Friday, June 5, 2009

Tidur sebilik?

Bagi yang mempunyai anak, masihkah anda tidur sebilik dengan anak-anak anda? atau anda menghadkan hingga usia anak anda berapa tahun untuk dipisahkan bilik tidur bersama anda dan suami? Susahkah nak pisahkan tidur sebilik dari ibu bapa?

Bagi diri saya, saya masih tidur sebilik dan sekatil dengan anak lelaki saya yang berusia setahun setengah itu. Kadang-kadang saya tidur hujung-hujung katil jek dek kerana si kodam yang lasak itu belum campur hubby yg bleh tahan gak tu.... Saya masih tidak sanggup berpisah tidur berasingan dengan anak mahupun asing katil walau sebilik. Bukan sahaja kerana adam masih breast feed malam-malam tapi saya akan rasa bimbang kalau adam tidak berada disamping saya (oh hubby skali, nak gak mengada-ngada).

Banyak kelebihan tidur bersama bagi saya tapi ikut kesesuaian umur anak. saya rasa kalau saya tambah anak lagi seorang pun saya akan maintain adam tido sebilik dengan saya (wow kene cari masterbed room yg besar). Oh lagi satu sudah tentu saya tidak akan membenarkan anak saya tidur dengan maid saya walau kekadang maid saya ajak-ajak ayam supaya adam tidur bersamnya. Oh tidak sesekali pun....

Saya sekadar ingin berkongsi cerita, dulu semasa saya mengandung, saya ade berborak dengan kak uda saya. Ye lah mase tu sibuk beli barangan bayi, saya cerita dan bertanya lah pada kakak saya yg dah byk pengalaman. Kami bercerita mengenai alat speaker baby tu kan.... bagi yang tidur asing mungkin memerlukannya. Walaubagaimanapun cerita kami telah bertukar kepada cerita seram yang menakutkan saya.

Menurut kak uda, ada kawan die mempunyai anak lebih kurang umur 3 tahun lebih dan mereka tidur berasingan bilik. Kebiasaannya jika anak die bangun dulu dari ibunya, anaknya akan pergi ke bilik ibu bapanya. So satu hari anak die jalan mengesot disebabkan kaki die bengkok (berjalan seperti kanak-kanak cacat tu). Die sangat terkejut dan panik, keadaan anknya sangat lemah dan badan panas yang amat sangat.

Okeh, saya pendekan cerita la ye, rupa-rupanya anak die demam panas kuat pada waktu malam hingga tidak mampu menjerit panggil ibunya atau pergi kebilik ibunya. Demam panaskan boleh jadi cacat. Itu sahaja yang saya dengar dari kakak saya sehingga saya rase takut nak pisahkan tidur adam dari saya sehinggalah mencapai umur anak yang sesuai....

So u all cadang nak separate room dengan anak bile? Bagi saya tunggulah sehingga anak saya mencapai umur yg sesuai dan boleh dikategorikan pandai berdikari....



17 comments:

Mamamarina said...

Yaya .. I penah tido asing dgn anak2 mase Iffah sethn 7 bln and Ariff 7 bln.. mesti terbgn in the middle of night to do some checkup.. I believe in mother's instinct alarm.. like if ur anak x sehat boleh ke tido lena kn ?? ye x?? in fact I if ade ank sakit pon I akan bgn every 2 hours nk check.. tapi skrg.. kitorang tido skali.. just imagine 3 babies with mak bapak skali... best tido himpit2.. ehehe

yaya said...

I rase kalau anak berderet pun i buat macam u, tak kiralah anak dah 3 skali pun.... berhimpit pun best. tidur macam kucing anak beranak.... hahahahah... sweet memory...

irvanqiesy said...

yaya,my son is 5 yrs old,die dlu tdo 1 katil dgn kami,now ade adik pnah tdo 4org 1 katil queen tp adik jatuh katil terpaksa la mama n adik tdo bentang toto bwah katil,papa n abg sdap tdo atas tilam..huhu..rsau takut adik jatuh katil lg...

yaya said...

YY TO IRVANQIESY:
Tulah kite kalau dah sayang anak, buat ape pun sanggupkan... tido atas toto pun totolah.... janji anak tak jatuh katil...

Kerol+Natt=Adam said...

Semenjak en.adam lhr smpi skang xpenah asing tdo..just skang en.adam tdo atas tilam sndr..coz mama xlrt nk kene tendang hehehe..tp still sebelah mama k..xsggp nk pisah tdo ngn adam..

precious innocent said...

alamak, ngerinye cite u nie yaya.. demam panas smp cacat...

i pun xtau la smp bila nak tido sekatil dgn ryan.. dlm islam kene pisahkan tido masa dia dah baligh kan??

-mama emma-

yaya said...

YY TO NATT:
Ye saya pun tak sanggup nak berpisah tidur dengan anak saya...

YY TO EMMA:
Cerita tu memang menakutkan saya, sampai mati pun saya ingat....

MeL said...

for the time being, mika still tdo ngn me & hubby. ktrg penah sekali je tdo ats katil sama2. slalunya tdo kat depan je, bentang tilam kekabu tu. dl mika tdo dlm playpen skg da x.

i mmg plan nk biar dia tdo dlm bilik dia sendiri maybe when he's 2yrs old? more indpendant la i think. lgpun rumah xbsr mane, still bole pantau :)

yaya said...

YY TO MEL:
Tido kat depan, bentang tilam kekabu atau toto memang ramai yg buat, maybe praktikal kot...

Nih nak cakap ckit, tapi bukan nak kipas awk, tapi saya geram betul tgk anak awk, comel tak hengat. maybe saya suka sgt kat budak yg kulit putih-putih ni.

Bitt said...

hi yaya..ee takut gak kan...disebabkan katil kite tak muat nak tido 3 beranak so papa dengan my 1st son tido bawah, i dengan my 2nd son baru 7month tido atas katil...blum penah la nak pisah2kan lagi..kite belum sampai hati nak berpisah dengan yg 1st mahupon yg 2nd nih ape lagi dengan papa dia..hehehhee walaupon berlawan2 dengkuran diorg kalo dah tak tahan i yg kluar tido luar..hahhaha...rasanya tunggu diaorg start skol la baru asingkan kot ;D

yaya said...

YY TO BITT:
Ye, perpisahan itu menyakitkan...walaupun berpisah tidur dengan anak...hahahahah..

achee_b165 said...

ha'ah... mmg demam panas bole jd camtu.. ingat lg cousin p-na demam masa tu sekolah menengah...dia meracau2 smpai doc ikat dia kat katil..huhuhu sib baik skrg dah ok..

klu p-na biar la oja tido ngan kitorg, tido bau ketiak mama..biar smpai ke tua ingat mak jer,kekeke!! sib baik oja tido x buas sgt.. mama dia lak yg melebih..kikiki

~p-na mama oja~

yaya said...

YY TO PNA:
Demam sampai meracau-racau. bahaya gak yeh, oja tidur ngan pna jelah...

mak farhah said...

my dotter x tidur sekatil dgn kami tp i cantumkan katil king dgn single...so x de lah kes x cukup space...tp bila dah umur 3 thun, i pisahkan katil...tp tetap sama bilik. Masa umur 4 thun buat cubaan utk dia tidur di bilik berasingan, tp pintu2 bilik kami x tutup, senang I nak dgr dia merengek..mujurlah ini bukan jenis tido mati...tp x berjaya nak pisahkan bilik sbb tgh mlm dia bgun cari mommy juga...hajat nak pisahkan bilik sbb dah plan utk new baby...tp x berjaya pulak...so smpai skrg masih lg tidur sebilik tp pisah katil ajaa....

actually x de salah pun tidur sebilik sekatil...kita y jaga anak sure lah kiti tau perasaannya kannn...

salzahari said...

hhahhaa...i ingat u nak kata anak kakak u tu terjumpa Ju Onn merangkak.. suspend tull..tp mmg menakutkanlah tgk anak tetiba jadi gitu!

yaya said...

YY TO MAK FARHAH:
Tu lah lama sgt tidur sebilik dengan anak takut payah pulak nak pisahkan dah besar nanti... tapi kene cuba gak kan...


YY TO SALAHARI:
Eh, bukan anak kakak i la, anak kawan kakak i. kahkahkah... bleh ingat juon plak ye...

salzahari said...

sejak pindah rumah baru,master bedroom belum beli katil..so tilam di bawah je,some more Aliah tido memusing ikut jam :p so lagikk selamat di atas tilam.

papanya tido atas toto di hujung kami..hehhee. share the same ceiling fan! uhh..panas sungguh skrg kan?!!