Wednesday, February 24, 2010

Saya dan kandungan anak kedua

Bagi menjawab pertanyaan anda yang bertanya mengenai MOGTT ia adalah Glucose Tolerence Test. Huhuhuhu... saya kene buat pemeriksaan kencing manis kerana doktor takut saya ade kencing manis semasa pregnant ni. Macam mana doktor syak, hehehe ini adelah kerana saya telah memeranjatkan doktor dengan berat badan saya. Bermula check up masa kandungan 6 bulan saya naik 3.5 kg dalam 1 bulan pastu check up seterusnya 4 kg lagi penambahan. Sepatutnya sebulan naik dalam 1 atau 1.5 kg saje tapi berat badan saya naik tak agak-agak :)
Hhhmmmm saya akui selera makan saya mengandungkan baby kali ni berbeza semasa mengandungkan adam. Masa adam dulu saya tak kuat makan, selera pun takde sangat, tenaga pun lagi gagah berbanding sekarang. Kalau mengandung yang sekarang ni jangan di tanya ape yang saya makan pendek kata kalau masuk kedai baskin robin order aiskrim mesti paling besar, secret recipe kek 3 slice belum cukup lagi.... Gosh berselera betul.
Kalau dilihat ticker pregnant saya di atas saya lebihkurang sudah 7 bulan lebih nak masuk 8 bulan la dan yang palig best adelah..... jeng....jeng..jeng.... saya sudah rase mild conraction di bahagian ari-ari 3 malam berturut-turut. Oh sama seperti mengandung adam dulu nak masuk 8 bulan mild contraction sudah datang sekali sekala.
Semalam saya sudah minta maid saya cuci baju2 baby yang saya beli, sudah risau bila rasa mild contraction. Saya nak prepare baju baby dalam beg kerana saya tidak mahu sejarah berulang, heehehehe adam dulu dek kerana sibuk bekerja dan suka delay prepare barang baby saya dah sakit nak ke hospital baru terhegeh masukan barang baby dalam beg, hubby la yang tolong cari kain batik, pampers baby segala keperluan la untuk ke hospital. Selalunya masa mengandung anak pertama orang kemain excited tapi saya dulu hahhaha... macam tak sunguh2 relax jek mungkin saya sangat kuat bekerja dulu, sibuk sana sini. Ini pun nak cuti bersalin 2 bulan bos-bos sudah risau.
Sejak minggu lepas perasaan saya adelah malas nak keluar rumah jalan-jalan, saya dah tak larat nak bawa badan berjalan sebab rase badan ni berat sangat. Hmmmm saya masih ade beberapa barang nak beli yang belum complete tapi tunggulah motherhood exspo bulan march nanti. Saya juga bercadang nak guna botol kaca untuk baby baru saya. Ayo macam-macam dalam kepala.
Okeyla sambung di entry yang lain yeh cos saya nak pergi celcom untuk mendapatkan blackberry kerana stock sudah sampai, huhuhu saya tak jadi pakai i phone. Blakberry aku sudah jatuh cinta!


19 comments:

isabelle said...

bestnya ada blackberry.nnt dlm wad/masa dlm pantang...x la boring sgt.
gosh..i miss that boing2 feeling in the tummy.

Queen said...

waaah..baby dah nak kuar ke...yeay!

MeL MikaiL said...

wah byknya kilo naik dlm sebulan! blackberry ek? welcome to the club hehe..

nydia-mama akif said...

wah...kejap je mase berlalu...dah nak bersalin....hope everything will be fine yaya....take care...

Nurhayati said...

cepat betul naik.. time i preggy kan zara sama la kuat makan..tapi alhamdulillah takde la naik badan mendadak dan takde kencing manis.. hopefully u pun takde kencing manis yer.. insyaAllah

CuppyCakeMommy said...

dah nak dekat..takut2..fobia bersalin first dulu pun still ada lagi neh..hehehegood luck babe

Zuhaini said...

wah.. bestnya ada blackberry.. tahniah.. :)

oh yang kencing manis tu, hopefully u x dak la.. kesiannya la hai..

azzamoro said...

aku pun tunggu motherhood expo neh.. nak sopping sakan. keke..

yaya banyaknyer berat ko naik every month wey... padanla tak larat dah nak jalan..

iEfa said...

cam same jek...but me dr bln ke 3 nk masuk ke 4 ni naek 4 kg...huhuhu dh laa baru laie...huhuhu

nwey dudlak yeh...semoge slamat mummy n baby ;-)

Farah said...

berselera btul ko pregnant kali ni yaya...aku tengok husband aku pakai berry cam teringin gak hehe

precious innocent said...

hi-5 aa yaya.. kali nie pun selera mkn i mcanak naik.. nasib baik x kene minum air gula.. suka mak noks!!!

-mama emma®-

Watie Aziz said...

mak aii yaya, banyaknya berat hang naik... seram lak aku dgr.. hari tuh bila aku cek, ada sekali jer kencing aku cam manis, tu pun sebab aku sarapan pg, tak sempat kencing, bila dah kencing, nampaklah kemanisannya ..cuak gak bila doktor kata if kena lagi sekali..kena makan air gula tuh... mampus aku taknak.... iskk iskk.. masa q dulu, gua muntah beb .. tapi tak bgtau doktor sebab takut kena amik lagik.. hahaha..

skang berat aku dalam 65.6 jer kot.. lebih kurang masa ngandung Q .. makan pun biasa2 jer... sib baik lah gak.. takut aku kalau gemok sgt nanti tak larat bawak badan .. ahhahaha

yaya said...

isabelle:
hahahha cepat jayakan projek mega... adelah rezeki tak lama lagi tu....

queen:
lagi sebulan setengah due, huhuhu..

mel;
tu la bykkan...

nydia:
thanks ya nydia!

yati;
thanks doakan i, sabtu ni dpt result, harap2 takde kencing manis...

cupcake mommy:
tu lakan walau pernah bersalinkan anak pertama, nak bersalin no 2 still ade rase takut...

yaya said...

zuhaini:
yah ipun harap i negative utk ujian tu...

azza:
hahahha kita jumpa di motherhood exspo nanti azza...

iefa:
wah u awal lagi dah naik byk jugak, harap2 sihat semuanya...

farah:
aku baru balik dr celcom HQ neh, tension aku pkl 10.30 pagi sampai dah habis okeh, org dah serbu pagi2 tadi... dahsyat betul weh...

emma;
selera i memang mencanak-canak tau emma, erkk baru lawat blog u tadi..

watie:
gelak aku baca comment ko neh...
hahahha... bleh ko tipu doktor yeh...

fizamior said...

babe.. ko dh nk meletup ke? harus aku panggil ko makan lps ko abis pantang..haha!!!

Mama Adib said...

wah lama ku tak tinggal jejak

dan kejap sangat masa berlalu

take care aa yaya

Cest La Vi said...

ayooo yaya yg kecik molek ni pon terlebih berat ke? wisaunya i ni apatah lg tau, musti triple your size, serammm i nih..

selamat berberry berry, pin jgn lupa bg nanti, bule ber'bbm selalu, auwww..

jetsetter said...

babe,
good luck!

yaya said...

fizamior:
buat mkn2 masa sebelum dan selpas baby aku kuar, leh aku rase masakan dapur baru 2 kali, wahahha...

mama adib:
yalah sudah lama aku tidak lihat kesan jejak mu disini, anyway thanks babe!

cest lavi:
nazira, insyallah berat u main tain punya.... :)

fadd:
thanks fadd!