Wednesday, June 3, 2009

Client Gatal!


Hari ni saya masuk office lambat cos banyak sangat urusan di luar seperti pergi bank, pastu patah balik rumah kerana tertinggal buku cheque, pergi bank balik pastu singgah kedai beli barang then barulah sampai office. Sampai office dah tengahari lunch hour, so boss, sila bagi saya ruang untuk hapdet blog saya, ngehehehehe..

Okeh sepanjang saya berada di dalm kereta tetiba saya teringat sesuatu perkara lama-lama yang dahulu kala. Semasa saya baru dalam alam pekerjaan yang sebenar macam-macam perkara baru yang saya pelajari. Hari demi hari memberi pengalaman yang indah mahupun kelat. Tapi saya ingin membuat pengakuan bahawa saya suka dengan pekerjaan saya. U all suke tak ngan kerja u all sekrang nih?. Okeh tepuk dada tanya selera.

Oh kerja saya memang selalu jumpa orang dan selalu berjumpa dengan orang yang berbeza-beza tak kiralah orang tu berpangkat besar, sederhana mahupun kecil. Semasa tahun pertama saya di alam pekerjaaan saya dah jumpa pelbagai orang. Salah seorang client saya ni (die adalah lelaki), kekadang saya jumpa die di office terus keluar lunch bersama kerana dah masuk waktu lunch. Dia ni ok bile berurusan di office tapi bile kat luar lain perangai die maksud saya dia cerita ramai pompuan syok kat die la, budhet hensem no la kan etc. Selepas saya jumpa die 2 kali, kekadang malam pun die call saya.

Saya jawab la telefon seperti biasa, kadang-kadang juga die ajak saya keluar pada waktu malam, sorry mak tak kuasa la nak bersosial dengan orang yang tak dikenali rapat memalam, lagipun macamlah abah bagi nak keluar memalam kan.... Makin lama makin kerap die call. Ada satu malam tu die cakap die ade function kat hotel istana ajak saya join. Saya sentiasa memberi alasan yang munasabah. Pastu kekadang call pukul 11 malam, 12 malam. Saya rase die mabuk kot, minum banyak sangat.... cos siap bagitau saya die tidur kat hotel bilik no sekian-sekian...

Cerita ni saya cerita la jugak kat bebudak office saya termasuk boss saya dulu, kekadang gelak-gelak la jugak nengok perangai orang tua tukan (client). Sampailah satu hari saya dapat email dari die berbunyi lebihkurang begini "yaya kalau u nak big projek, bagilah i rase dulu". Itu adalah ayat yang paling saya ingat sekali. Pergghhh.... hover okeh!. Mase tu adelah perasaan takut jugak, saya cerita kat boss lama saya tu dan boy friend saya iaitu kini hubby saya. Bos lama saya tu dulu perempuan, die cakap yaya u jangan silent jek, kalau u silent macam u takut. Ha, pastu nak saya cakap ape?. Cakap la ape-ape macam biasa kata lady bos. Saya berfikir dan sempat la jugak google pasal kes2 camnikan.

Hah! saya berjaya membalas email die dengan kata2 yang elok dan ada unsur-unsur lawak sekali. Sejak dari hari itu die pun bagi job 2, 3 kali macam biasa kat saya dan tak berhubung lagi selepas itu plus saya pun dah bekerja dengan hubby. Masa baru-baru dulu saya cam menggelabah takut la jugakkan selepas bermacam-macam perangai saya temui maka saya dah relax dan tau bagaimana cara menghadapi perkara sebegini.
Bile dah kerja saya jumpa orang, saya dah boleh baca gerak geri die di awal pertemuan, kelakar kekadang tu, ade yang mata tengok jari saya pakai cincin terus tanya, u dah kahwin ke?, ade yang terus ajak kuar, tak tanya pun aku ni dah kawin ke blom, ade yang tanya u ade facebook, ( facebook? blog pun payah nak update, facebook ko tanye aku....) eh macam-macamlah. Tapi selalunya kalau client tanya u dah kawin ke? aku cepat je jawab dah. Senang tak payah ngaco hidup personal aku.

Tapikan kekadang manusia gile pun ade tau, macam my sis kene. Cerita ni according my mom cos kakak saya cerita pada my mom. Kakak saya bukan lah kerja jumpa orang macam saya nih, cuma pada hari tu die kene ikut bos die gi jumpa client Dato' ni. Okeh saya namakan Dato' ni Dato' Jongos la yeh. Mase dia nak gi jumpa Dato' jongos ni tetiba bos die tak jadi pergi kerana ade hal emergency so die suruh kakak saya pergi sendiri hanya untuk paskan document dan beberapa penerangan. Dato' jongos tu salam tangan kakak saya meraba tangan pastu die ajak kakak saya gi jalan-jalan kat hotel. Dialog die lebihkurang begini, "fiza nanti kita gi jumpa kat hotel la (bagi hint). kakak saya jawab lah. Eh dato' saya dah kawin la..... Dato jongos balas, alahhhh... kite tunggulah husband u pergi out station, kite jumpalah kat hotel". Giler betul Dato' jongos tukan....

Orang sekarang nih memang nafsu ape pun saya tak tau, tak kira girl friend orang ke, tunang orang ke, bini orang ke sume die nak sapu, janji dapat.

Okeh la time up! Saya ade appointment pkl 3 nak jumpa mr. s nih kat KL. Nipun 1st time jumpa, dengar suara dalam telefon sedap, jangan ko gatal udah le.....

P/s: kite kene selalu berdoa agar dijauhkan perkara2 yang tidak elok nih....



10 comments:

precious innocent said...

hehe... ape nak heran.. u cantik.. mmg kerap kene usik la..

mak i pun selalu client ajak mkn tau.. ajak dating la.. lawak x??? nie bukan cite time dia muda2 dulu tau.. benda nie blaku dlm 3 4 thn lepas.. hehe..

alamak.. nak cite pengalaman i, kang loya lak u baca.. nnt la kalau i rajin, u buat entry kat blog i..

lalala...

-mama emma0

Farah_W said...

hahaha...kelakar cite ko nih...bab dato' jongos tu tak bley bla...weii..aku chat ngan reen kat facebook...dia ada kat italy skrg ni...sambung blaja..

MN said...

oh my gosh!!!!

Jua Zulkef said...

bini orang anak 4 pun, org jenis gini tarak heran punya. isk isk

yaya said...

YY TO EMMA:
Aduh zaman sekarang ni cantik ke tak cantik diorg si gatal nih belasah jek i tgk.... dah nama gatalkan...


YY TO FARAH:
Weh add aku kat YM ko....nak cite lebih lanjut ngan ko
yayayes7@yahoo.com

YY TO MRS NOBA:
Yes... Gosh....

YY TO JUA:
Pelik tgk spesis gatal ni yek jua...

Jua Zulkef said...

yaya.. u boleh tgk this site http://www.shichidamethod.com/index.html
for more info pasal shichida class yg Faris masuk.

Faris dah 2 term masuk Shichida.

yaya said...

YY TO JUA:
Thanks jua...

MeL said...

eyuccks! org tua gatal ek. yaya, ms i study dl pn da pnh mcm kes u ni. siap tipu i bwk naik genting pastu start main2 rambut i n ajk tdo ngn dia. actually dia ni is my fren's fren yg kononnya willing nk tlg ktorg buat study's project (company dia). lps i tolak psal genting tu terus dia reject xnk tolong da. babi betul org mcm ni..mula2 ajk i minum je, alih2 smpai ke genting ishk2. sib i single ms tu..

ms i keje plak boss i sendiri yg gatal nk mampos ngn i. tp dia xdela smpai nk pegang2 ke ajk tdo hotel ke kn. so kira ok la..lgpun bl time bonus i dpt lebeh hehe ;p

tulah..org skg ni, mcm u ckp..xpedulik gf ke, tunang org ke or bini org ke janji dpt kn..siot tul!

yaya said...

YY TO MELLY:
Tu la pasal mel, tak cukup ke isteri kat umah, nak gak collect dosa bebyk...Tapi pengalaman u sampai ke genting die bawak agak menakukan jugak yeh...

Anonymous said...

Kita berhibur jap dengan pantun kelakar di bawah, yang dipetik dari buku ‘Alamak, Bosku Seperti Hitler!’ hahaha:

Pagi-pagi, sudah mencemuh,
Si pemandu terus terdiam mengeluh,
Bos ini jenis yang kecoh,
Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

“Ada pelanggan hendak jumpa”,
Itulah kata si setiausaha,
Bos enggan, mengantuk katanya,
Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

Bos memanggil mesyuarat mengejut,
Ada pekerja berjalan bak siput,
Bos pun menengking sampailah semput,
Para pekerja terkentut-kentut.