Thursday, October 15, 2009

Saya suka beli barang disini....


Saya jenis yang setiap bulan akan pergi beli barang2 rumah, kira house groceries la kan.... Di luar tu punyalah banyak pasaraya just list it tesco, giant, carrefour, hero, econsave etc.... tak terbilan belum masuk Jusco punya dan maxvalue begitu juga cold storage.

Saya tinggal di kawasan ampang, Memang banyak pasaraya pilihan.

Saya suka berbelanja barang rumah setiap bulan di carrefour, carrefour ampang la mana lagikan....

Saya paling tak suka dengan pasaraya tesco. Okeh meh sini saya cerita kenapa saya tak suka beli barang di pasaraya tesco.

Dulu masa baru kahwin memang kami ke tesco tapi lama kelamaan saya makin tak suka, saya merupakan seorang yang "loyal brand" contohnya saya dari kecil memang guna cili sos brand Aminah hassan sekali tetiba tesco tak jual brand cili sos aminah hassan cos dia nak jual cili sos brand tesco. Itulah punca utama yang saya tak suka ke tesco. Ade banyak brand saya suka guna tak jual di tesco seperti tepung cap sauh, bee hoon cap bintang, Kicap kipas udang pun susah nak cari. tesco banyak jual brand tesco. oh saya sangat tidak boleh terima....

Maka saya beralih membeli barang di Carrefour kerana semua brand yang saya biasa gunakan masih ade di carrefour.

So macam mana dengan u all? berbelanja barang rumah dimana? Saya dengar econsave murah tapi takde plak di ampang...

24 comments:

BULLET said...

betul tu. tesco mmg xbest. k4 mmg ok la...

Mrs.R @ Emi said...

sy slalu soping d c4 alamanda...time 2 gaji diapers n susu die murah la jgk :)
kdg2 soping kat kedai ah pek kt tmn ni je

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Tesco gak, tapi memang betul la, ada few thing yang kita nak carik kat situ, takde... So, terpaksa carik tempat lain... Phewwwhhh!!! Dah alang-alang kena ke tempat lain, pegi je la beli groceries tempat lain.. Hahahah!!!

okinokiyo said...

aku shopping kat jusco sbbnye even econsave depan tu jek, tapi tak gi sbb ada kes budak kene peluru sesat masa ada perompak nak rompak dlm econsave tu haha..

wpun mahal takper sbb rupanya fresh sikit & yg siang2 ialah melayu

iEfa said...

both tesco n care4...
if balik kjg g tesco...i tk balik g care4 alamanda...

tp yuppsss tesco brg dier klo promo jek sure cepat abess...+ kicap kipas udang takde...giler!!!!! benci...tk pasal2 nk kene beli kt munseng plak....pastuh tiap kali kalo g tk bwk monthly list or budget sure overbidget :p

iBu ZulFaQar RayYaN said...

oh yaya seperti hubby saya....setia dgn aminah hasan..kalau kicap gile klasik..brand ayam..kami selalu beli buat stok bila balik kg.....mana ader jual kat kl..agak2 ader kat ekdai mamak bodoh je kot...:)..kami sukak giant..kami pun kureng tesco...

irvanqiesy said...

tesco mgkin sbb die besar je...tp k4 kecil sedikit dan semua brg ade...dan sy mmg beli brg di k4,sesekali dtg meroyan baru pg tesco...

*mmg ssah nk cr kicap kipas udang di tesco

Farah_W said...

mmg tesco banyak brand yg takde..kicap kipas udang tu mmg susah nak dpt kat tesco...tapi aku terpaksa gak bershopping kat tesco coz yg tu paling dekat ngan umah....econsave murah

Zety Zin said...

econsave dan 99 speedmart.

err... 99 speedmart ni mini market ke supermarket ek?

tapi pi jugak giant, carefour dgn tesco. tengok pada offer nya lah.

Wife and Her Daily Notes said...

econsave..barang basah dia kurang okei...

klo brg kering..okei lah

saya suka ke NSK selayang!!...save sekali ganda berbanding giant

Jiji said...

I suka pegi giant/carrefour. Walo suami suka ke tesco.

Dah laa tesco tu barang dapor main humban je dalam bakul.. letak pulak kat rak yang bawah bawah leceh.

salzahari said...

sama...suka Care4 atau Giant. Kdg2 NSk (rawang).Tesco tu mmg ada murah,tp dia caj parking (contohnya di Ikea).

i pernah sekali nak beli buku kecil utk Aliah dan mainan 'basahan' tp bila sampai counter,tade barcode label dia kata tade harga terus dia letak tepi! Sepatutnya runner dia kena lari pegi check...i suh pi check,dia kata tade org! $@%^#&^%#&

Jiey^Mien said...

Yaya, Jiey pun selalu gi cr4 ampang tau..
rsnya almost evry week la..
nape tak penah jumpe ek?
nk gak jumpe adam
=P

Cest La Vi said...

semestinya GIANT--born in malaysia, hehehe dah pak suami kerja disana, harus la shopping di sana sahaja, ditambah pula dpt staff diskaun everytime shopping, plus masuk giant skrg, staff2 nampak je adam n i tolak trolley, masing2 sure kalut wat keja sambil bising2 bini bos bini bos bini bos, lawak gila, tp best sgt la dpt extra special treatment, hihihihi

(cuma harga barang2 ni jgn tertipu sgt la, ada brg yg giant murah sket, ada yg tesco, carrefour murah sket, sbb dia mark down certain items then dia mark up jugak certain items, biasalah strategy kan)

CiKaYu said...

sometimes giant, sometimes care4. but now, since care4 dah buka near to my house just 5km je. pegi care4 lah pas ni...

isabelle said...

tesco dah byk kali 'buat taik' dgn kitorg. dah byk kali gak i isi borg komen kat customer service tu.last sunday baru isi lagi.

last2, mrhubby kata...kita tukar shopping kat lain la.
i lak yg reluctant-sbb giant mhl skit drp tesco. econsave x prnh try, 99speedmart kecik.carrefour kat subang jaya nun,jusco pun mahal rasanya utk groceries.

haihhh...naik lemak la tesco nmpknya.

Fid said...

saya gi tesco
saya tak suka giant sbb staff giant kerek..area shah alam ni la

tesco pun kerek juga tapi tahap kerek kurang sikit
lg pun saya bkn belibbnyk pun
giant shah alam mahal brgnya kalau compare ngan tesco
ayam ikan saya tak beli kat situ..kalau beli pun siang sendiri...hahahahhaaha
ikan saya beli kat kedai pak yop! hahahahah

yaya said...

YY TO ALL COMMENTORS:
Wah ramai gak yang tak berape suka ke Tesco. Saya kalau boleh nak berbelanja di econsave tapi takdok plak.... kekadang kene ke pasaraya aik seng gak...

azzamoro said...

aku pun suke carrefour sebab brg dia tersusun & kemas...

Farah said...

saya pernah p tesco ampang tu..banyak gila org..terus tak jadi beli brg..patah balik kota damansara pi giant hahaha

Ms Lola said...

HERO!!! hahaha.. takde lah.. mana2 je... tesco pun jalan. carrefour jarang sgt singgah sbb out of way

FaizAmYAirieL said...

tesco mmg hampeh yaya..lg 1 kan die letak harge kat situ lain jap lagi kat kaunter die scan harge lain..banyak kali dah terjadi begitu di tesco banting..sabo jela..skrg econsave je la..econsave murah jgk tp terlalu crowded..

one stop mart said...

hi.can join.

one stop mart said...

speedmart mmg brg murah wat stakat ni.byk kedai runcit ttp krn tak dpt menyaingi harga paling rendah di speedmart.kemungkinan besar 99 speedmart akan membuka pasaraya terbesar dilembah klang.aku pun ade kedai mart,nak survive pun susah sbb speedmart.mmg tak dinafikan org suka beli kat psaraya besar,tp blm tentu korang jimat,kira kos minyak dan masa ckup,lebih baik beli kat kedai runcit berdktn,harga leh krg skit klw amek byk barang.brla toke kedai runcit leh tambah masuk brg2 baru.support melayu......