Monday, August 10, 2009

Singapore - last minute plan....



Hi, i'm going somewhere....

Vacation yang last minute ni adakalanya best, memula hari khamis baba buat pengumuman nak pergi pastu suddenly tak jadi takut H1N1 ni kan, jumaat bangun pagi, hubby tetiba buat announcement mengejut lagi, "yang cepat packing baju, kita gi singapore, jangan lupa bawa pasport", amboi b, u ingat singapore tu macam nak gi pavilion jek 15 min dari rumah. Kelam kelibut saya packing ape yang patut, bedal lah labu..... Pukul 11 lebih keluar rumah pergi bank dulu than ambik barang di bangsar baru lah gerak ke singapore.



Budak kecik ni tak nak tido dan sibuk makan almond




Tertidur jugak akhirnya, bawah montot die tu penuh dengan almond berterabur





Baba ni ade masalah kalau driving kereta yang mana perjalanan jauh, mulalah kereta terhoyong hayang cos dia cepat ngantuk, terpaksalah mama ambil alih. kalau hubby jadi co- pilot automatik matanya segar balik. Maka sessi borak-borak, gelak-gelak, nyanyi, bermulalah di sepanjang perjalanan. Pastu kalau mama bawa kereta Baba nih mesti hubby cakap "i kelakar la tengok u bawa kereta nih, macam budak sekolah curi-curi bawa kereta mak bapak". Amboi ni lawak tak nak kasi ngantuk yeh....


kesesakan lalu lintas di JB


Setibanya kami di JB lebihkurang jam 6 petang, adoi jalan agak sesak, sepatutnya kami nak masuk kot Tuas tapi kene masuk ikut woodlands sebab belum tukar duit lagi.




Setibanya di singapore, Kami call kawan kami si Jon atau Jon Ramlan, kekadanag i panggil dia Pak jon. Jon bagi direction jalan untuk ke tempat nak pick up dia. Hubby asyik membebel jek tak suka bawa masuk kereta ke singapore cos banyak sangat undang-undang yg nak kene ikut, dah tu kalau dah last minute cenggini haruslah naik kereta jek, hotel pun tak buat reservation, walk in jek lah. Kecoh betul hubby ni padanhal dia dah berkali-kali masuk singapore atas urusan kerja pun tak get use lagi. Jon bawa gi office dia, office jon cantik, editing studio pun gempak, so we all borak-borak pasal kerja sikit since we r doing the same thing, oh jon yg jadi director utk documentary pertanian kitaorg hari tu. Jon baru habis buat TVC for Singtel, wow client besar tu jon, full Hd cantik visual. Tapi gambar kat ofc jon tak snap plak. Hubby plak dah teruja dgn gadget2 yg jon baru beli, gadget2 tu best giler sebab result visual detail dan filem. Then we all gi makan nasi ayam penyet tempat favourite b, changi village.



Tengok gambar rase nak makan lagi, sedap wo, ikan & ayam goreng garing!




Adam, b & pak jon


Tengok adam punya baju tu, adam kalau makan memang cenggitu, habis bersepah semua. Air kelapa tu pun dah jadi air tangan dia dah. Kalau bawa adam jalan, baju, wet tissue dan pampers extra yang paling penting.








Selepas makan, kami ke area Changi airport, tengok pemandangan malam kapal terbang mendarat, tak putus-putus kapal terbang mendarat. Adam 1st time tengok, tak kelip-kelip mata tengok aeroplane tu.




Berlari sana sini kat taman tu




Adam khusyuk menikmati makananya sambil berlagak seperti bos di kerusi lobby hotel


Selepas tu kami gi check in hotel, ape nama hotel tu yeh, ermmmmm... ha classique hotel di jalan besar, hotel 3 bintang, ape yang nampak bedal jek lah. Jon pun tak advise tidur hotel yang best sebab kitaorg akan berjalan-jalan dari pagi hingga malam, balik hotel untuk tidur jek, betul jugak. Tapi hotel ni cukup selesa untuk kami 3 beranak.






Sampai jek bilik hotel, kami uruskan adam ni dulu, kasi mandi puas-puas dalam basin jek, senang. Muka happy jek adam dapat mandi, ye lah rase segar la kan. Lepas adam mandi, mama and baba punya turn plak, ehehehehe... macam mama and baba mandi sama plak bunyinya, manalah dapat mandi sama nanti sape nak tengok budak cinonet nih memunggah segala barang dalam bilik hotel ni plak kan....



Selesai kami bertiga mandi, kami ke Mustafa, Mustafa ni shopping mall yang bukak 24 jam. Hubby dah lama beriya-iya nak bawa i gi Mustafa ni. Masyallah masa kami sampai di mustafa ni lebih kurang pukul 12 lebih orang punya lah ramai macam pukul 3 petang. Mustafa ni jual segala benda, bapak besar bangunan dia dari barang masakn atuk nenek segala rempah, baju, barang elektronik, mainan eh macam-macam lah semua benda ade, sampai beta tape pun dia jual, kot-kot 3 pagi nak transfer beta tape tetiba takde pergilah Mustafa neh. According to Jon dulu masa Mustafa ni nak buka 24 jam, semua orang kate dia gila, tapi lepas 2 bulan dia buka 24 jam he make EXTRA 240 million, lepas tu semua orang berebut nak letak barang kat shopping mall dia sampai dia tak mau pun orang pujuk2 nak letak. Ape taknya i tgk orang beli barang dapur macam kita kat tesco tu pukul 1 pagi.

Masa sampai Mustafa, hubby cakap, pick la what ever u want, wow peluang tuh, pastu hubby ajak tengok jam espritt and guess, i buat muka tak berminat, I ingat kan barang imitation sebab segala jenama ade, jenama yang hebat-hebat jugak la cuma display dia tak secantik macam kat shopping mall kat city, that y bersangka buruk. Sekali jon cakap yaya, Mustafa ni takde barang imitation semua original tau. La ye ke sebab ruang dia sempit cos barang banyak dah i tak confident barang dia bila i perhati bebetul memang semua original, mustafa tak jual barang imitation.... Jon cakap lagi kelebihan mustafa ni murah berbanding harga kat shopping mall lelain. Walau bagaimanapun malam tu i tak beli banyak cos keletihan dan tak larat nak jalan-jalan kat Mustafa yang gila besar 2 building tuh. Banyakl beli stok makanan dan minuman.






Depan bangunan Mustafa pada pukul 1 pagi

Cerita setrusnya di next entry. Entry lepas ni lagi macam- macam cerita dan gambar sebab seharian kami jalan, paling best di Sentosa island. Gambar kat beach pun best, nantilah saya kecik kan dulu saiznya...

11 comments:

irvanqiesy said...

wah...best2 jln...bile la giliran sy bercuti nih...asyik balik kg. tak melaka,penang tu jelah...hahaha...tp balik penang paling best...mkn2...

MeL said...

ala yaya, i gi saturday..klu x bole kite jumpe hehe..

Ms Lola said...

Wah, Adam boleh masuk iklan shampoo "Tak pedihkan mata!". Comellll

az1ra said...

ala....sikitnya
nak lagi..nak lagi...
heheheheh

Farah said...

mmg ade talent jadi bos adam ni..hehe husband i pon suka sgt pergi coti2 mengejut ni..suprise la kunun!

pet said...

ala besnye, aku ye ye ingat ko naik flight.hahaha..
ala besnye jumpe pak jon .lama gile x lepak sama dia

yaya said...

IRVANQIESY:
Walau pun balik kampung, kira jalan-jalan lah jugak, penang best kan....


MEL:
Wah mel sepatutnya kita jumpa, ayo lepas ni kene exchange hp no, cepat email i ur hp no at yayayes7@yahoo.com

LOLA:
Muahahahah.... susah jugak nak direct si kecik neh....

AZIRA:
Will do laling....

FARAH:
Surprise sgtlah diorg ni yek.... ok la, janji jln2 cari pasal....

PET:
Dah last minute harapan la nak naik flight... jon tanya pasal ko gak...

.small shoes. said...

bestnye jln2.. hehehe... i pon nnt nk plan bw emir g sentosa.. but altely nie byk sgt case.. so kna tangguh jap!

Mama Adib said...

skali skala buat last minute plan gini best jgk.. he he

btw adam conmel sangat.

yaya said...

FATIN:
Fatin u bawa emir next year cos theme park under construction, by next year it ready. i'm sure u will be happy!

MAMA ADIB:
Bleh tahan kelam kabut saya di buatnya tapi best jugak....

Nazira said...

perghhh beshnyaaa, tak tahan ngn 24hours shoping mall tu, hahaha, next year lg besh ek, orait pe kata next year kita plan pi ramai2 mau, syokkk nyaaaa..