Thursday, August 6, 2009

meh sini nak cerita sikit....



First and foremost, saya nak ucap terima kasih pada commentor entry sebelum ini dengan wishes anda. Alhamdulillah saya dah beransur pulih tapi tetap kene check up di APSH lagi.



Hari tu saya pergi Tabung Haji untuk daftar haji, saya antara orang terlambat yg mendaftar untuk pergi haji, tahun ni daftar tahun 2027 baru dapat pergi. Kalau ade rezeki mungkin nama saya dapat pergi awal beberapa tahun dari tahun 2027. Jadi kepada sesiapa yg belum daftar dengan tabung haji untuk pergi haji daftarlah sekarang supaya tak jadi seperti org yg terlambat seperti saya.



Semasa saya daftar dengan lelaki muda di kaunter tabung haji tu sempat budak tu berborak dengan saya, dia tanya saya kerja ape? Saya pun bagitau lah saya buat ape. Pastu tanya saya "akak dah kawin ye kak? akak ade anak?". Amboi dah macam balai polis dah soal aku. Rupa-rupanya dia nak cerita kat saya yang dia tak lama lagi nak berkahwin dengan gadis pilihannya tapi tak confident dari segi kewangan. Ape yang saya mampu buat pada ketika itu adalah memberi semangat pada dia, ye lah bila dah kawin membina masjid insyallah rezeki kita akan bertambah tapi kene berusahalah, kalau gaji sekarang tak cukup buat la kerja2 part time lain, zaman sekarang ni macam-macam boleh buat kalau niat dan usaha tu dijalan yang betul.


Dulu masa saya zaman universiti pun saya kerja jadi research assistant kepada seorang doktor, kalau nak ikutkan saya tak kesempitan wang pun semasa belajar dulu sebab mak dan abah bagi duit semua cukup termasuklah duit belanja dan duit rumah sewa, rase bersyukur dapat mak abah, tapi saya plak yang gatal gi amik ptptn sebab tgk kwn amik ptptn bleh enjoy lebih, duit ptptn tu saya masuk dalm asb pastu selebihnya buat top up minyak kereta saya kalau nak berjalan lebih. Bila dah kerja menyesal sebab fikir "apesal la aku amik ptptn tu sedangkan aku tak memerlukannya". kepada student universiti kalau baca blog saya sila buat langkah bijak, jgn ikut seperti saya.


Masa zaman universiti dulu saya kerja part time jadi research asistant sebab saya bosan, ade byk masa plus best jugak ade duit lebih lagikan, bukan susah sgt kerjanya, sukati nak dtg ofc dia atau tak yg penting saya bantu research dia,nak buat kat rumah pun bleh. Bila dah final year sebelum submit thesis, kawan2 sibuk baca buku nak exam, saya sibuk email resume ke sana sini, tiap2 hari beli paper star sebab saya nak habis jek belajar saya terus dapat kerja, pendek kata saya tak berapa suka kalau tak produktif selagi kudrat saya mengizinkan. Alhamdulillah, saya dapat kerja masa sebelum presentation thesis dgn lecturer so pendek kata saya habis jek thesis dan exam saya terus kerja. Walaupun kerja yang saya dapat bukan dalam bidang yang saya belajar saya kerja jugak tanpa memilih.


Bermulalah kerjaya saya di advertising company, dah tentulah saya tak banyak knowledge pasal advertising, video and documentary production, tv commercial, radio advertisement, event manager dan print advertising. Makin lama saya makin suka dengan kerja saya walaupun company tu agak celaka stok yang lenjan tenaga ko habis-habisan. Bos kat situ plak jenis ko suka ke atau tak suka dan kau tau atau tak tau pandai-pandai ko lah, memang kene independent habis, turn over pekerja kat situ memang tinggi gile, orang keluar masuk memang ramai. kalau ko jenis tak sedia dan tak kental fizikal metal memang satu atau dua hari je lah ko kat situ. Kerja memang tak tentu masa, kalau kene shoot dokumentari call time 5 pagi dah tentu pukul 4 pagi dah kene bangun siap-siap, pastu kalau ade event kekadang pkl 2 atau 3 pagi sampai rumah.


Walaupun memenatkan tapi saya suka dan saya rase saya belajar banyak, lagi satu kalau tak faham tanye jek, jangan malu-malu, sebab tu ilmu tu penting. Kat office lama tu job masuk memang byk sangat sampai tak cukup tangan, kekadang nak tunggu account prepare quot pun lambat sebab diorg sendiri sibuk, last2 aku buat semua dari A sampai Z, masa memula kerja tu memang dalam hati tu asyik merungut jek "apsal lak aku kene buat benda ni", " eeee... siot arrrr, ni bukan kerja aku", "eeee.... vabi la bos ni, dia buat taik dengan client pastu suruh aku jumpa plak" pendek kata penuh la sumpah seranah kat mulut aku ni mase memula tu, tapi dah lama2 jadi immune dan tak kisah pun semua keje yang aku buat. Dah le mulut bos perempuan kat situ cam puaka, tu yang aku cakap mental dan fizikal kene kuat kerja kat situ. Ko lah marketing, kau lah sales, ko lah account, ko lah servicing, ko lah project manager, semua benda kene buat kalau semua orang dah busy giler.


Bayangkan ye, satu ketika dulu, we all ade event pastu saya sampai rumah jam 10 malam, dah siap mandi-mandi saya duduk depan Tv nak tgk rancangan favourite saya CSI, baru jek nak duduk hp berbunyi anak bos call cakap dia ade depan rumah saya, dia cakap bos panggil semua turun pwtc cos ade masalah, pergggghhh hangin aku padanhal aku baru balik dari kerja nih tengah malam dia suruh aku datang ofc balik, semua orang turun pwtc, nak tau aku balik pkl berapa, pkl 9 pagi keesokan harinya pastu pkl 11 pagi aku kene jumpa client. Perghhhh giler cam zombi ko tau tak. Nasib baik la mase tu masih single mingle belum kahwin dan ade komitmen.


Sebelum korang tanya aku kenapa aku tak berhenti, meh aku jawab, walau pun dia lenjan tenaga aku habis-habisan tapi banyak ilmu aku dapat dan belajar plus rakan kerja kat sane pun best. Bile aku nak berhenti bos tempat lama tu tak puas hati giler sebab dia tau aku berhenti dan nak kawin. Kawin dengan sape? kawin dengan laki ku ni lah, kenapa bos lama tension aku nak kawin dengan laki aku sebab syarikat laki aku merupakan syarikat yang die selalu "sap"kan kerja dia. Pendek kata dia takut sendiri sampai buat statement kat staff yg lelain "U know why edex choose yaya, they r getting marry cos edex know yaya can help his business". Aku tau satement die tu atau lebih tepat buruk sangka die tu mase aku bebetul baru join kerja dengan laki aku. Gila sakai otak bos lama tu, ko tu sape nak judge "our love", okeh emo jap...


Masa nak kawin dengan hubby dulu, hubbby bagi pilihan sama ade u nak dudk rumah atau kerja kat mana2 yg u suka tapi bukan kerja dengan company i, beb duduk rumah aku memang tak bleh la maybe sebab tak tau preggie lagikan so dudk rumah rase bosan la. Pastu aku masuk kerja line publishing, bosan plak tambah plak dapat bos lembap, agaknya dah selalu kene lenjan tenaga masa kat ofc lama jadibosan plak, dalam masa yang sama client dok call aku nak bagi job. Last-last aku berhenti tempat kerja publishing tu cos bosan tahap dewa, CEO company tu call aku balik tanya kenapa berhenti, suruh aku masuk balik, mase tu terkejut gak, wow CEO dia call aku pujuk masuk kerja, beriya-iya suruh datang office balik, argghhhh tapi gua tak bleh bla arrr tempat die tu walaupun international company.
Maka duduk la rumah jadi suri rumah, pergghhh giler bosan duduk rumah. Kebetulan client lama dok call2 nak bagi job, maka sesi pujuk hubby bermula, b client i nak bagi job la, meh la i buat job ni utk company u, beb orang nak campak job ratus2 ribu ko tak nak? giler ke hape, meh sini kira commision aku berapa dapat kalau buat job tu kan.... so secara tak langsung terus kerja ngan hubby. Masa ni rase berbaloi betul kene lenjan tenaga kat ofc lama dulu sebab bersyukur semua benda saya boleh buat sendiri walau hubby ade staff yang lain. Benda yang kita dah tau orang tak bleh nak tipu, betul tak. Tahun tu rezeki memang murah, takde buat marketing pun, semua client call nak campak job, rezeki adam agaknya sebab masa baru join hubby kerja tu baru saya tau saya pregnant. Masa tu saya suka beli baju pregnant color hitam sebab tak suka orang kesian-kesian kat saya buat kerja sebab saya pregnant, bleh cenggitu?. Sebab saya suka kerja saya! Yay!
Tapi yang tak best nye kerja dengan hubby nih bila semua duit yang saya dapat die tau, huhuhu... sorry b, paling tak best kalau keluar ayat camni, "yang u baru dapat cheque 12k kan, tadikan i dah sign so u pegilah beli handbag LV yang u nak". Dalam hati i "cisss... aku baru nak pau duit dia" tapi saya beli bag coach jek murah sikit dari LV tu, ye saya kedekut. Paling best dapat bayar duit ptptn lump sum 20k. Saya dah takde komitment dengan ptptn lagi. Tahun preggie adam merupakan tahun murah rezeki dan best. Sape hari tu cakap saye keje dengan hubby sendiri best, mostly memang best tapi duit yg saya dpt semua dia tau, huhuhu kurang best, eh ape-ape jelah janji dapat duit, itu yg paling best.
Berbalik kepada budak lelaki yang di tabung haji tadi tu, kalau lah ko baca blog aku neh, nak bagitau, jangan merungut dengan kerja yang ade sekarang kerana mungkin pengalaman kerja yang ade tu membuatkan diri anda lebih maju dan berguna di masa akan datang. Lagi satu kalau nak duit lebih mestilah berusaha lebih. Dulu pakcik saya kerja dengan syarikat minyak shell tu, kekadang balik memalam, isteri pun bising tapi sekarang dia dah buka company oil and gas sendiri, dah kaya raya pun. Selalaunya kalau nak pulangan duit lebih kene kerja lebih, org keje MLM tu pun kekadang jumpa client sampai 10 malam baru tiba rumah, ahad pun kekdang diorang jumpa client, jadi janganlah merungut kalau nak duit lebih kene kerja lebih dan senang di kemudian hari.
Sampai sekarang pun saya rase saya masih belajar kerana setiap hari kita akan belajar perkara baru, saya selalu memikirkan ramai lagi orang-orang kat luar tu yang berjaya dan bagus. Orang2 yang bagus tu kita jadikan contoh bukan buat dengki, kekadang saya cakap, wow terror nya minah ni dia dapat job 10million punya rebranding, berapalah comission dia dapat.... Eh saya dah ngantuk la, ade mase sambung lagi.... saya buat automatic posting untuk pagi. Daaa....

17 comments:

Fid said...

yaya
sungguh 'kaya' pengalaman anda...suka bacanya
den mmg suka merungut kerja den ni sbb den rasa den bijak bos tak bijak..nayaaaa...
bos baru join terus jd bos...asyik tak reti itu ini...tapi bila org ajar tak mau dgr!

CY3.5 said...

ni dah cite byk ni.. kekeke..

thanks for sharing yaya.. nampak kecik benar pengalaman saya ni..

pet said...

tampal sticker tu yaya...
jgn tak tampal..kang ade yang kate ko terhangak- hangakk ...
ahahahahahahaha

memang pengalaman beb...

Watie Aziz said...

wah ..best baca cite ko nih beb ..hehehe...memang kalau dapat bos lenjan tenaga habis2an ..kita akan jadi org yg better dan kalau campak mana-mana pun, insya allah leh hidup.

dulu aku menci ngan bos pompuan tempat aku kerja..dah lah aku kerja part time..tapi treat aku cam full time..hangin jer aku..tapi bila aku pikir balik, aku jadi better person dengan guidance dia .. sampai skang lah aku ok ngan dia ..hehehe..

Mama Adib said...

yaya

tq for sharing.

ngeh ku pun bersyukur pernah kena lenjan kaw2,sama cam ko laa bila jadi marketing ni sgala kerja kita kena buat.
sampai skrg kalau bercakap ngan xopis mate memang kutuk kaw2 kat xbos giler aku. sampaikan nama dia pun kita panggil BG.

d sebabkan dia yg B,B,B ku skrg selevel dengan dia, tp off coz la yea cmny berbeza muah muah muah.

yaya said...

FID:
Klau dapat bos lembap pun payah gak, sebab ape? sebab dia BOS. muahahaha....

CY3.5:
Lain org lain pengalamannya, ntah2 cik yan lagi hebat.....

PET:
Muahahahhaha... aku mampu gelak jek baca komen ko....

WATIE:
Experience make us more better...

MAMA ADIB:
Bab kutuk bos lama tu memang payah nak hilang, wakakakakka.... tapi sedaya upaya cuba elak...

MeL said...

yaya,i pn keje in advertising company dl, most of them in properties..so advantage - kenal sume big boss in big2 company bila buat presentation :)bab kj tu, mmg kn kerah tenaga hbs2an. advertising mmg cenggitu, sume nk kejar datelines, nk lg dpt client yg fussy! pastu bos plak cina huhu ;P but i learn a lot! smp keje g.designer pn i bole, xde kn mengena ngn keje i. but i sukaaa!at least i tau cmne keje drg ;)

KV said...

masa akak kerja swasta dulu, mmg kena lenjan abis abisan. Tiap2 hari reday utk di marah. Lama2 imun sendiri. Hik hik.

Pastu family paksa mintak gomen, mmg syg nak tinggal company lama, byk ilmu dpt masa kt situ. Tp bila mikirkan baik buruk nya akak terima.

Now, walopun kije gomen (kuli jer) akak byk wat part time. Dgn duit part time tu lah boleh beli mcm2 dan simpan. Keje selagi terdaya. Kena minat walopun kdg2 malas jugak. Yg penting jgn putus usahakan. Hihi

irvanqiesy said...

best kje mcm yaya...pengalaman tu berharga...dlu sy kje kindergarten teacher now da berhenti tp dgn penglaman yg ade sy guna utk didik anak...

isabelle said...

best la experience yaya.
tapi tu la kan... ramai org kat luar sana yg x bsyukur dgn apa yg ada.

aku pun kdg2 membebel gak byk keje.
but i like my job!

yaya said...

MEL:
Advertising memang busy dan best tapi yang membezakan sistematik tak amalan kerja kat agency advertising tu, kalau semua caca marba, payah gak kan...

KV:
Biasalah akak, keje ape pun ade pro and cons kan. janji duit masuk. ngehehehehe....

IRVANQIESY:
Dulu yaya pun tingin nak jadi kindergarden teacher, mcm bestkan layan bebudak yg comel2 tuh.

ISABELLE:
Oh kerja ko pun aku suka, ape2 keje pun kalau kita minat mesti happy....

azzamoro said...

panjang citer ko yaya..tapi pulun jugak aku abehkan baca..besttttnyer kerja ngan laki sendiri. bilela laki ku nak bukak company sendiri pastu buleh sign cek rm12K untuk aku jugak..akeke

.small shoes. said...

bestnyeeeeeeee kj u!!!!

ANOI said...

so inspiring cite yaya nih..mmg pengalaman tak boleh dibayar dengan apa harga pun kan,lebih tinggi harganya dr segulung kertas..itu realiti skrg.sbb tu kadang2,budak2 yg br abes belaja n br stat keje nk demand2,kitaorg pndang sebelah mata je..timbalah pengalaman dulu,sanggup utk belaja,barula org akan respek..=)

nisa said...

entry ni best! very inspiring!!!
baru sy tringat ms preggiekan my Sophie pon murah rezeki gak.. kalo camtu, nak pregnant lglah.. :)

yaya said...

azza:
Hubby ko keje lecturer lim kok wing ok sgt dah tu.....

FATIN:
Keje ape pun best jugak....

ANOI & NISA:
Part of pengalaman jek, byk lagi yg nak kene balajar....

salzahari said...

yes yaya! pjg berjela..tp i rasa keja PR, event mgt mmg best kot?!! i bidang IT, tp dulu pernah buat PR dgn KFC Holdings mmg best lah..2 tahun lebih gak bertahan hingga bila depa nak reshuffle, terpaksalah apply tmpt lain..

mcm keja i di hospital, buat mgt dan handling clinicians pun tough! sbb depa rasa depalah Sifuu segala profession di dunia..Kita advice, semua campak ke laut tp bila ada mslh tahu pulak cari org IT!

tough..tough..dgn 'berok'krasi serta VIP, bertahan jugak 3 tahun. ikut hati, mmg rasa mcm give up sbb everything has to get (n learn) in hard ways! tapi lama2 rasa rugi kalau 'lari'...bkn sng nak dpt penglaman keja ospital ;)