Wednesday, September 9, 2009

Lembik...

Saya sangat jeleous dengan orang yang tidak mengalami muntah-mutah ketika mengandung. Ade dikalangan kawan2 saya yang langsung takde muntah2 mase mengandung. Untungnyelah sape yang macam tu, ye lah rezeki masing2. Saya, mengandungkan adam dan yang kedua ni pun sama, masyallah tuhan jek lah yang tahu.... Muntah ni penat, proses cuba nak menahan muntah tu pun dah satu hal. Saya pulak tak suka makan asam atau jeruk. Memang dari kecik saya kurang gemar, tapi doktor pun tak kasi makan asam atau jeruk ni kerana mengandungi pewarna so saya subtitute dengan gula-gula.
Semalam dalam perjalanan ke office dari rumah saya berlawan dengan emosi menahan loya tak mau muntah, elok sampai kat traffic light phileo damansara, nah kau.... buka pintu kereta terus brurrrrrr.... langsung tak pandang belakang buka pintu, kalau kebetulan ade motor lalu tak pasal2 kene muntah aku... nasib baik takde motor lalu. Traffic light dah hijau sambung muntah dalam kereta, nasib baik ade plastik. Dah habis muntah dalam plastik yang rupa macam bubur lambuk dari masjid, badan penat dan lembik tak terkata. Takan la semalam ade urgent meeting utk bebudak shooting if not dah lama aku duduk melepak rumah....
Sorrylah saya tak sempat sangat nak melawat blog kengkawan apatah lagi tinggal comment. Got to go!..

19 comments:

gee ryder said...

takpe, muntah jer byk2..bagi lega..kalo tak asik nk loya je kan..take care!

Mama Adib said...

take care la dear

ku 2-2 pregnancy takde masalah muntah langsung

tapi aku memang keja kunyah biskut, elakkan perut kosong, cuba laa ee

iBu ZulFaQar RayYaN said...

ooo..sangat kesian...saya dulu masa preggy kan ayern masa pagi je dgn balik keja..kat opis..maintain
huhu..

puan punyer said...

yaya.. jaga diri.. ku lagi teruk siap warded sampai 4x siap diagnos ader tyroid sumer....... xper saba2 mmg dugaan sangat tu. ku unpaid leave dekat 2 bln gak....... mc poon dh abis. caiyok yaya

CiKaYu said...

takpe, jgn tahan2 nanti lagi lah tak boleh tahan. dulu preggy kan danisha pun siap2 plastik. tapi bukan muntah, banyak air liur.

~Yu.Es~ said...

Saya pun jenis muntah teruk kalau pregnant...pagi2 sampai keluar yang kaler kuning sakitnya sampai menusuk ke ulu hati..
sabar yer...:)

Nurhayati said...

mmg best kalau takde muntah2kan..
dulu time preggy kan zara, muntah mlm je. 2-3 kali tuk 2 hari je..pastu takde dah hihi

take care!

CY3.5 said...

take care Yaya.. tambah² bulan posa ni..

Queen said...

sian u....
harap cepat berakhir....

try amalkan bee pollen and royal jelly masa2 nie...

my mum amalkan dan dia tak mabuk utk 3 anak terakhirnya (my mum jenis mabuk teruk sampai tak boleh bukak mulut)

irvanqiesy said...

ciannye...mase sy dlu yg 1st alhamdulillah skejap jek...2nd pon sekejap jugak tp tak bleh bau perabot baru...memang mual dan trus pening...

hope yaya sabar ye...

Farah said...

erk..yelaa untung sapa yg takde muntah2 time pregnant ni..saya pon dah rase gak mase pregnant afif..mmg letih!

MeL said...

mmg xselesa la beb muntah2 ni. hope cptlah fasa muntah2 ni pg. i dl smpai 5bln, seksa!

ANOI said...

kesiannyer yaya,boleh dibayangkan coz ada my cousin muntah2 smpai warded.lembik jadinya.kena masuk air sume.saya alhamdulillah,stakat ni belum muntah2.mintak2la takdekan.ape2pun take care ye yaya.nak bg tips pun xde pengalaman lg..huhu..

Cest La Vi said...

i pernah baca somewhere on the net, ibu2 peknen yg have morning sickness yg sgt teruk, specially muntah n pening melampau, itu maknanya anak yg dikandung tu bakal menjadi sangat cerdik n pintar in the future, hope so, kerana i pun peknen dulu sangatlah teruk like hell, sabar ya yaya, ni la pengorbanan terbesar seorang ibu, tp reward dia pun sangattt la besar di dunia & di akhirat, lotsa loveeee muaaaaahhh

:: m.u.n.i.r.a :: said...

yaya..
kesiannya!
take care dear...

dulu-dulu i dok cium buah limau je :)
and my tokwan kata petua orang dulu-dulu..ikat tali kasut kat tengkuk untuk elak muntah (tapi i tak pernah cuba pun hehehe)

syayassir said...

ye lah. lain orang, lain dugaannya..
saya takde muntah2 masa mengandungkan yang pertama ni.. tapi, masa nak bersalin, 24 jam tahan sakit... huhu..

yang no. 2 nanti tak tahulah macam mana dugaannya pulak.. :P

Haslina said...

kesian yaya.. tapi kan itu lah nikmat mengandung.. akak x muntah dan x ada langsung morning sickness masa mengandungkan Harish dan Alia, dan kesudahannya dapatla anak yg montel2.. huhuhu.. tapi akak x merasa la nikmat mengandung.. makan pun berselera sampai arwah suami akak kata, macam tak caya jer akak mengandung.. tapi itu semua tinggal kenangan dan anak2 akak tak sempat merasa kasih sayang seorang ayah...

FaizAmYAirieL said...

yaya..saye memahami anda..sabar la ye nak wat camne..ngee..smg kite same2 dapat gegirl...ngeeee....tetibe jerk aku..eekkee

isabelle said...

kesian yaya.
have a good rest. hrp2 cpt la ilang mabuk tu.

aku dulu alhamdulillah x muntah, x de pelik2.
kalo yg 2nd nnt, x tau la pulak.
doakan rezeki aku lak ye?