Tuesday, September 1, 2009

sudah 5 minggu rupanya


Saya baru lepas balik dari jumpa doktor, kandungan saya dah 5 minggu lebih rupanya. Alhamdulillah... saya jadi musykil kerana period saya tak datang lagi bulan lepas tapi tak ambil peduli sangat maybe terlambat sikit tapi menjadi bertambah musykil bila hari sabtu lepas saya asyik nak muntah, saya relax lagi sebab ingat dehydration kurang minum air sebab puasa. Tapi hari berikutnya makin menjadi-jadi lak rase nak muntah lepas tu perut pukul 10 pagi dah lapar sangat-sangat. Adoi kenapa puasa kali ni sangat teruk.... hari isnin iaitu semalam saya beli pregnancy test, masuk bilik air nak buat test time tu pulak urine tertumpah, dapat lah 2 titik yang sepatutnya 5 titik kene letak, keluar 2 line tapi samar2. Aduh macam-macam....
Hubby suruh gi klinik dekat rumah ni, selepas check positive 2 line. keesokan paginya iatu pagi ni kami pergi ke melawati tempat bersalinkan adam dulu untuk buat detail check-up. Doktor buat check up semua dan scan. Bila scan nampaknya ade masalah pula, doktor cakap ade cyst. Benda tu adalah ketulan cecair yang menumpang duduk di sebelah baby tu. perkara ni biasa berlaku tapi ade 2 kejadian yang mana kejadian pertama ketulan cecair itu akan shrink dengan sendirinya, yang kedua ketulan cecair itu akan hidup dan makin membesar, jika ianya hidup dan makin membesar maka ia akan menggangu tumbesaran baby dalam kandungan sebab dia amik space dalam kandungan tu.
Jadi doktor berharap agar kes saya ini supaya ketulan cecair itu "shrink". Pada mulanya saya sangat sedih kerana mengalami masalah sedemikian tapi hubby kata insyaalah kita berusaha dengan doa lebih lagi pada bulan ramadhan ini. Doakan saya dan kandungan selamat supaya ketulan cecair itu shrink. Doktor pakar tersebut akan monitor chek up bulan depan, jika cecair tak shrink maka saya kene operate untuk buang cecair itu supaya baby dapat membesar. Nauzubillah... saya tak mau kene bedah.....
Saya sangat letih, penat dan tak larat dan sedang lawan emosi saya supaya tak muntah... Saya harap saya dapat berpuasa terus. Due date baby 2/5/2010 tapi selalunya baby saya keluar awal....
Update:
Saya nak balik rumah, dah tak larat sangat... kepala pun dah ting tong dan tak boleh nak berfikir. Selamat berbuka puasa semua dan terima kasih diatas comment yang membina dan ucapan tahniah.

44 comments:

afdni said...

congrats yer.. tak lamer lagik adam jadik abang..

~Reyza's Mama~ said...

congrats!!bestnyee..

nydia-mama akif said...

wahh..congrats....hope everything will be fine

salzahari said...

CONGRATS! Bestnyaa...hahaha..nmpknya usaha romen 4o round mcm entry dulu tu dah berjaya lah! boleh la cakap kat makcik tu nanti...hahhaa.


' seeze' = cyst
* jeles laaah...sob..sob.sob..

Nanie Haron said...

Yaya dear,
Congrats to both of you and hubby..
Take really good care of ur'self k..
and kisses for Adam..

mak farhah said...

Tahniah!

Semoga dapat menjalani ibadah puasa, if x larat berbuka ajala. apakan daya bukan kita sngaja...i pon dah tggal 3 hari dahhh

Mama Adib said...

tahniah :-)

semoga "cyst" tersebut tidak membesar dan kandungan anda n diri anda sihat n selamat

tak sesia beromen 40 round ha ha

n33za said...

tahniah!rezeki ramadan!

Farah said...

tahniahh yaya! wahh ramainye yg pregnant bulan pose ni hahaha..insyaallh kite doa baby awak sihat2 sentiasa.

Foxy Farah said...

congrats darlin! take care yea :)

CY3.5 said...

congrats yaya!!

murah betul rezeki kawan² la ni.. tumpang seronok sangat²..

take care :)

Mimy Hamid said...

tahniah..adam nak dapat adik..beb jaga elok2..jangan lasak sangat..siap sedia puting kasi clear..ada orang tunggu turn nak hisap ..hehe

MadianiMamat said...

tahniah k.yaya..salam perkenalan...:)

azzamoro said...

yaya.. congrats..bestnyer adam nak dpt adik..

Farah_W said...

congrats yaya! adam dah nak dapat adik...jaga kesihatan ko..mudah- mudahan semuanya di permudahkan...amin

Anasfadilah said...

tahniah Yaya!

Nina said...

i pon baru cek hari ni.juga tidak sangka sudah 4 minggu lebih.n my baby ku 10.5.2010..mcm dkt ajer date due kt..

fazla said...

hye yaya..congrates ea!!! wah..adam akn dpt adik nt..best la dia..ade kawan nk main..;p

hope evthin' is ok..xde ape2..yaya kena kuat tau..jgn patah semangat ok!!;p

take care urself..(;

sarah al -idrus said...

wah kak yy.tahniah.heeee.makin meriah la blog nanti dengan kehadiran org baru. harap semuanya selamat.amin

irvanqiesy said...

tahniah yaya...klu 3mei sama dg my son.hihii...hope yaya n baby sihat...adam jgn nakal2 tau...

fizamior said...

my laling...
wow congrats... im so... hepi2 4u..patutlah adam dah praktis dgn damia..hahaha... so no problemo.sure adam syg adik dia.

hmmm kes chyst ko tu cam aku la.. tapi aku dibedah time 3weeks of pregnancy.. kalau tak buang memang akan ditakuti chyst itu berebut nutrien dgn baby.. but dun wory honey, it wont harm the baby.. everythings gonna be alrite.. my prayer will always be with u & the baby (and adam too of course)... eee sonotnye... take care ya...

**** mesti abang am lompat2 seronok kan?heeeeee.....

w|cKa` said...

congrats.. bestnye dpt baby.. nak jugak!! huhu

MeL said...

yaya congrats!! im happy for u ;) hope ur cyst will shrink insyaallah. i pnh baca blo sp ye, dia penah operate buang cyst ni ms dia tgh pregnant dl..i xigt sape. i doakan u n ur baby yah :)

FaizAmYAirieL said...

OMG Yaya!!! i'm so happy for u..congratulations!!!kite seiring sejalan rupenyee peknen...ngeh ngeh...xpe yaya..dulu huda nye kes pon camtu gak ade cyst tp die ilang dgn sendiri..hope u punye pon camtu gak..saye doakan awak erk..sonok dgr kawan2 peknen..ehehe...smg kite same2 dapat gegirl kali ni k...kemabukan saye hampir pupus pade ketike ini selera dah mule bertambah..ngeee...habislaa badankuu..huhuuh..

okinokiyo said...

yaya congratsss.ko leh fire balik kat makcik2 yg tnya bila ko nak pregnnt

Fid said...

medetai medetai
tahniah.......
wah sana sini kisah preggy!

syayassir said...

tahniah... :D
berita gembira di bulan puasa...
jaga diri baik2.. :D

nisa said...

TAHNIAH Yaya! hope everythings will b ok.. insyaAllah nothing serious..
saya pun tgh bharap, tapi period pulak.. :)

Lan0stZz said...

Alhamdulillah congrats Yaya & Family. will pray for the cyst to be gone AMIN! take care yah~

Mamamarina said...

Alhamdulillah...Congrats babe.. Abang Adam!!!

AiYa said...

congrats! hope smue nya sihat.

tc

*adam tau x? apa reaksi dia agaknya kan

isabelle said...

congrats, babe!

i am sooooo happy for u.
bila le turn mak pulak? huhu

precious innocent said...

yaya!!! x sangka kita geng.. bila ur due date??

-mama emma®-

ellyana said...

tahniah n take care yaya!!

iBu ZulFaQar RayYaN said...

tahniah!!!..:)take care

Zety Zin said...

congrats!!!!!!

and take care ok.

ramai pulak yang dapat berita gembira di bulan puasa ni. :)

Ms Lola said...

COngrats, babe!!! Korg ni..... pregnant berjemaah ke apa? :P

ANOI said...

wah!saya terlambat..huhu...congratulations yaya!...

Jua Zulkef said...

ya ampun yaya.. i baru tau u tengah meboyot. congratosss..

aku juga tak boyot-boyot. tauke kilang i kedekut. hahha

!Nt4N said...

tahun ni mmg musim mengawan..rugi sape yg x join mengandung beramai2 ni..hahahah

Mrs. Kown said...

congratsss!!

*boleh pegi jumpa makcik kepochi itu, cakap tambahan sedang berlaku.* hihihihi

.small shoes. said...

YAYA!!!!!!!!! CONGRATULATIONS!!!!! Ramainye mommy blogger yg pregnant second baby!! congrates again!!

Haslina said...

congrats yaya.. akak dah byk hari x online so x tau cerita terbaru.. hopefully that cysy will shrink.. doa byk2 especially now bulan mulia.. baby girl la pulak ya.. dapat la sepasang mcm akak..

Nurhayati said...

congrats dear..
2nd ni best kalau dapat gurl kan.. yeyyy