Tuesday, August 18, 2009

Tempe Adam







Gambar kat atas tu adam sedang makan Tempe goreng, biasalah babanya orang jawa haruslah ade tempe di rumah. Jawa bukanlah isu kene mengena denagn tempe kerana saya memang menggalakan adam makan tempe. Nak tau kenapa meh kita review sama-sama di bawah:
Soybeans contains carbohydrate, fat, protein, vitamins, minerals like calcium, folic acid and iron. The protein in soybean has all the essential amino acids that is adequate for human health.
Nutritive Value of Soybean : Per 100 gm.
Vitamin A : 110 I.U.
Vitamin B : Thiamine 1.07 mg.;
Niacin : 2.3 mg.
Vitamin C : Trace
Calcium : Trace
Iron : 8.0 mg.
Phosphorus : 586 mg.
Potassium : 540 mg.
Fat : 18.1 gm.
Carbohydrates : 34.8 gm.
Protein : 34.0 gm.
Calories : 331
Health Benefits of Soybean :
  • Soybean is an excellent food for diabetes.
  • It is easily digested and is one of the most nourishing and body building foods in the world.
  • It is especially good for growing children to aid growth and development.
  • Soybean has high lecithin content and is therefore excellent for mental fatigue and for protection against cholesterol deposits.
  • It has been claimed that lecithin lowers blood cholesterol thru emulsification of fats and is valuable against the development and hardening of the arteries and all the complications of the heart, brain, kidneys and eyes that follow.
  • Lecithin is a brain food, a tonic and energizer.
  • It has been reported that diabetic patients were successfully treated with lecithin.
  • It has also been reported that lecithin is effective in treating psoriasis.
  • Prevents gall stones, when adequate lecithin is included in the diet.
  • Liquid lecithin application helps heal bed sores and persistent diaper rash.It is also reported to prevent pellagra, the disease marked by disturbances of the stomach and intestines, skin eruptions and many nervous symptoms such as melancholia.
  • Because of the high content of linoleic and linolenic acids (unsaturated fatty acids), this food is conducive to a healthy skin and corrects many cases of eczema. (so sape ade anak masalah aczema boleh cuba bagi produk berasakan soy bean)
  • The pure pressed oil is used for skin conditions, as it contain the natural and lecithin.
  • Soybeans have about twenty times more alkali than milk.
  • Lecithin has the ability to increase the gamma globulin content of the blood . The gamma globulins are known to be associated with the natures protective force against the attack of various infections in the body, thus increasing immunity.

Selain daripada itu, kita para wanita boleh memperbanyakan hormon wanita melalui makanan yg mengendungi soy bean kerana soy bean meningkatkan hormon dalam badan wanita, tak nak menoupous cepatkan.....

Sumber adalh dari sini

P/S: saya adelah tidak sempat nak ke blog kengkawan. Ade 2 tiga jek yg sempat singgah dan tinggal comment. Malam karang lah jawabnya saya melawat ke blog kengkawan...

12 comments:

Farah said...

saya pon suka makan tempe walaupon bukan org jawa hehe..sedaplaa

Mimy Hamid said...

oo patut la pak man tempe yng hujung jalan tu maintain ..itu rahsia nya..good info la...pasni taip pagi ratah tempe..heheh

Emilia said...

thanx for sharing....
all this while dah berkoyon2 telan tempe...baru ler ni tau khasiatnye.. :D

azzamoro said...

eh..betulla. ko bg idea. aku nak bg anak aku makan tempe la..

precious innocent said...

selain itu muka kita leh licin tanpa sebarang kedutan..

sekian petikan dr kata2 seorg bekas MB sebuah negeri nie.. miahaha!!!

-mama emma®-

fizamior said...

mmg elok & byk khasiat soya neh... fyi, i suke makan tempe mentah...hihihi....

Fid said...

tempe
saya suka
anak saya suka
suami saya suka
kalau goreng tak dan nak sejuk hilang....wahahahaaaa

MeL said...

i pun sukaaa tempe! sedap klu goreng nipis2, yummeh! kulit pn akan cantik klu suka mkn soy-based food ni kan?

yaya said...

FARAH:
Tapi tempe selalu dikaitkan dgn org jawakan...

MIMY:
Haaa.....makan tempe setiap pagi yehhhh....

EMILIA:
Sharing is caring laling...

AZZA:
Bagi jgn tak bagi. nak resipe biskt ko tu....

EMMA:
Hahahaha... i tau petikan kata-kata yg glamour itew....

FIZA:
Hah tempe mentah? camno lak rasenye tu....

FID:
Wah 1 family suka makan tempe, bagus....

MEL:
Mel, goreng nipis garing2 tu memang sedap....

isabelle said...

aritu adam mkn tempe (dia amik sendiri from our plate), dia naik ruam/gatal2 kat badan.

maybe sbb masa tu dia kecik lagi.
atau maybe bukan sbb tempe tu pun...sbb benda lain ke.

hai anak...camne ko nak kawin dgn org jowo nanti?

yaya said...

ISABELLE:
Kalau nak kawin dgn org jawa harus train makan tempe dr kecik, wahahahha.... nanti kalau tak makan tempe kurang dapat merit point dr mak mertua, gitew!

salzahari said...

i pun suke bagi bila dia takmo susu... bagi tmepe lah, tauhu laahh...

tp tempe tu mula2 bagi makan...dia asyik berak2 je!