Friday, July 3, 2009

mata lebam kene hentak






Tu kat atas tu mata sayalah, tak, saya bukan pakai eyeshadow, itu memang lebam. Kalau tengok live lagi nampak warna dark blue but in the pic tak jelas sgt. Oh saya bukan kene pukul atau dera dengan hubby, jangan plak suruh saya call talian nur tu pulak. Mata jadi lebam camtu dah hari ketiga baru amik gambar cos nak tunjuk bukti kat adam bila dia dah besar nanti, ye anak saya si adam tu lah buat. Meraung-raung saya menangis time kene tu. Sakit bangat tak hengat tak terperi tak tertahan dan tak tertanggung di buatnya.
Macam mana saya kene?. Bila waktu malam dalam pukul 10.30 - 11.00 adam akan tarik tangan saya ajak masuk bilik tidurkan dia. Bila masuk bilik tidurkan adam beerti tutup lampu gelap gelita dan breast feed sampai adam tertido. Usually it take about 10 min for him to sleep. 3 malam lepas entah kenapa die mengamuk dalam gelap tu nak breast sebelah kiri yg sakit tu, saya pujuk bagi breast kanan die tak mau terus meronta2. Bile dah meronta tu die nak menangis merajuk la terus hempaskan badan die yg disangka tilam. Ye dia hempaskan badan die exactly tepat kepada saya dan kepala die elok hentam tepat mata saya neh, tak sempat nak elak. Aku yang meraung-raung menangis kesakitan sampai adam yang merajuk tu terdiam tgk mama die melalak. Aku dah tak peduli time tu, menangis tak tahan sakit plus jerit kat adam, "napa adam buat mama camniiiii? sakit tau takkkk".
Terdiam adam yg tengah nangis tu tgk mama die histeria, sakit tau tak tahan saya dibuatnya, saya jerit tu sebab MENAHAN SABAR cos nak pukul die tak bleh, menahan dengan jerit camtu sampai hubby masuk bilik terus amik adam jauh dari saya than tanya nape, aduh hubby neh, dia bawa lari adam cepat cos die ingat saya nak pukul adam teruk2 dek kerana dengar jeritan saya tu. b, i tak hilang akal lagi la, jerit sebab nak menahan sabar yg tak terbendung dan menahan sakit, sakit tau tak if not takde la lebam teruk dah 3 hari ni.
Semalam kat office saya nak keluar jumpa client, hubby terus panggil seperti di bawah:




Nak gak letak gambar si yaya neh, abis tu hubby dah pegang camera panggil saya, alang2 mak letak jelah dalam blog mengenangkan nak cerita kisah mata lebam nikan... Hubby panggil saya tu cos tanya saya gi jumpa client camtu je ke? Ye camtu jek cos saya tak pakai eye shadow atau eye liner, saya hanya pakai compact powder, blusher dan gincu sahaja. Nak pakai eye shadow atau eye liner malas dah cos nanti nak kene seimbangkan color dan paling saya tak mau nanti balik ofc nak solat asar dah tentu saya kene lap pakai make-up remover. Saya tak bleh nak sentuh mata saya yang lebam tu ape tah lagi lap dgn make up remover, sakitttttt tak tahan. Nasib baik saya jumpa client yang dah rapat kamcheng macam kawan. Sampai kat ofc client saya tanya, weh ko nampak tak mata aku ni lebam? client saya cakap "ha'ah apsal mata ko jadi camtu, ko gaduh ke ape?.
Anak punya pasal sampai cenggini jadi mata mama, adam kalau nak merajuk suka sangat lembik-lembikan badan dia atau meronta-ronta. Tapi adam dah kene marah dengan hubby... padan muka kene marah dengan baba..

25 comments:

sarah al -idrus said...

kuatnye adam.cian mama dia.
gi klinik tak?
hehe.adam-adam..

Farah_W said...

adam suh ko blaja teknik make up smokey eyes tuu....okla tu anak ko ada taste pe....hehehe...jgn mara haaa...

yaya said...

YY TO SARAH:
Tak gi klinik pun, tuam aje...

YY TO FARAH:
Tu arrr.. adam lak yg bagi aku eye shadow style smokey eyes yg tahan 5hari tak hilang agaknya..

precious innocent said...

kelmarin ryan hempas badan dia kat badan i.. kepala dia kene bibir ku... ada pecah la sikit + bengkak...

sabau je la..

-mama emma-

yaya said...

YY TO EMMA:
wah ryan u pun sama ngan adam i ke, budak sekarang memang kuat2 tapi bagus gak agaknya supaya pandai protect diri sendiri, ngeee bleh cenggitu

MeL said...

aduhai sakitnya! kodam notti ye buat mama mcmtu..sbr jelah, anakkan..hehe

Siti Fatimah said...

aduhh sakit nyerr... i pon penah kena u sakit tak ingat but kat hidung lah nasib baik tak patah hidung i tau nak marah dia mmg tak sampai hati coz time tuh dia pon cam terkejut tgk kita nagis... at their aged nie dia org belum leh kawal perasaan tahu2 nak majuk lentik2 badan kan....ada2 aje budak2 nie kan....

Anasfadilah said...

woahhh..sakit tuuu yaya..

adam kalau nak hempas badan,tengok belakang dulu tau..hehe

yaya said...

YY TO MEL:
Menahan sabar dan sakit je lah yg bleh i buat, huuuarrr...


YY TO CT:
U kene kat hidung, emma kene kat bibir, i kene kat mata, aduh pakej dah jadinya...


YY TO ANASFADILA:
Ha'ah sakit sgt... sabar je la...

irvanqiesy said...

cian kt yaya...huhu..bdak2 mmg cenggitu...sy da lali sgt,kdg time ngamuk tu terkena la brg yg dicampak...pe lg jd singa la...huhuh..

yaya said...

YY TI IRVANQIESY:
Kalau dah besar siadam tu memang dah kene lepuk dgn yaya, takan la kecik lagi...

syayassir said...

aduh, sakit tuh..
memang budak2 tak leh control body movement lagik.. tu pasal selalu dia macam terpukul la, terketuk la..

saya pun selalu kena ketuk kat tang bibir dengan darwisy.. selalu la bengkak2.. nasib baik bibir, kalau kat mata macam yaya, mau nya saya jerit satu sekolah (ops, saya duduk dalam kawasan sekolah.. :P) dengar.... hehehe

Fid said...

alahai kasihannya lebam betul tuh....
bukti2 sok2 besar...kena jaga mama sungguh2 ni

yaya said...

YY TO SYAYASSIR:
Kalau kene kat bibir pun sakit gak kan... uihhh sabar je lah

YY TO FID:
Tu la kene blog pasal ni gak supaya adam bleh tgk dah besar nanti susah payah nak besarkan dia...

MN said...

OMG!!!
i kadang pernah jugak terhantuk dgn the kiddos tapi blom pernah jadi camtu.
get well soon yeah?

Watie Aziz said...

adushh..gila sakit beb ... Q pun kengkadang merajuk suka lembik2kan badan ...bebudak semua gitu kot ..mmg mencabar kesabaran btol..

adui ..ibu mithali tul lah hang nih beb ..dah lah nipple crack..mata lebam lak tuh...sian hang ..cepat baik neh ...!

nanti aku anugerahkan ko tokoh ibu mithali 2009..ehehe

puan punyer said...

anak2 kan yaya... oo yer, yaya yg satu lg tu my good fren since secondary school dulu....... masa memula baca blog u poon i cam ehhh nama sama rrrr...... hehe but both of u nice

Nazira said...

speechless baca entry nih, my adam pun biasa buat camni, tang dia belek muka tetiba jari yg runcing halus lagi comel itu, menjolok ke lubang hidung sekuat hati, pastu ada jugak jari yg sama mencungkil my biji mata, wahh nikmat tak hengat, haha,

anak, anakkk, besar sok lupa diri and melawan jugak, mmg wajib kena tampar..

KV said...

kalo akak kan, harus terrr cubit jgk. Tp bukan sengaja, otomatik gitew. Haha
kesian yaya.

.smallshoes. said...

hihihi. i pon suke jerit je la yg bole klau time kna dera ngn anak sendiri.. nk marah tak sampai hati.. nk pukul mmg maksudnye dh hilang akal la tue... tp Emir takle klau i tinggi suara skit or jerit or nangis.. sure dia cebik n nangis skali.. udah dua2 nangis..

hahahhaa.. pastu i la yg kna pujuk n thn jap la sakit.. :P

Watie Aziz said...

baru aku pearsan ko takder chit chat widget ..ahhahaha

Yaya, meh amik award kat blog aku yer ..!

isabelle said...

budak2 nama adam mmg camtu gamaknye. hahaha.

adam aku pun camtu...dah kena jerit dgn mama dia yg menahan sakit, baru dia dok diam. tau2 menikus je...

dah kena gitu, hubby selalu ckp "haa..tau pun takut. hahaha"

achee_b165 said...

huhuuh.. siannya u yaya!!

p-na pun penah kena tumbuk kat mata, sakit ooo.. mmg maks melalak..buruk, kikiki... (tp dia x sengaja masa tu nak baling batu, p-na dok kat belakang...ha.. hambik kena sebijik..huhuhuh)

~sama lak adam ngan oja, nak tido harus gelap gulita.. slalu baba jg mangsa "baba utup ampu..."kikiiki

yaya said...

YY TO MN:
Thanks MN!

YY TO WATIE:
Adeh watie, aku ni tak tau la nasib malang bulan ni kot, nipple cracked, mata lak lebam, mcm2...

YY TO PUANPUNYER:
Tulah i pun terkezut, eh ade nama sama la yeh... mesti la byk nama sama di dunia nikan..

YY TO NAZIRA:
Nazira, tang korek hidung tu pun i kene gak, betul la kalau besar nakal tak dengar ckp bagi penampar dket yek...

YY TO KV:
Tu la kak, tak terautomatik plak tangan saya neh, bak kata kaka saya, sabar gak ko ni...

yaya said...

YY TO SMALL SHOES:
Wah fatin u pun sma dgn i, jerit n nangis je lah yg bleh buatkan...

YY TO WATIE:
Akan ku kutip award itew...

YY TO ISABELLE:
At least anak u tau takut gak, bagus...

YY TO PNA:
Wahhh.. oja lagi hebat baling pakai batu tapi maybe diorg ni budak lagi kot...