Sunday, August 16, 2009

Hubby suruh bercerai....


Ye hubby suruh saya bercerai susu dengan adam, saya sedih sangat tapi apakan daya Nipple saya "cracked" teruk dan dah berbulan-bulan tak baik-baik, on off jek memanjang. Baik sekejap pastu cracked balik sebab gigi adam tajam macam buaya. Dah le tajam, kecik-kecik pastu ade yang jarang habis berlekuk-lekuk macam kuih karipap jadinya. B suruh bercerai susu badan dengan adam dan dah satu hari suntuk adam tak minum, kalau esok dia tak Bf lagi confirm kering la.
Memula susah sangat nak explain kat adam, ape yang saya cakap kat dia bila adam menangis2 pujuk saya nak susu dia akan cakap dalam nada yang menyedihkan meminta "nak tetek...tetek..tetek.. " suara kecik comel itu sambil badan goncang2 pujuk saya. Saya pulak nangis2 cakap kat dia "mama sakit....tetek sakit" sambil tunjuk kat dia, muka die macam ngeri tengok sebab cracked terukan lepas tu tanya saya balik, 'mama sakit?". Saya nangis sebab sedih tengok anak saya meminta-minta. Adam pulak ingat saya nangis sebab sakit.
Semalam tidur dia takde minta pun BF, selalunya malam tidur adam mesti ade bangun menyusu sekali atau 2 kali. Semalam dia tak minta walaupun terjaga, mungkin anak mama dah faham. So effect tomorrow adam will fully drink Formula Milk. Tapi adam minum dalam cawan macam orang dah dewasa, FM memnag dia tak pernah suka letak dalam botol. Bila adam tengok budak hisap botol dia sengih-sengih, maybe kelakar bagi dia.
Hubby sempat cakap, "wah adam dah tak minum susu mama boleh la dapat adik, adam dah ready dapat adik". wah ini baba yang ready ni bukan adam. Ape-ape pun mama tetap sedih sebab adam dah tak minum susu mama lagi.

19 comments:

salzahari said...

hi dear..sad to hear that u're on that phase now! same la dgn i..tp bkn sbb nipple cracked (it did happens once a month) tp sbb dah makin kurang even mlm x pnh stop.

so skrg i tgh train Aliah minum susu dulu b4 tido utk lapik perut..dia 'ngempeng' juz for comfort.

jgn sedihsgt...nti lg efek susu. nip.tu nti baiklah! insyallah

Emilia said...

perghh....gile ngeri baca tajuk! baca entry lagi ngeri......
tak pe la yaya u dah BF adam sejak dia lahir, segala khasiat dari u dia dah dapat...jgn sedih2 ye...

Haslina said...

yaya, akak sempat breastfeed anak sulong akak dlm masa 10 hari aje. the first 7 days dia warded sebab dia 'prem' dan kena jaundice. so hari2 perah susu dan bagi kat dia. tapi agaknya kakak ni jenis org yg tak ada susu, dia tak cukup susu so i had to give him FM. Yg adiknya lak, akak cuba gak BF tapi x banyak gak.. tapi this time akak dpt experience 'bengkak susu' ya Allah, sakit sampai demam tapi bila Alia hisap, tak cukup susu so bagi FM jugak.. last2 both babies tak tau nak nenen dgn tetek.. hahahaha

n33za said...

yaya,my nips pon selalu cracked..merah2..tp i tak tau mcm mana nk cerai susu..bile nk cerai i kesian,any tips dear?

Lan0stZz said...

Ish sedihnye yaya, i can imagine kasihannye tgk muka anak kita yg nak susu tu. tuh yg i sampai la ni x cerai susu lagi. tak tau la sampai bila. sampai bila bila kot BF? tapi yelah, im sure we mommies will face that cerai session somehow. Tabahkan hati ye yaya.

Watie Aziz said...

ya allah tajuk ko ni mengerikan lah yaya... memang ratu iklan tul hang nih..hahahahah...

alahai ciannya adam, aku paham kesedihan ko tuh sebab dah 2 hari Qarissa buat perangai tau ..dia takmo lepas tetek aku bila tidur. aku penat giler sampai frust! yg hangin tuh, dia sendiri yg lepas, pastu dia menangis2 mengamuk...pastu isap balik, pastu lepas dan nangis balik..aku geram sangat sampai aku suh Saiful dukung dia, aku wat bodoh jer ...

pastu bila Saiful dukung, dia menangis bukan main poyo, memang drama Queen weh, meleleh2 air mata, sampai aku tak sampai hati dan dukung dia balik. Pastu sambung bg tetek. memang big sacrifice jadi ibu ni kan ..hu hu...

sejak gigi dia 4 batang ni, aku takut betul kalau dia gigit tau ..setia kali dia start isap, rasa nyeri jer .. tapi bila nak isap, oklah, tak sakit...sib baik nipple aku tak crack...

yaya said...

SALZAHARI:
I pun bagi chance kat adam pegang2 n peluk2 i jek la utk hilang gian menetek dia tu, tapi sedih sangat....

EMILIA:
Ngerikah.... tapi betul cakap u emi, i bersyukur dpt susukan adam...

HASLINA:
Macam2 experience jadi ibu ni yek...

N33ZA:
So far i cakap kat myson yg nipple i sakit.... dia mcm faham...

LANA:
Wah lana u pun belum cerai susu yek... ok la if takde problem.

WATIE:
Jangan ngeri baca tajuk....baca isinya dulu... qarissa baru 4 batang gigi ok la lagi tapi baby girl jarang nak gigit kot...

irvanqiesy said...

oo..oh...mmg sedih yaya,now nipple i da ok,tu pon pg klinik mkn ubat dan krim sapu...now qies akan ckp mama...tetek...mama...mmg syahdu... sabar ye yaya...

Mimy Hamid said...

sedih lol...tapi tajuk sangat mengerun kan...bikin otak mak jammed kejap..rupanya adam & bf nya...be good boy adam

Nurhayati said...

wow sudah ready adam dapat adik??!! hihihi cepat sket ye.. nanti ada geng si adam tu.

hmm kalau nipple dah cracked teruk harus la benti.. sakit ya amat.. sian u.. nak wat camne kan..bukan sengaja.

.small shoes. said...

u hang on!! mmg ber-drama skit diz phase.. i pon turut serta nangis each time dia minta. n dulu haubbby slalu kna monitor takut i give in! hahahaha...

b strong oK!!

precious innocent said...

waaa yaya... my evil otak dah bfikir nak weankan ryan la... susu i mmg dlm face nak kontang dah nie.. kalau perah je x smp 0.5oz.. sedih giler...

mcm weekend pun, time ryan nak mgempeng, sedih je tgk muka dia.. sbb tau dia nak susu, tp susu i dah x byk...

hubi i pun dah suruh start simpan stock fm kat rumah.. tp i x sanggup...

hadoi.. dilema sungguh!!!

-mama emma®-

yaya said...

IRVANQIESY:
Alhamdulillah sgt kalau nipple u dah ok...

MIMIY HAMID:
Jangan jammed... kasi enjoy baca entry i, yg sedih2 tu amik tisu tolong nangis utk i, huhuhuhu...

YATI:
haraharhar... adik la sangat, insyallah!

FATIN:
Memang betul la fatin, drama sungguh phase neh...

EMMA:
Emma kalau u takde masalah takpe terus jek kan BF selagi belum kontang bebetul... mcm i nipple cracked memang tak leh nak buat ape. bergelen-gelen ubat letak pun tak baik, on off sakit...

puan punyer said...

hi yaya..... mmg sedih bercerai susu ngan anak.. i dah rasa..... jiwang karat weiiiii..... dh dkt 2 thn gak kan Adam menyusu itu dah sangat marvellous klu xder masalah mmg elok teruskan tp dh jadi gini nk wat camner kan..... klu sy poon mmg blues lah phase nih waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Farah said...

alahai sedeynye dengar adam nak tetek tu..isk kalau dah sampai crack mcm tu mmg ngeri nak susukan..afif yang tade gigi lagi pon kalau menggigit aku menjerit..

az1ra said...

alah sedihnya...Tapi Syukurla Adam faham...

isabelle said...

huhu...aku sedih baca entry ni.

camna agaknya kalo adamku kena belajar fhm mcm adam yaya tu ye?

huhu (nak sambung nangis)

The Mrs-Bride said...

sedey kan fikir bila nak ceraikan susu badan with our baby.. haihh! i baru nak mula tp mcm dah almost mengalah ni.. huhuhu.. btw, nice blog! i was bloghopping and terjumpa blog u.. :)

MAMA LIZA said...

teringat i masa nak ceraikan bf dengan my kecik Dina.....masa mula nak ceraikan bf, dia akan memujuk dan merayu nak kan "tek" "ma adik nak tek, bole laaaa, kejap je". Cedey sangat, org kata 2 thn dah kena ceraikan bf, tapi my kecik Dina, kesian punya pasal, sampai umur dia 3 thn, [tapi dr umo dia 2 ke 3, dia hisap main2 je, tuk jadikan kopek utk tido je] so funny. Teringat kembali semua memory bf my 3 kids, so cute bila mula bf kedua2 tangan akan mengepit kat tek...cute sangat, eh terasa cam nak ada baby balik la. :D. 8 May ni genap Dina 4 thn dan 4 thn juga lah dah tak pegang baby sendiri...huhuhuhuhu