:
heheh tak lama lagi la tu u pregnanat, i doakan... amin.

zeta:
ha'ah zeta u try la bertangas cara yaya ni, mudah dan cepat baik. Bagus utk diri kita neh...

cpm:
koboi punye pantang pun u tetap jelita :)

ablen:
ha'ah yg jaga i my mom plus ade maid memang membantu la... nanti pantang elok2 tau...

munirah:
hahahha gelak i baca comment u, u memang terror la bagi alasan... hehehhe tapi memang betul nak menelan air manjakani and halia tu agak azab la jugak, tapi i nak sihat dan perasan cantik cepat huhuhu... kekekeke...

iefa:
manjakani pun memnag horror rase die, nak buek camno khasiatnye bagus i pakse diri i telan... huhuhu...

am:
heheh am selamat berpantang bulan 10 ni. i advise u buat tunku tu cos cepat baik dan badan rase sihat dan kuat cepat. kalau tak silap i, baby girl tunku di perut jek. boy kene tuam kat telur die skali. tunku pakai daun mengkudu kejap jek sebelum pakai baju lepas mandi pagi...

riniy said...

hi..i org baru jenguk kat blog u nih..nk tny, tukang urut mana u amik tu ya?boleh bg no fon x?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kenal yaya...selalu ikuti perkembangan yaya & family sebgi silent reader jer....sonok bc!selamat berpantang...& jg baby elok2...kiss for adam & akmal.klu ada masa ziarah la blog akak....

Anonymous said...

Mmber i pn dua2 org ank pntang koboi jgk.. makan blasah je.. tungku pn x ape pn x.. maen redah je... tp sumenya ok.. alhmdulillah..