Monday, September 28, 2009

Malam raya dan 1 syawal 2009


Cerita ringkas malam raya dan satu syawal dari saya, oleh kerana gambar byk sgt jadi saya main pick jek lah mana yang sempat, running of time, kejap lagi saya ade meeting neh kat KL tapi nak gak update blog....

Kami sampai umah MIL 2 hari sebelum raya so hari sabtu sempat la hubby tolong mengemas dan menceriakan rumah emaknya. Nak gak masuk gambar kegigihan hubby memanjat tangga pasang lampu lip lap kat depan rumah dan di pokok. Ye orang besar pun bleh panjat tangga tinggi tapi kene ade orang jaga bawah, wahahha.... Pastu sambung cucuk pelita di sekeliling laman umah MIL.



Si adam kodam sibuk la main dengan cousin2 die, sampai waktu tido dia refuse tak mo tido tapi mata dah layu ya amat, hasil pujukan saya akhirnya adam terkulai tido pada jam 3 petang dalam keadaan seperti di bawah:



Malam raya tu usah di tanya malah nak cerita pun tak tercerita sebab seluruh pelusuk kampung hubby tu berdentam dentum, Kitaorang pun lawan berdentam dentum bakar duit RM200 yang hubby beli tu (rm200 beli mercun haruslah kene bebel dengan bini, nasib baik dapat duit raya dr hubby, nak sedapkan hati ke? oh tapi setiap tahun dapat jugak). Oh suasana berdentam dentum tu sangatlah merih dan terasa taksabar nak raya, macam warna menghiasa langit dengan bunyi yang kuat.




Gambar kami di pagi raya, tahun ni tema warna adalah silver, raya kedua pun baju baru tema color lain, oh yg itu next entry la ye...





Ini pula keluarga hubby, oh tapi ade yang takde iaitu family BIL anuar beraya di belah isteri kerana turn sana.... Oh lihat lah saya yang memakai tudung itu, jelita kata mak mertua memberi semangat...




Habis makan, bergambar, bermaaf-maafan dan memberi duit raya kami mula beraya di kawasan kampung hubby. Rumah nenek saudara ramai itu belum masuk rumah ibu saudara... phew penat kalau raya belah hubby tapi seronok!. Paling best kalau pergi rumah kayu, punyelah jakun nak bergambar kat rumah kayu. Gambar di bawah adam dipimpin naik tangga oleh baba di rumah nenek saudara





Ini pula rumah nenek saudar yang lain. Tengoklah adam buat muka cheeky die tu!





Masa di rumah ini bebudak sibuklah main pas songkok ikut tingkap, adam pun tak lepas peluang join cousin2 die yg dah besar tu... tapi saya sangat seronok snap gambar diorang...





Tangan adam tak sampai nak pas songkok tu...







Last2 abang akil tolong angkatkan si kodam....







Ini di rumah yang lain plak, oleh kerana rumah nenek saudara yang ini rumah batu kami tak berambar di rumah tapi sibuk bergambar di pokok ceri, we all sibuk tolong bebudak petik buah ceri yang merah... oh ayukah gambar saya tu....



Lihatlah wajah adam yang dah keletihan, masa ni dah nak masuk waktu zohor, lebihkurang 9 buah rumah kami sempat pergi, biasanya kami pulang solat zohor dan sambung beraya balik selepas itu...





Petang selepas solat zohor dan tertidur ayam kejap kami sambung beraya kerumah pak saudara sederet umah MIL, tapi petang tu tudung saya dah ntah kemana, bergaduh dengan adam dah satu hal, mungkin dalam hati MIL, yaya pakai tudung pagi raya pun ok, hahahha memandai jek saya!




Alamak saya dah nak kene bergerak untuk pergi meeting.... sambung di entry akan datang.... Malam tu kami main bunga api lagi dan sambung raya, penat tapi seronok selain dr dapat makan macam2! hehehhe...










23 comments:

salzahari said...

Selamat Hari Raya awak! cantik la gmbr awak dan Adam dpn pintu tu... bercahaya (Nur...Kasih...)

Farah said...

hencemnya si adam bersampin! hehe orang2 TPG mmg raya sakan..kami pon hari raya pertama dan kedua habis round satu kg lawat sedara mara

zarin said...

cutenya adam main pass songkok tu...
dah besar anak teruna awak ye!

Jiji said...

LAGI MENAWAH PAKAI TUDUNG LA YAYA!! teruskan!!!!!!!!!

Queen said...

waaah..santek2 gambar..syoknnya beraya..

MeL said...

yaya comelnye u pakai tudung hehe..pics pun cantik2 bebeh!

isabelle said...

slmt raya!!!
wah meriah tul.
mak pulak jd malas nak taip entry baru.hahaha.mklm la lama bercuti.

mOmmy of Triplets plus One said...

umah in-law u kat mane? wahh meriah tul mlm raya tu!!!

irvanqiesy said...

wah...cantik yaya pkai tudung...ikhlas puji neh...

azzamoro said...

ingtkan sape awek pakai baju grey cam ko tp pakai tudung.. rupernyer ko...lawa ahhhh...

PFA-Now Everybody Can Smell Good! said...

iskk..hensemnya adam tuh..hang pun lawa lah mummy.. hehehe..

seronok giler tgk kampung hubby hang!! i likeee...

Jiey^Mien said...

a'ahh.. cantik la yaya pki tudung..
bj kaler silver cantik gak.. harus bagi cadangan utk next year nih..
=)

yaya said...

SALZAHARI:
Hahahhaha... nur kasih!

FARAH:
Ha'ah kalau kat TPg raya memang sakan, best!

ZARIN:
Ngehehehe... suka tgk bebudak mainpass songkok kat tingkap tu, besar dan makin byk kerenah si adam

JIJI:
Insyallah.... dalam proses belajar2 jugak...

QUEEN:
Every year raya syok.... sebab cuti dan bersama keluarga!

yaya said...

MEL:
ye ke... malu i, tgh belajar2 lah jugak neh...

ISABELLE:
Memang best! cepat update cerita raya update di blog... tgh mood raya lagi best baca cerita pasal raya!

MUNIRAH:
Rumah MIL kat Telok panglima Garang, sempadan klang, jom la mai kampung hubby i bleh amik gambar!

IRVANQIESY:
YE KE...time acih...

AZZA:
Muahahahah... aku la tu, thanks!

WATIE:
Aku pun suka adam pakai baju melayu!

JIEY:
Cepat jiey buat tema baju color silver next year!

Magnificent Moments of Life said...

Hi Yaya, SELAMAT HARI RAYA, Maaf Zahir Batin...

Looking good missy...=)

From Linda (ex AGN)

Cest La Vi said...

gambar adam pas2 songkok tu sangattt klasik, dah nampak cam ditangkap oleh profesional photog la plak, hehehe..

seriously sungguh ayu kamoo bertudung yaya, bole la teruskan lepas2 ni, manis seorang wanita melayu tu mcm lebih terserlah bila betudung (ini yg i rasa skrg bila dah mula bertudung-->haha perasantan), stylo musti takleh lari, yang penting gaya tu tetap kena ada walaupun dah bertudung kan,

apa yang penting "kerjaaasamaa", hhehe selamat hari raya..

Drama Mama said...

serious ayu u pakai tudung. dah memang cantik kan :-D

looks like adam really did enjoy his raya kan...more pics please!

CiKaYu said...

comelnye adam dgn baju melayu dia tu...cantik gambar u sefamily....oopss...lupa nak ckp selamat hari raya...

yaya said...

LINDA:
Linda pls invite i utk masuk blog u kat yayayes7@yahoo.com
Awat private blog?

CEST LA VI:
Pkaki tudung tu, insyallah....
tapikan, i masuk blog u tgk aksi anak u pun gelak, cute bangat aksi adam u dlm setiap gambar...

DRAMA MAMA:
Hehehehhe... ayu ke, bakar semangat i pakai tudung neh.... tq!

CIK AYU:
Susah nak dpt gambar sekeluarga tu, anyway slmt hari raya to u 2!

KV said...

mmg lawa2 semua gambar raya.
Dan...sungguh jelita ayu menawan pakai tudung. Hehe

achee_b165 said...

wahhh... meriah nya!!

sy xsempat lg nak hapdet citer raya.. bz...huhuhu...

~p'na mama oja~

Wife and Her Daily Notes said...

hii..nice writing..

anyway baru terserempak blog u..

ermm..mmg canteklah u pakai tudung...

nampak lagi muda (ikhlas nie)

Lan0stZz said...

yaya, u look so sweet in tudung no kidding. SHRMZB to u n family! :)