Thursday, July 30, 2009

Blogger kecik hati....


Saya dah mendapat dua comment dari blogger yang saya kenali mengenai balas comment atau "reply comment' di blog. Ye ia merupakan tajuk perbualan mereka dengan saya melalui YM. Dia tanya saya samada saya balas tak comment yang di tinggalkan oleh commentor, untuk diri saya saya balas tapi kalau entry yang dah 3 hari lepas saya dah tak check la beerti tak balas. Saya sibuk membalas comment di entry baru pulak.
Ade yang terasa atau tertanya-tanya mengapa owner blog tak balas commentnya. Pada pendapat saya mungkin itu blog yang glamour sampai tak cukup tangan utk membalas kot. Tapi dia argue ckp saya dengan mengatakan owner blog tu takdelah sampai dapat 20 comment tapi dia hanya balas pada comment yang dia nak balas jek, maksudnya pilih-pilih la. Terkejut saya, rupanya ade juga orang berasa kecik hati kalau comment tak di balas yek. Oppp... sorry. Yelah bukan mudah nak jaga hati semua orang.
Bagi diri saya, biasanya saya akan balas comment dari commentor di blog saya melainkan comment yg ditinggalkan berunsur negatif. So macam mana pula dengan anda?

28 comments:

ymn said...

naper nie ..??

pet said...

nape kecik2 ati ni beb...nak kene edex ni..ngeee heheheh

Anasfadilah said...

kenapa kecik hati ni yaya?

ayok ayok sape buat yaya kecik hati

ayok ayok

isz_3707 said...

ada ke org kecik ati kalau komen dia x dibalas? kalau macam tu orang tu jangan la komen blog i sebab i jarangggggggggggg sangat balas komen heee

yaya said...

YAYA:
Kengkawan bukan saya yg kecik hati la, ini cerita pada blogger yg kecik hati but not me, mak tak kisah pun nak balasa ke tak mo balas, meh kita discuss issue ni...

MN said...

i tidak kecik ati kalo tidak dibalas komen i.
but i will try my very best to reply all the comments left by my visitors.

sarah al -idrus said...

hehe.kak yaya. sarah pun jenis tak balas.sbb kebanyakan pendapat dorg. dah kalo pndpt tu takkan nak ulang balik. hehe. kecuali ada komen yang perlu jwpn dr saya. hee. sbb kalau kita gigih balas gak komen yang mmg rasanya tak perlu dibalas, jwpn dia jadi mcm lawak.hehe. mcm "ya..betul tu..saya pon sokong"

make sense tak ni kak yaya..hehehehe

Nurhayati said...

terasa nak gelak plak.. ada jua orang cam ni yer.. terpulang pada owner tu la nak balas ke tak.. mcm daku ni. kalau nak balas, balas semua.. kalau tak tak yah balas ape pun.. hihihi

Queen said...

kadang2 komen yang ditinggalkan tu tak tau nak balas camner.....

ayat die macam ayat penyudah...hahaha...sudahnya..thanks all...

ade ke yang kecik ati dgn saya?
nampaknya lepas nie kenela balas..

isabelle said...

set je utk moderate komen yg entry dah tua skit.

at least, kita masih smpt tengok...n bls kalo nak.

Foxy Farah said...

dulu selalu terasa nak mengamuk kalau dapat komen negative :P tapi skang tidak lagi.buat tatau je.kdg2 lepas org komen pun mcm blur nak jawab apa.nway,i think its really up to u :)

precious innocent said...

yaya, i dah penah sentuh benda nie masa tulih entry yg ala2 hot gitu...

kalau i, tgk jugak, kalau tn tanah mmg pesen x reply semua komen, i rasa xde la kecik hati sgt..

tp kalau yg pilih² tu, ada rasa ralat la jugak.. nampak remeh, tp kena gak la pikir reader tu kan? dah la dia luangkan masa baca entry kita, siap kasi komen, meaning dah ada interaction kat situ.. alih² kita x reply.. lainla kalau dia mmg disable area comment tu, meaning dia suke suki buat entry syok sdiri..

tp benda nie hanya leh pakai utk blog yg x brp famous.. kalau yg famous tu x reply komen kita tu jgn la sentap.. haha...

-mama emma®-

precious innocent said...

1 lg, i really don't mind receiving harsh comment.. sbb kalau kita dpt harsh comment, meaning kita dah famous!!!!!

miahaha!!!!

-mama emma®-

Farah said...

alaa jgnla kecik2 ati..saya ni pon owner blog yg tak glemer..pon kadang2 ade termiss reply comment..

1. sbb entri dah basi jd tak perasan ade komen baru..

2. mmg tak menang tangan juga nak reply bile dah terlalu byk so end up saya akan buat satu entri untuk reply komen2 tu..

kite blogging hepi2..kalau rase org tu taknak reply komen awak takyah dah tinggal komen kat situ..

eh apesal aku komen panjang2 ni hahaha

Farah said...

oh yaya komen tu di tujukan kepada kawan awak tu bukan awak yer hahaha

MeL said...

hmm..maybe dia kecik ati sbb comment dia dlm bentuk pertanyaan kot ;P klu just bg statement pn nk kecik ati xtau la mak nyah. i pn kdg2 terlupa nl bls comment sbb ada yg comment kt entry yg da lps..

Fid said...

yaya
balas komen saya ni kang saya kecik hati! hahahahaaa
saya tak kisah pun nak balas tak nak balas..kalau org komen saya sedaya upaya nak balas..tapi ada juga yg tercicir dr dibalas..mak sibuk nyah tapi mak gigih nak blogging
mak kerja kuli jak! sebab tu masa amat minima......hakhakhakhak

balas komen i ni
kahkahkahkahkahakh
gurau ja yaaa

KV said...

kdg2 kalo nak cepat (byk hal lain) tak sempat jgk balas komen. Just publish kan entry baru jek. Tp kalo akak tinggal komen kt blog org, takde plk rasa nak check sama ada tuan blog tu balas ke tdk komen tu. Cuma kalo ada kes yg betul2 memerlukan jawapan baru gi cari balik jawapan tuan blog. Hehe. Pjg berjela puloks.

Mama Adib said...

blog ku yang tak glamour cuma ada dua-tiga pengomen ha ha

kekadang ku reply kekadang terignore
(tak tau nak jawab apa ha ha)

CY3.5 said...

saya, cuba membalas sume.. tp kalau A dah tanya kat B dlm komen box saya, saya takde la reply.. ngeee..

sometimes ada topic yg dah terlepas.. yg ni tak jamin..

irvanqiesy said...

bg sy reply komen ni atleast kte menghargai reader dan dlm mase yg same ade comunicate antara blogger...kan lbih enjoy...

okinokiyo said...

aku plak ikut la kalau ada certain entry tu, mmg nak bls, bls la kalau tak, mmg xbalas.

pilih2 tu rasanye kdg2 terlepas pandang kot..unless la subscribe 3rd party tool yg leh reply below comment tu..

Zura said...

salam kenalan...

best isu nie...mungkin pd drg klau xbalas tue org tue x concern ngan comment dia kot...atau ambik lewa je...

pd sy...lantaklah nk reply ke x...tp klau isu tue best sy akan bg komen gak walaupun org tue xbalas...

achee_b165 said...

sy mmg membalas...balas membalas..hihih

tp klu kt entry lama maybe kdg2 x perasan... tp sy mmg suka balas la... menghargai x salah...

klu ada yg pilih2 tu x patut la kan.. xnk balas..baik semua x payah balas bru adil...

~p-na mama oja~

.small shoes. said...

yaya, takyah susah2 nk bls comment i yang ini. bg u can lyn comment org lain.. hehehhehehe..

azzamoro said...

i pun kdg2 termiss nak reply komen. yerla kdg tak sempat or apekan.. tapi i akan cube sedaya upaya la nak reply kan. lepas ni kene bersungguh aa nak reply komen. huhu

n33za said...

hi yaya..kite jumpa kat munirah's party..kalau u igt lg..hehe

Mommy Lyna said...

Aha. I pun kadang tak terbalas k0men,even if yg berbentuk soalan. Bkn sbb xnak reply,kdg2 xsmpt (mcm laaa byk sgt k0men). & i reply kot hp ni dia beng0ng sket. Tp i p jenguk blog peng0men tau!