Thursday, August 27, 2009

Kepochi sikit!


Seorang wanita di office sebelah saya mungkin akan diberhentikan kerja, sanagt sedih mendapat berita sebegini tambahan pula pada bulan ramadhan. Bos office sebelah berkawan dengan hubby so die panggil hubby tanya kalau si secreatary nya pernah cerita anything pasal office atau pasal sesiapa yang berkenaan. Bos office sebelah sudah bengang dengan secreatarynya kerana dia dapat tahu secreatary itu tidak amanah kerana bercerita tentang syarikat (P&C) kepada orang luar, cerita personal pasal bosnya pun orang tau termasuk rumahtangga dan sebagainya.

Secretary ini juga jenis melaga-lagakan pekerja-pekerja di dalam office mereka, pendek kata mulut bahaya, dengan oarang A cakap orang B tak suka A dan sebaliknya. Ayo ! bad attitude and bad culture at the office. End up sesama bergaduh dalam office dan AKHIRNYA semua tau perangai sebenar si secreatary termasuk Boss. Tak pasal-pasal hilang punca rezeki si secretary dek kerana mulut dan perangainya.

Saya selalu percaya kalau orang tu jenis elok dan baik, bila pergi mana-mana pun orang akan cakap dia baik, maksudnya 10 orang berbeza yang kita jumpa akan cakap perkara sama iaitu seperti 'oh die ok memang baik, humble orangnya...". tapi kalau kita baru masuk office, orang sekkeliling dah cakap "eh, u beware dengan dia tau". maksudnya ape tu.

Heheheheheh... terkepochi pulak di bulan ramadhan kisah office sebelah. Ape-ape pun yang buruk di jadikan pengajaran dan peringatan untuk semua dan diri masing-masing. Di office u all ade ke orang macam tu?

P/s: Nasib baik kat office hubby ni aku sorang jek perempuan, lain semua hero. best tau!
Saya nak keluar dan tak sempat nak ke blog anda, malam karang adelah jejak saya di comment blog anda, mesti kene tawaf gak malam kang, commentor baru di blog saya pun akan ku terjah blog mu itew!


20 comments:

Mimy Hamid said...

halamak bab secretary terasa plak...sbb digolongan itu..tapi so far rasa tak kepochi..tapi kepochia artis tu yerrr...hebat no.1..hehe

Farah said...

hahaha mmg bahaya org mcm tu..tp kesian la jugak sampai kena di berhentikan kerja..

precious innocent said...

teringat pulak kisah lama... mmg jadi secretary nie kene jadi org yg paling amanah, sbb almost rahsia company & personal bos dlm tgn kita...

tp, x semestinya secretary je kene amanah, ape2 keje hatta tealady pun kene amanah jugak... huhu

-mama emma®-

Fid said...

yaya
kalau ada 30 wanita dlm opis hbmu ada ke yg berani mau 'usik' kamu???
hahaaa

Jiey^Mien said...

eh terbaca plak.. padahal pose nih.. :P

takpe.. takpe.. bleh jadikan iktibar.. mn la tau kita pun ada tersakitkan hati org.. =)

Zuhaini said...

oh.. sian lady yg kena sack tu... aduhai...

::Umi Sufira:: said...

Aduhai...nasib baik tempat kerja saya nih takde secretary:P

Emilia said...

owh...itu sudah melanggar tataetika seorang secretary...
kena pegi sekolah secretary balik la pompuan tu (nasihat dari secretary veteran):p

KV said...

adeh...tak pepasal hilang keje lak minah tu.

Queen said...

woa..bahaya nya....

kat opis saya suka wat hal sendiri...
diam jer..tapi bila balik..macam popcorn....mulut tak berenti sampai mata terpejam..

kat opis nie leceh sikit...tak besar mana..kang ade terguris hati dan perasaan kang dah tak best nak kerja..

so baikla tutup mulut

azzamoro said...

haah. if masuk office baru then ade org remind pasal certain2 orang ni, terus aku jadik cam berhati2 & rase mcm syak jek..

syayassir said...

memang ramai orang cenggitu kan..
kat sekolah pun kalau nak cakap apa2 kena, "cakap siang pandang2, cakap malam dengar2"..

sebab ada orang merbahaya yang tidak diketahui identitinya.. :P

yaya said...

MIMIY:
tapi tak semua secretary macam tukan.....

FARAH:
Nasib masing-masing....

EMMA:
Betoi setuju, kerja ape pun tetap kene amanah....

FID:
Fid, ko sangat kelakar, gelak aku baca comment mu... kot2 ade yg berani mana tau.... hehehehhe...

JIEY:
Yup jadikan iktibar jek....

yaya said...

ZUHAINI:
Tu arrr tie bulan ramadhan pulak tu kan...

UMI SUFIRA:
Secreatary tak dak ka..... eh tea lady pun bleh kepochi...

EMILIA:
Ha.... tu lar.... org tu kene berguru dgn u la...

KV:
Tu la kak, kerna mulut, hilang kerja....

QUEEN:
Betoi...betoi... setuju...

SYAYASSIR:
Di sekolah pun bahaya jugeee....

AZZA:
Takutkan azza....

Fid said...

yaya
kalau ada harus buang negeri tuh!

Nurhayati said...

terlajak perahu leh diundur, terlajak kata.. lu pikirla sendiri!

hati orang ni kita tak tau itam ke putih.. harap2 kita tak jadi macam dia dan ada kawan mcm dia huhu

Ms AiReEn MoHd said...

salam babe...aku tgk blog kenkawan lain ade lak name u ni...so tinggal jejak nak berkawan plak da ni....slaam kenal babe...kang nak kenkomen bebyak kang tak kenal lagik..hehehehe

AiYa said...

aiseh kesian tp tuar sndri crik saket.

*sni xda secretary tp nyampah gila ngan org yg suka kipas bos. hampas!

Watie Aziz said...

adoi...hambek ko...mmg jadi pengajaran tau pada dia ...serius cakap, walaupun bulan poser, aku nak cakap gak .. aku mmg benci org yg suka "MENGADU DOMBA" ni ... kalau dapat, memang sedap aku bebelkan dia sampai mulut dia terkoyak sendiri .. isk iskk.. i hate people like that! memusnahkan silaturahim !!!

Drama Mama said...

ohh nak mencelah, sangat setuju bab kalau seorang tu baik 10 orang pun akan cakap dia baik, tapi kalau perangai masyaAllah tak tahu nk cakap ng kita, memang semua orang pun akan condemn dia betul tak