Thursday, July 2, 2009

sakit tau...


Dah 2 minggu saya menahan derita, tak tertanggung rase derita ni tau, derita yang saya alami ni ialah "nipple cracked". I think most of the breast feed mother face with the problem, gosh this is fifth time okey. Selama adam lahir sampai la ni dah setahun tujuh bulan i menyusukan dia, sekarang ni lah yang paling sakit, hampir sekeliling nipple tu merekah terbelah, tapi i bagi adam hisap gak cuma tak kerap la, nasib baik ade 2 breast, satu sakit, bagi lagi sebelah. Tapi die kebiasaannya meronta2 nak minum dua2 belah.

Bila adam start hisap je yg sebelah kiri, adoi mak ai.... menahan sakit sampai meleleh air mata ni tau. Selalunya bila kene "nipple cracked" ni i sapu susu badan kat tempat luka tu which is paling mujarab utk i. Tapi la ni kurang sikit susu lebih-lebih lagi bila adam asyik BF so breast cepat kosong. I tell u it realy2 painful. I went to the clinic and get a medicine, alhamdulillah beransur pulih sikit. I rase this time sakit teruk cos cracked dia agak dahsyat dan adam pun gigi dah hampir penuh, gigi lak tajam cam gigi buaya.

Mase sakit tak tahan tul i asyik ngadu kat hubby jek, "macam mana ni b, sakit sangat, pastu dah tak cantik rupa die sebab cracked, hubby jawab "alah nanti baik la tu, cracked pun i sayang u jugak". Dalam hati i, memanglah kene sayang isteri, ade ke orang isteri Pu*ing cracked terus jadi tak sayang?". Kot ye nak pujuk kan aku nye kesakitan jgn la bagi statement cenggitu. Ape-ape je lah b janji sayang.... huhuhu..

15 comments:

Watie Aziz said...

adush yang ...memang sakit ooo..serius beb ...ciannya hang ...aku nih Q baru ada 2 gigi pun kengkdang dia gigit ..aku babab dia sket ..hahaha..jahat aku nih ..

takper beb ..lagi few months jer anak hang dapat tittle Dr Adam ..hhehehe

mommyct said...

salam kenal...baca pun (.)(.) dah ngilu2!

yaya said...

YY TO WATIE:
Memang menahan sakit je lah keje aku neh, nak wat camno anak punye pasal.


YY TO MOMMY CT:
Salam kenal jugak, memang ngilu...

sarah al -idrus said...

eee.tkutnye dgr.tak penah dgr lagi seblum ni.hehe.abis boleh lega ke?
nasib baik hubby tak complaint ek

yaya said...

YY TO SARAH:
Nanti dah kawin ade anak u will through the experience bebeh...
dun worry dia akan baik seperti biasa, ermmm nanti raselah....

mama pasha said...

bagi cream nipple crack not woking yee?? dulu ngan pasha i mmg babab macam watie.. then bagi tau that what he did is hurting me.. lelama di gigit acai2 jerr mata pandang me.. tengok expression me.. as if he was like.. mama marah kerr tak ni kalau pasha gigit macam ni.. qeqeqe.. sungguh comel muka dia.. i terus bagi tau la.. acai2 tak perr gigit betol mama spank nak?? :))

isabelle said...

mamapasha nih...tau le smlm mlm jumaat. dok sebut 'spank...spank' pulak. hahaha.

adam pun sama, kalo nak gigit main2 tu, dia buat muka 'puss in boots dlm citer shrek'. nak marah pun x jadi. hampess...

tapi spjg 21 bulan i bf ni, alhamdulillah xde problem mcm tu. kesian yaya. lebih kesian kat baba adam. hehehe >:)

so, cukup haul 2tahun nnt..yaya nak sambung ke camna?

p/s: nnt mak buat tag tu ye

puan punyer said...

kiter poon penah kena tau masa memula bfeed habib. sbbnya susu lambat kuar dier nyer sedut x ingat. put tu jdk besar n luka n mmg meleleh lerr air mata. adoiiyaii sakitnyer......

yaya said...

YY TO MAMA PASHA:
Diah saya mencari blog kamu, sekarang udah jumpa. ubat cream tu working but lambat sikit. anyway thanks drop by.

YY TO ISABELLE:
Heheheheh terbayang muka adam u cam kucing shrek yg u cakap. baba adam i bagi hisap jari jek buat sementara neh... mueh..mueh...mueh..

YY TO PUAN PUNYA:
Huhuhu... u pun merasa kesakitan itukan.... sabar je lah kerana anak kan...

irvanqiesy said...

yaya...kite senasib la...skrg pn tgh tahan sakit tau,i 2,2 blah tau,mule sebelah kiri,pastu asyik bg yg kanan jek now kanan dan kiri pon cracked...uwaaaaa...

Anasfadilah said...

ouch!

sayang tetap sayang..hehehe

Mamamarina said...

laaa siannye u... dugann jadik Mommy camtu laaa.. laa yang lawaknyer ur hubby punyer 'ayat2 cinta' utk sedapkn hati u.. lawak.. mmg lawak.. die xtau nk ckp ape lg.. itu je la kot yg come across kat pale die .. men.. men.. sometimes u just cant predict their replies.. ;p

.smallshoes. said...

ouch.. sambil baca pon i bole terasa sakitnye..
nway, ope cepat sembuh!!

Farah said...

ok mmg nightmare ok bile citer pasal nipple crack ni..pernah rase gak mase mula2 start BF..tp tak lame lagi afif dah ade gigi plak mesti kena lagi huwaaa..takuttt!!

yaya said...

YY TO IRVANQIESY:
Huhuhu senasib kita...

YY TO ANASFADILA:
Tu arrr kerna sayang la tu...


YY TO MAMARINA:
Agaknya hubby pun tak tau nak pujuk ape dah cos mulut i asyik bising minta belas kasihan, ngeee...


YY TO SMALL SHOES:
Thanks fatin...

YY TO FARAH:
Beware farah bile anak u dah ade gigi nanti, hikhikhik...