Saturday, September 5, 2009

Tak puasa...

Pukul 8 pagi tadi saya dah buka puasa, masyallah tak tahan loya dan kering tekak neh, paling tak tahan muntah la. Pertama kali saya tinggal puasa pada tahun ini. harap yang ini jek lah. Tapi tahap kelembikan dan loya saya semasa mengandungkan adam dulu adelah jauh lebih teruk berbanding sekarang. Masa adam dulu muntah tak kira waktu pagi, tengahari, petang, malam bleh kata setiap waktu, masa tu rase cam serik mengandung. Bersyukur sgt muntah dan loya berakhir semasa adam dalam perut nak masuk 5 bulan, pastu kuderat dah kuat macam orang lelaki bak kata b.
Petang ni saya balik rmah MIL kerana ade kenduri tahlil, balik hari jek cos malam ni balik umah ampang balik. Hubby cakap MIL masak macam2 kenduri tahlil ni ade telur burung puyuh, ketam, ikan eh macam-macam lah...
Saya nak bersiap dulu, selamat berbuka puasa semua!

9 comments:

MAMAFAWWAZ said...

yaya..dah pregnant lagi ek..heheh...yelah anak dah besarkan...congratz ek...

fizamior said...

aku ade baca kat buku kalau ibu mengandung & bf baby dibenarkan tidak berpuasa dan tidak perlu mengganti puasa... cuma perlu membayar fidyah harga seorang fakir miskin makan sehari...

kesian ko, tabahkan diri ok.. itulah dugaan preggie di bln puasa ;)

zarin said...

yaya
if tk tahan, tkyah puasa. don't force yourself.
take care

ezzati said...

pregnant eh..waa..congrats.

FaizAmYAirieL said...

yaya..saye faham keloyaan yg melande awak tu..tp mase adam lagi terok yer? saye mase airiel x bape terok sgt..leh dikire muntah kluar bape kali..tp kali ni mmg x tahan sgt....loye jee sampai pening2 pale..saba ye yaya..kalau x leh pose x yah la pose..

gee ryder said...

diharuskan...takpe..
take care k...

ANOI said...

saya belum sampai ke tahap itu..memang akan ade kah atau ada jugak yang x mengalami sume tu?uish,takutnyer...
take care ek yaya=)

DYLA said...

congrats yaya 4 your 2nd pregnancy.

psstt:
btulla tu yaya, hubby i panggil hubby u,Am kata dia..

kami tiap tahun dtg beraya umah wak mar (your MIL). tp tak penah kite jumpe rasenya.

ummu_abdullah said...

Check hukum tu dengan hubby hari tu.

Then jumpa dalam fatwa Yusuf Qardhawi mengatakan kalau berturut-turut mengandung then menyusukan, pastu mengandung lagi, menyusu balik, memang boleh cuma bayar fidyah sahaja, tak perlu ganti puasa...

Tahniah sebab mengandung lagi... besar pahala menjadi seorang ibu ni kan?



Kalau tak de seorang ibu takkan ada seorangpun ulama'

Kalau tak de seorang ibu takkan ada seorang pejuang agama

Kalau tak de seorang ibu takkan ada seorang professional muslim

Dan sebenarnya kalau tak de seorang ibu, takkan ada sesiapapun di muka bumi...

Cuma kene ingat, kalau tak de seorang ibu takkan ada penjenayah jugak! so kene berhati-hati... huhu...