Thursday, February 18, 2010

Upin & Ipin fan



Currently adam suka sangat tengok upin dan Ipin. Bila hubby beli 2 cd upin ipin makin menjadi-jadi gilakan cerita upin ipin neh. Pagi celik mata "mama nak tengok ipin" malam saya balik rumah pun sama sampai tv tu die yang control. Last option saya bagi die tengok kat lappy saya, senang hati mama nak tengok tv.

Bagi saya kartun upin dan ipin ni ade yang bagus dan tak bagus. Cd yang hubby beli tu ade series yang "gosok jangan tak gosok" ok yang itu bagus la cos die ajar bebudak cara nak gosok gigi dan gosok gigi selalu. Tapi yang saya tak suka tu yang tunjuk hantu tu hantu cina la, tak pasal-pasal anak saya tau cakap "mama hantu..., akutnya....". Kalau pergi dapur sendiri pun die kata ade hantu sebab terbayangkan hantu dalam cite upin ipin. Kepada lescoupaque silalah bagi jalan cerita yang membawa kebaikan kepada kanak-kanak. sekian....

5 comments:

salzahari said...

oo...aliah dah habis zaman U.I ni cuma i pun mmg sgt tak suka tv skrg byk sgt thriller drama/series tahyul smapaikan budak2 dok tanya antu tu apa? antu..antu..apa2 sikit,geram. tp nasib dia x takut! dia lak main2 usik kita, dok bwh selimut kemudian dia kata antu..antu...ishh...ishh...

.small shoes. said...

oh beb!!! Same here!!!
Emir tak penah tgk but dekat nursery tgk! so ade one time ni tgk at my cousin place and ade part yg antu tu.. dia pon takut!
then ever since dia pon dh learn being takut cz ade part upin&ipin cakap" ee..takut takut takut!"

`sigh

Cest La Vi said...

emm i rasa semua budak zaman2 ni akan gila ngn upin ipin ni yaya, sampai baju seluar ke apa2 la pun klu bole nak upin ipin, same goes to my adam, setiap masa upin ipin, betol mcm u cakap, ada pro n konts dia kan, tang dia cakap hantu tu, i pun gerammm gila, dpd anak tak pandai apa itu hantu, dah jd nak bertanya pulak, haiii..

and satu lg, budak2 lelaki ni camane pun akan suka kat otromen, pusing keliling camane pun, musti otromen, beli apa2 pun nak beli apa2 pun mesti nak ada otromen..

yaya said...

salzahari:
tu la, i paling tak setuju kalau kartun tunjuk hantu2 cos kebanyakan kartun target market die bebudakkan...

fatin:
serius u mesti tak sukakan cos i pun ade perasaan itew...

nazira:
erkkk.. nasib baik anak i tak pandai minta baju atau ape2 merchandise kartun2 neh, kalau pandai minta harus pengsan mak...

isabelle said...

i pun xsuka kalo kanak2 dimomokkan dgn hantu.so far i tgk adam cool je gi ke fridge dlm gelap sbb nak amik nutrigen/chocolate.
kdg2 i tersasul gak sebut "ee..hujan!!takut!" tapi cpt 2 tukar ayat lain. biar anak takut tuhan, jgn takut benda lain.