Wednesday, April 21, 2010

Bersalinkan akmal...



Taraaaaa..... i'm back!

Hehehhehe... ni sibuk nak baca cerita macam mana i bersalinkan akmal yeh... Phewww.... lega betul bila baby dah keluar dari perut...

Okeh..okeh..okeh.. let me start. Akmal bleh baca macam mana mama bersusah payah lahirkan anak mama neh...

Hari jumaat haritu i baru discharge dari hospital sebab diarrhea, hari ahad malam isnin dah rase sakit contraction every 2 hours than masuk pukul 3 pagi jadi contraction every 1 hour, malas nak layankan lagi, i cuba tido plus tak nak percaya bahawa i nak bersalin bila mengenangkan due date 2/5/2010 lagi 3 minggu baru keluar patutnya. Bangun pagi solat subuh tido balik pkl 8.30 bangun siap-siap buat sarapan. Hubby dah siap-siap nak pergi kerja, i suruh hubby tunggu cos i nak ikut die pergi kerja.

Kene marah dengan hubby cos die suruh rehat kat rumah sebab die tau i sakit... I cakap i tak mau dok rumah cos i nak busykan diri i nanti i dapatlah lupakan sakit tu. Disebabakan i berkeras nak ikut gak hubby gi office, hubby pun redha jek kan la...

Sebelum pergi office kami singgah bank, i tunggu dalam kereta jek. Masa hubby dalam bank i noticed contraction i setiap 10 minit. I cuba nak tahan lagi, bila hubby masuk kereta tanya i ok tak, i jawab ok jek sambil menahan sakit ya rabbi. Pergi bank ke dua plak, i tunggu dalam kereta lagi, pergghhhhh masa ni dah tak tahan dengan contraction, dalam hati berharap tolong la b cepat masuk kereta. Hubby masuk jek kereta tanya "eh nape u ni, berpeluh-peluh muka meleleh", padanhal air cond kereta kuat jek, aku yang berpeluh-peluh menahan sakit contraction dah tak tahan. I cakap kat hubby "b, jom kita gi hospital terus, i rase i nak bersalin neh..." Pheww nasib baik beg persiapan semua i dah siap2 letak kat dalam dua-dua kereta masa 30 week arituh. Tak tau mana kereta yg akan pakai untuk ke hospitalkan so better letak kat dedua kereta...

Singgah rumah dulu amik air selusuh yang hubby buat dan air zam-zam plus kurma untuk baby nanti. Tiba hospital biasalah derang buat CTG dan check berapa cm dah buka. Gosh baru 3 cm okeh, tapi aku punya sakit azab ya rabbi... Kadang-kadang i sangat jeleous dengan orang yang tak sakit sangat bila contraction datang atau buka 5,6 atau 7 cm pun belum rase sakit, jealous betul. I yang baru 2, 3cm dah sakit tak tahan even nurse tengok CTG pun cakap "sekali datang contraction u ni kuat", haaaa... baru ko tau camne muka aku menahan sakit....



Gambar hubby amik masa i tengah menahan contraction, horrible disaster okeh....

Mengigil menahan sakit




Masa ni asyik minta hubby tolong urut kat belakang





Berzikir sambil tahan sakit, kalau contraction tu boleh ganti dengan orang dah lama aku parang-parangkan...
Pukul 6 petang masuk bilik untuk pop out baby. Nurse check baru 7cm, masyallah aku dah sakit tak tahan dah masa tu. Pukul 6.40 rase macam nak terkencing sangat "nurse...nurse saya rase nak terkencing sangat neh...." nurse tu cakap "takpe..takpe... awak kencing jek..."

Time tu gak air campur darah terpancut depan aku terus melekat kat dinding depan aku tu. Aku yang tengah weng tu terpikir dalam hati "eh apsal aku kencing cam jantan neh.. siap terpancut-pancut ke dinding". Nurse yang jaga tu terus cakap "oh air ketuban awak pecah, bukan awak kencing"... Ape-ape jek la... terus rase nak teran....

Alhamdulilah.... Phewww... 6.45 petang si comel akmal keluar setelah beberapa kali push!


Tali pusat adam dulu pendek, si akmal punye panjang kata hubby i sebab die yang potongkan tali pusat baby sambil doc shida tolong tunjukkan...



Muhammad akmal keluar jek terus nurse letak kat atas dada i, i bagi salam kat baby and cium kepala akmal yang masih basah tu, huishhhh masa ni rase lega betul plus takde tenaga.




Greatest moment!


Selesai b azankan baby, nurse pun dah bersihkan i bagi kurma dan air zam-zam kat baby dan susukan terus.... i dah request awal-awal kat nurse suruh bagi baby cepat2 kat i untuk i susukan...





baby akmal


Hubby gembira betul...



Family i datang malam tu jugak, gambar adam dengan adik akmal pada malam tu i letak di entry baru nanti. Oh keesokan harinya biras i datang, thanks fiza, u make my day!




penambahan hero baru...



Esok pagi b datang bawa bunga, heheh berbunga-bunga hati i! gambar kat atas tu beriya-iya muka nak buang seekor semut





Alhamdulillah akmal sihat segalanya...




Thanks b! ha..ha..ha.. terkebil-kebil mata korang baca kad tu yeh...





36 comments:

CY4.0 said...

romantiknyaaa.. and gorgeous nya gambar2 tu!!

Jasfyra said...

tahniah dah selamat melahirkan baby boy..jelesnya,saya pun nk baby boy gak..hihi

puan punyer said...

love d part skin to skin contact marbeles......... x dapat diungkapkan dengan kata2 :)) tahniah yaya

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

suka tgk gmbr2 gratest moments nieh ;-)

Queenin Murni said...

weee... bestnya!!
i takde gambo pon masa the moments.. sebab hubby dah terduduk diam tgk bini dia meneran. ahhahah!

pet said...

wow..betul2 capture the moment ni yaya..buat aku terpikir kalau nak beranak pegi kohilal...bagus ko post muke pre-bersalin tu, first time tengok ni muka menahan sakit...akmal mmg comel dengan kulit kemerah-merahan gitu..
and edex, romantiknyeee ko ni!
both of u mmg sgt sweet :)

Zety Zin said...

omg sangat tersentuh tengok gambar baby akmal kat dada u tu. so sweet!!

mommyYen said...

congrats mama...i paling suka pic yg greatest moment tu,but semua pic are greatest too..hihi

tk care ya..

Mimy Hamid said...

tahniah selamat melahirkan anak...i yang tak beranak lagi nengok saat getir nak kaur kan baby rasa sebak lak..hehehe

Queen said...

waaah...yaya....bila u describe the whole process buat i rasa tak sabar nak ada baby....

congratz again yaya.....baru lepas bersalin pun u look so hot..hehhehehe

fizamior said...

yeay!!!! gambar si comel akmal sudah keluar.... aku sgt jeles sebab kau boleh terus pegang baby letak kat dada plus ada hubby temankan dalam labour room amik gambar, potong tali pusat... diriku tidak merasai semua itu... uhuksss.... hopefully 2nd baby boleh bersalin normal.. amin... :D

KV said...

tahniah yaya! Dan gambar2 sungguh lawa!

fiza said...

Wow...suam gambar cantik², especially yg greatest moment, skin to skin contact...suka (^_^)

Lebatnya rambut akmal ☺☺☺

isabelle said...

hehe. part kencing mcm jantan tu mmg i xbuleh tahan gelak punye.

i terbayang kegigihan ur hubby ambik gmbr segala sambil excited nak tengok baby.

kat govt hosp diorg dah tak bagi bwk kamera.ni kes jantan bangang mana ntah dulu gi amik gmbr bini org nak bsalin la..

MeL MikaiL said...

wow camni ek bersalin normal. i just bole imagine je psl contraction tu. i yg zass ni have no idea cmne sakit contraction..

Live LiFe..LoVe LiFe.. said...

wahhhhh..alhamdulillah...sumanya selamat...

cute nye baby akmal..ada la kawan adam tu..hehe
romantik la husband u..hehe..

.small shoes. said...

awwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww...
takut i tgk pic u tgh thn sakit!
anyway, CONGRATULATIONS!!!!!!!!! *hugs n kisses to both of u guys*

So sweet la korg nie!!

cant wait to c akmal in person! ;)

Farah said...

oh sukenyee tengok gamba the greatest moment tu..ni yg rase nak baby lagi ni.

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Congrats!!! Best tu dapat capture picture masa bersalin tu... Romantic & membawa 1001 makna serta kenangan... Kalau la spital gomen leh bt camtu kan... Phewwwhhhh!!! ::.

Elyn said...

so sweet!!

gee ryder said...

yaya, muka u ok je lps bersalin tu..beseri je hehe

iBu ZulFaQar RayYaN said...

cumel 2 2 mommy dan akhmal

Pena Menari Mengikut Hati said...

Congratulations Yaya and also to the rest of ur family too. And cantiknya gambar2. Take care ye. and last but not least, Happy confinement dear.

Mommy Lyna said...

alaaaaa (speechless xtau nk ckp ape_

*huby kasik hint suh tambah lagi tp i tak larattt

zarin said...

bagus ur husband..amik gambar cantik..potong tali pusat pun boleh...my husband dah fengsan dulu dah :D
anyway congrats ye!

Ms Dots said...

Congratulations...jeles nya tengok u dapat bunga lepas bersalin

onnie said...

salam,
tahniah ats kelhrn permata hati kedua....semoga semuanya selamat dan sht hendaknya.... : ))

LIP (^_^) said...

tahniah....sungguh mengharukan saat2 menatap wajah anak for the first time

zeta said...

Salam Yaya..
Tgh buat ape tu?

Pengalaman nak bersalin kita ada sket persamaan la..kat bab sakit contraction tu..sakit kemain lg lama..sakit banget plak tu..tp bila check2..baru 2 ke 3cm bukaknye..huhu..sakit kan..tp biasalah..kiat perempuan..tahan je yerk..Tp muka u still nmpk sweet je even tahan sakit..then pic masa ngan biras u..u nmpk cantik..padahal baru je smlm lps bersalin..kalau i..muka cam baru je lps beranak..pucat giler..hahaha..
Tahniah Yaya..for the 2nd baby..walaupon terbersalin awal..nmpknye preparation u nmpk lengkap..alhamdulillah..

salzahari said...

tul.tul..setg org kata time contraction setgh org kata time nak bukak jln dan stgh org kata time jahit..haaa..time2 sakit ni,rasa "Next time,org nak operate je.." :P

Pastu setgh jam lps baby dah bersih semua,dah start susukan dll..Dah tak ingat pun sakit tadi.Amazing kan??

:: m.u.n.i.r.a :: said...

soo sweet!
romantiknya hubby!

yaya...u give idea laa tuk snap pic time2 saket tu!
i nak 'paksa' hubby i snap pic gak laa nanti *err bila tu?*

yaya said...

YAYA TO ALL COMMENTOR;
Thanks for da comment...
i hope u all pun akan dpt saat yg best gak...

lydzar said...

salam..tumpang lalu..

bestnya tgk newborn baby..rindu pulak saat2 pregnan n bersalin..tp nnt dulu huhuu..

nway congrates!
happy breastfeeding :)

mummy_adam said...

hi, salam kenal yaya :)

tahniah!! akmal sgt comel.. rasa mcm nak baby lg tgk gambar2 u nie..

my son pun adam :)

iEfa said...

wahh bestnyer ader gamba2 saat2 penting...sweet nyer tgk baby kt ur chest tuh...siap senyum mama eh :D

cam senang jek u beranak...huhuhuh moge2 senang laa esok ni eh...

dora said...

congrats yaya, lega kan bila bb dah kuar...
i pun jeles kat ibu2 yg senang nak bersalin tu, sebb i punya contraction pun jenis kuat sampai doctor pun terkejut.... harap2 no. 3 nanti jgn la sakit teruk, dah tak larat... huhuhu...