Wednesday, July 29, 2009

kedekut taik hidung masin!


Berebut barang


Satu hari saya di office dulu, hp saya berbunyi, oh kaklong call terus cakap dalam nada gelak-gelak "weh anak ko kedekut giler", saya tanya "hah? nape kaklong", saya pun cakap macam nak tergelak sebab menjangkakan cerita kelakar dari kak long saya sebab kak long cakap pun macam menahan dari gelak.
Kak long sambung 'kaklongkan nak pinjam walker adam, kan hari ni gi ambik kat umah ko, sampai depan umah si naza (maid setan lama) bagilah walker adam tu, adam terus nangis hentak-hentak tak kasi ambik, aduh kelakar aku tengok, kedekut anak ko... wakakakakka". Saya pun bantai gelak sebab saya dapat bayangkan adam punya nangis sambil tarik walker dia pada kaklong. kak long saya cakap berani adam tau "belonging" dia pun dia tau walau org dewasa nak ambik pun dia berani nak rampas balik.
Sayakan sebenarnya kekadang MALU tau dengan orang. Adam ni kekadang kedekut dengan barang-barang dia especially mainan. kalau semua cousin adam datang rumah saya, yang sebaya atau kecil dari dia confirm dia tak kasi main mainan dia. Dia pilih-pilih orang, cousin yg besar dari dia baru dia kasi share barang mainan dia. Bleh cenggitu! pendek kata "ok ko budak kecik tak leh join mainan aku, yang dah besar jek geng aku". Adoi yay anak. kalau mak bapak budak tu adalah adik beradik saya ok la lagi, kalau kengkawan, malu saya tau, tak kasi main mainan dia. tapi ikut mood dia jugak la....
Saya dalam proses mengajar adam "sharing is caring". Ade ke anak-anak di luar sana yg sama perangai cam adam ni. Tengok je lah gambar kat atas tu, beriya-iya muka adam nak tarik rampas ntah ape kebenda tu dengan iman (cousin), tapi muka iman cam get ready depan camera padanhal tengah bertarik-tarik tu. Macam manalah kalau ade adik nanti, bergaduh ke?.

20 comments:

irvanqiesy said...

budak2 mmg mcm tu...alhamdulillah irvan tak kedekut la,dr kecil lg sy da ajar die share brg2 mainan or ape2 je dgn org lain...walaupun die ade merengek,sy akan terangkan die nape kene share...bile ade qies ok xde masalah...

tips sy ialah klu irvan share brg2 die sy akan usap kepala die dan ckp good boy @ clever boy...itu cara kite menghargai perbuatan die.

precious innocent said...

la.. tbalik pulak.. my parents selalu sgt ckp yg ryan nie x reti bkwn.. sbb ryan nie pemurah sgt... brg meinan dia, kalau org amik, dia tgk je..

mcm hari tu kat pdg.. ada budak nie selamba kodok amik bola yg ryan dok main.. ryan leh usha je awek tu, padahal awek tu siap ajak main..

errr.. apekah dia usha awek tu sambil ada maksud tsirat??? nanana

-mama emma®-

Fid said...

yaya
biasa le tu
lama-lama dia akan faham
skrg ni dia ingat hak dia...dia ja yg punya....
kalau kita explain sikit day by day lama-lama dia akan faham.....

good luck
anak saya kalau kata nak 'pinjam' ok..kalau nak 'ambik' naya! perang

ymn said...

maybe ikut mak dia..
mak dia masa kecik2 dulu mcm tu agaknay : )

Zety Zin said...

imran pun gitu jugak. selalunya kedekut dengan irma la. hahaha.
biasalah budak².

KV said...

anak akak si dina pun kedekut brg dia. Kalo ada tetamu dtg (ngan anak2 sebay dia) mmg tak bagi ah mainan. Siap nangis2 meraung raung tak kasi. Adeh..naik segan dibuatnya. Haha

isabelle said...

aku bukan nam ckp pasal kedekut mainan.

aku nak gelak sbb terbayangkan ...
masa adam dok rebut2 tu, mama/baba adam kelam kabut amik kamera nak snap gmbr tu. hahaha

CY3.5 said...

my eldest, Amir mmg kedekut sket.. dia bley main mainan adik2 dia.. dah lunyai, baru keluarkan dia punya.. sabar je la taww..

si Azri, youngest at the moment, kalau mintak baik2 dia akan bagi.. a bit pemurah la kaedahnya :)

Farah said...

hahaha oo pilih2 ek adam...agaknye kalau budak besar die kate boleh jaga mainan aku btul2 ni..kalau bg budak kecik kang masuk mulut penuh air liur

az1ra said...

Budak2 memang macam tu..
wahh ayat macam anak dah lima padahal baru sorang.wakakaka...
Lisa pun macam tu jugak,kalau dia berkenan kat budak tu siap offer lagi, kalau dia tak berkenan.. mmm gigit jarila..dia boleh pegi simpan dalam bilik...agaknya depa dalam proses pembelajaran kot...

yaya said...

IRVANQIESY:
Learning process....

EMMA:
Anak u sama ngan anak my sis, semua mainan dia kasi kat orang, parah gak tu....

FID:
Yup kene explain selalukan...

YMN:
Muaahahahhaha, pandai kamu ye ymn...

ZETY ZAIN:
Bebudak memang pelbagai character...

yaya said...

KV:
saya bleh tau perasaan akak itew...

ISABELLE:
Babanya kebetulan pegang camera, nah snap teruk, photo of evidence....

CY3.5:
Selalunya kalau ade anak lebih satu, adik punya barang kene share punya yek.... huhuhu camnelah adam kalau ade adik...

FARAH:
Maybe kot... air liur punya pasalkan...

AZIRA:
yup! one of learning process!

azzamoro said...

biasa la wey.. bebudak ni.. kalau dia sorg..tak dipandang pun mainan tu.. tapi kalau ade org nak main mainan dia.. bukan main lagi dia pun sibuk nak main pastu tak kasik org pegang.. kalau tengok memang lawak..hehe

nydia-mama akif said...

hehe..cam anak my sis la,kedekut giler...barang dia lgsg tak bole usik, tp lg best tuh barang org pun dia buat cam brg dia..hehehe,budak2,macam2 kan...tp my son ni plak sgt la murah hati..sume bnde nak kasi org...apekah???

sarah al -idrus said...

alahai..takde pnglmn.hehe.tp saya blajar subjek kanak2.

yaya said...

AZZA & NYDIA:
Tapi murah hati sgt pun payah gak yek...

yaya said...

SARAH:
Apelagi sarah, sila huraikan perangai kanak2 kat blog sarah....

Mama Adib said...

my adib macam adam laa. dengan sepupu dia yang sebaya dia kedekut sikit (dengki kut,) tapi kalau sepupu2 lain,yg lebih besar, selamba je leh pinjam mainan dia.

puan punyer said...

c habib poon lbh kurang jer yaya... skang lg parah nk ader adk nih saper poon dier x bg... siap suh ku sorok adik dier elok2 jgn bg org... klu kt umh bb sitter guna sabun org lain poon xnak bising coz dier nk pakai hak dier jer..heheh tu lah budak kan... yg lg best ngan mummy abah poon leh kedukut ooooo cuba kecek sket mknn dier kan sket jer dier bg siap ckp 'satu jer erk' skang still train dier sharing is caring... ikut mood dier jer nk ikut k x? hehehehe

mama pasha said...

alaaa.. pasha pon sama.. asik berebut barang jerr ngan adam (isabelle..) qehqehqeh.. habis la kena bebel dua2.. mak dia ngan aunty dia sekali membebel.. qeqeqeq..