Friday, July 31, 2009

Perghhhh... gila rase nak penamporrr!


Ini adalah cerita minggu lepas sebenarnya, tapi semalam saya tak dapat tido dikala jam 2.30 pagi maka terkebil-kebil la mata atas katil dalam gelap. Bila terkebil-kebil mulalah teringat macam-macam bendakan. Adoi yaya, kan bagus kalau ko bangun sembahyang hajat ke, tahajud ke. Ok la, setan yang hasut aku jgn bangun solat, setan dipersalahkan, kesiannnn...
Saya teringat semasa saya sedang buat voice over (VO) recording kat studio untuk satu dokumentari, tapi client ni takmau guna professional VO, nak pakai suara diorang sendiri. Walaupun telah di "advise" oleh saya client tetap nak menggunakan suara one of staff diorang. Ok find ikut jek lah yang penting projek ni ko dah bayar. Dokumentari ni english language sahaja.
Bila mamat ala-ala arab + mat salleh ni baca jek aku dah tau dah cam gini punya hasil dia. Dalam studio aku pandang sound engineer aku, sound engineer pandang aku. Beb suara ko dah le takde "base" pastu ko baca bebetul macam "membaca". ko tak tau kat mane nak pause, breathing, high tone pastu menyusahkan aku dengan sound engineer aku plak. Pastu ko dok ulang-ulang baca banyak kali sampai ko rase yg paling best ko baca, ko ingat studio tu ko bayar utk satu hari, aku ade slot lain nak masuk la wei. kalau 5 minit punya dokumentari ni sekejap je la aku buat ngan professional voice over.
Paling tak tahan ayat akhir dia sebelum balik "so yaya after this if you need voice over for your tvc or documentary video just gimme a call, i can do it". Perghhhh... gile rase nak penamporrrr, tu la perasaan aku ketika itu. Aku balas "oh u should learn from patrick teoh or raymond goh, normally i took 5 minute recording with them for duration video like you, easy and very professional. It different you know, professional voice over". Dia balas "oh, their voice 2 common". Dia bla jek dari studio, aku ngan sound engineer gelak sakan dengar suara dia. Beb, aku buat ngan joyah dan abon pun lagi senang la wei untuk iklan radio.
Kekadang rase cam pelik tengok orang yang perasan ni, please la tolong dengar dulu suara ko tu sebelum nak berlagak terror. Kalau suara sedap mestilah income ko beribu-riban sebulan macam professional voice over kat malaysia neh. Selama aku bekerja dengan professional voice over kat Malaysia ni pun takde yg berlagak mcm ko tu. Phewww... pet teringat ko wat voice over ngan mamat dulu tu, but at least mamat tu tak berlagak. Bawa balik voice over tu ke editing studio, editor pun geleng kepala itupun sound engineer dah alter sikit. okeh saya emo sikit sebab tak leh tido semalam dan mengenangkan cerita orang berlagak neh. Beb, gua tak bleh bla!

17 comments:

puan punyer said...

uishhh mmg poon kan kan...... buat derk jerlah..... 'perah santan' psst yaya u xnk offer i k jd voice over u hahahahahahaha

Mama Adib said...

takpe yaya

ku tau dan sedar,suara aku memang tak layak jadi voice over kah kah

Fid said...

yaya
off topik
suara i bleh tak??kahkahkahkahkah..ampun..jgn kautampar daku...

gile i berangan nak 'perdagang' suara..adakah aku juga ketegeri perasan????

CY3.5 said...

gua pun tak bley blah.. ha ha ha.. dah la tak sedap, ada hati nak condemn org.. ish.

yaya said...

PUANPUNYER:
Meh i offer u jadi dummy voice over dulu..... kot tetiba client suka....

MAMA ADIB:
Belum cuba belum tau....

FID:
Kalau tak sedap suara u, i tak tamporrr, i cubit2 manja jek, jom nak try, muahahahhaha....

CY3.5:
Takpe kalau condemn org berlagak....

n33za said...

hi yaya..can i have ur email address?nk add kt facebook

azzamoro said...

lawakla dengan org yg perasan dia dah bagus ni. pastu takmo terima pandangan org lain lak tu..

precious innocent said...

yaya, agak2 u sora i yg lunak nie sesuai x jg VO? hajat dhati nak jg model, tp mengenangkan i nie kurang lawa, makanya berangan bkerja dblkg tabir je la..

pls nyah!!! mak kemaruk nak famous!!! :P

-mama emma®-

Farah said...

aku pon nak tolong penampor kan boleh?

yaya said...

NEEZA:
Alamak i takde face book, i masih ketinggalan zaman. tapi i bagi gak email i yayayes7@yahoo.com

AZZA:
Tu yang aku rasa nak penamporrr tu azza... tensi mak tau!

EMMA:
Gelak mengekekeh i baca comment u tau!

Farah:
bleh aje, jom joinnnn tampar...

pet said...

masalahnye baru jadi penyanyi karaoke lagu jamal abdillah atau jadi mc kenduri kawen dah perasan boleh buat VO...agak agakklaaaa weyyy..menyusahkann orang jeee..ahahahahaha

~Reyza's Mama~ said...

saya tau, suara saya lagi tak sedap.hehehehe

.small shoes. said...

hahahahaha.. nk suruh cermin diri.. takle.. coz suara takle nk nmpk!

bestnye kj u nie!! i masih jeles..

yaya said...

PET:
Sakit kepala aku tau pet layan client camtu...

REYZA:
Suara yaya pun tak sedap.... :(


FATIN:
Oh i memang suka kerja i tapi kalau dapat client camtu , tu yg rasa nak penamporrr tu fatin....

achee_b165 said...

patutnya ko tempek voice dia kt sini.. bole gelak reramai..
teringgin gak nak dengar suara yg hebat sangat tuh!! hihiih

~p-na mama oja~

Nazira said...

hehehe lawak la cerita ni, sian you yaya jadi keja tak cukup tido memikirkan org lain, tak pasal2 je kan,

i pun biasa kena mcm ni masa wat vo and auditionkan budak2 baru dulu, kdg rasa nak gelakkkk sangat, tp tak baik pulak kan, jadi tahan dalam hati, kadang2 kesian pun ada, yela diorang rasa suara diorang la paling sedap, ada tone, ada base, benonya byk kena belajar utk dpt tone yg betol, base yg betol, i dulu belajar dekat setahun baru rtm approved suara i bole kuar tv, and masa kat bernama tv best la, hari2 suara i keluar tv, sengau2 manja, auwww..

isabelle said...

astaga...
buleh pulak siap perasan lagu tu.

i myself realize that my voice sounds funny with mic :P

i wonder how do my students bear with my voice. it's deep and loud...yet it's funny.