Wednesday, January 27, 2010

Day 2 at Bali




Okey hari kedua, kami breakfast dulu dihotel (room complimentay with breakfast). Hari kedua kami masih guna service pak jamal. Bagi perut kenyang-kenyang dulu baru best nak jalankan...


We all plan lunch di Kintamani, Kintamani adalah volcano yang masih aktif, selalunya kalau volcano pemandangannya cantik dan sejuk la. Dari hotel dibandar kuta nak ke Kintamani naik kereta lebihkurang 1 jam. Dalam perjalanan ke sana we all singgah di rumah batik bali, spesifik nama dah tak ingat. Gambar di atas tu bangunan batik tu....



Ntah bila hubby snap gambar candid tu pun saya tak ingat, saya tengah tunjuk batch diskaun 31% kalau membeli disini, adelah satu jek kain batik yang saya berkenan. Dalam bangunan ni berpeluh-peluh saya dibuatnya sebab panas sangat la, aircond pun takde.




Di sekitar keliling bangunan tu ade taman dan contoh rumah bali. Okeh saya letak satu gambar landskap yang hubby ambik. Banyak sangat gambar landskap yg hubby snap....




Kami 3.5 beranak



Dihadapan rumah bali


Sambung perjalanan ke Kintamani kami singgah di kedai ukiran kayu. Dibali ni barang-barang perhiasan rumah memang macam-macam la dari lukisan, ukiran kayu, lampu, perabot kerusi meja segalanya. Tapi saya tak beli pun sekadar cuci mata, oh beli lukisan adelah.



Erkkkk... kreatif betul imaginasi derang neh, ukiran yang macam kat atas ni memang banyak giler! Siap dah ade orang reserved lagi!




Me and hubby bersama ukiran kayu komodo, adam mana? adam tengah syok tido dalam van


Sambung perjalanan, kami sampai di kintamani betul-betul waktu lunch hour, so we all makan di restoran SilingBali, buffet ala-ala chinese food. Keliling restoran ni cermin so sambil makan sambil menikmati pemandangan! sejuk!











Haruslah gambar manje-manje ade, auuuww!



Oh di sebelah volcano ade tasik, berdekatan tasik tu ade tempat melancong kawasan perkuburan orang Bali. Saya dah lupa nama tempat tu, tapi pernah tengok dalam discovery channel. Kawasan perkuburan tu mayat tak ditanam cuma diletakan di atas tanah saje tapi tak berbau busuk cos derang ade tanam satu pokok tu yang menyedut bau mayat. Erkkk we all tak pergi pun, tak berani la cos dengar cite ade pelancong kene rasuk bagai, nauzubilah.....







Dalam perjalanan balik kami singgah di kawasan padi bukit, pemandangan memang cantik la!











Next destination, pasar Ubud. Pasar Ubud ni tempat segala mala barang kreatif dijual, dari beg, sandal, pakaian, barang perhiasan diri, lukisan haishhhh macam-macamlah. Tapi nak kene pandai menawar cos derang bukak harga memang mahal tak hengat. Kalau anda tak pandai menawar silalah pergi dengan orang yang pandai menawar.



Di kedai ni saya beli satu painting, minta gratis (percuma) satu hiasan gajah, hehehhehe!



Di kedai ni pun satu painting di beli, hubby punya mata plak berkenan. Saya dan adam dah tersadai duduk kepenatan!



Next destination, tengok performance tarian "kecak". Tarian kecak ni ala-ala cerita romeo and juliet versi org bali la kot. Errkk saya dan ibu mengandung lain tak gi tengok pun cos kami tunggu dalam van sambil rehat-rehatkan badan. Saya tak berani la nak tengok dalam keadaan mengandung ni kan dah le waktu senja. Adam pun saya tak kasi tengok duduk menikmati jus dalam van dengan saya. Ye la nanti ade sorang dari penari tu akan dirasuk atau macam "keturun" la memijak api. Kalau kita kat malaysia macam tarian kuda kepang la. Sila nikmati gambar yang diambil oleh hubby saya!














Malam tu kami dinner di Pizza hut which is sebelah hotel hard rock je, senang dekat. Oh jangan risau, semua fast food di Bali adalah Halal.



Aku dah tersadai kelaparan menunggu makanan, besar gak membuncit perut aku tu yek!



Selesai makan shopping sikit di hard rock cafe atau rock shop



Sebelum masuk bilik, gambar bertiga dulu....


To be continued....
Day 3 at Bali more fun!

9 comments:

irvanqiesy said...

wah...best2...cpt2 next entry...

KV said...

patung ukir tu mmg 'kreatif'. Hik hikcordoro

puan punyer said...

yaya... room jenis apa u stay kt bali. my client komplen bilik kecik giler tau

precious innocent said...

gambar patung tu sunggu lucyyyy

-mama emma®-

yaya said...

irvanqiesy:
esk insyallah keluar lagi 2 entry....

kv:
hahhaha "kreatif"

puanpunyer:
i dpt bilik besar and selesa, 2 katil queen, bilik air pun besar... pasal bilik sume hubby uruskan, tapi bilik hard rock takde rasenye yg kecik2, tak tau la....

emma:
kekekekke.... ade mcm2 lagi tau...

Zuhaini said...

oh.. menariknya Bali!!! :)

patung itu sangat sensored lah.. ahaha :)

Ceritera Kaseh Diari Hatiku... said...

bestnyee...korang mmg pasangan yg sweet n luvly arr..

MeL MikaiL said...

beshnya! load lagi byk2 pics yaya..

isabelle said...

so syiokkk...
part gmbr manja2 yg comel tu.
kalo gmbr muka je, xnmpk pun u pregnant, yaya.