Tuesday, June 16, 2009

Bila dapat peluang....



Breakfast dulu





mestilah digunakan dengan baik peluang itu kerana hubby pagi-pagi dah kejut adam bangun seawal jam 7. Hubby ajak we all gi lake garden, hhhmmmm ikutkan saje....








Lepas dah breakfast, adam terkinja-kinja nak pergi ke arah playground, penat mak okeh melayan adam kat playground tuh. Mengangkat, menolak, meriba, mengagah eh dah macam badut la aku jadinya, baba tak buat ape2 sebab die dah jadi photographer pegang camera.






adam paling suka main gelongsor




Nasib baiklah aku nih dah jadi mak orang, kalau tak ramai orang kat situ dah tentu dengan aku-aku sekali main gelonsor tuh....



Dah penat buang tenaga kat lake garden plus kitaorg pun dah pancit mengejar si kodam nih, hubby ajak gi taman burung. Huihhhh.... bukan adam je suka mama pun suka. Dulu pernah pergi pun dengan hubby mase zaman bercinta, konon-konon jogging kat lake garden pastu gi taman burung, hubby nak kuruskan badan sebelum sarung baju pengantin, hampeh! lepas jogging ko bedal nasi lemak 2 bungkus tu belum masuk kuih-muih, ape tak samping baju melayu nak tertanggal kat tengah-tengah ball room hotel dulu mase sanding.... aduh.. laki aku...


Okeh sambung cerita ke taman burung tadi...


Hover tau mama adam nih...





Bagi peluang bos kecik ni bergambar macho dulu...




Okeh harga untuk masuk ke bird park ini utk adult and local people ialah rm15 manakala adam adalah percuma, bawah 3 tahun percuma tak silap, eh tak confirm cos hubby yg bayar tiket






Masuk-masuk je anda akan jumpa signage nih beserta burung apetah, tapi burung nih tabiat die memang suka dok berhimpit-himpit antara satu sama lain.





Ini bangau jenis kecik suka makan daging dan ulat maget tuh







Wah! adam kemain syok tengok ikan berenang-renang






Aduh terkedek-kedek nak menunggu bos kecik ni berjalan



Oh adam memang dah tak nak duduk dalam stroller dah, kalau u all pergi ke bird park nih silalah bawa stroller jika anak masih duduk diam di stroller, ini adalah kerana kawasan taman burung ini sangatlah besar, almaklumlah KL bird park world's LARGEST free-flight walk-in aviary. Kalau agak-agak tak nak kaki bengkak terutama mempunyai anak silalah jangan pakai kasut tinggi yer....




Bukakan pintu utk bos kecik ni pulak



Aduh banyak pulak pintu macam ni kat taman burung ni, ye lah diorg tak nak burung terlepas kat langit berterbangan. Tapi tangan aku yg letih nak kene bagi laluan kat bos kecik nih...






Burung ni sangat garang rupa parasnya






Burung ni boleh cakap "hello", "assalamualaikum", "good mprning", "apa khabar" eh macam-macamlah, tapi burung ni cuma cakap hello and good morning je kat kitaorg, tu pun jenuh lah dok suruh burung ni bercakap


Lepas tu we all masuk ke kawasan burung nuri, tempant ni paling best cos boleh bagi burung makan dan burung-burung nuri sangatlah jinak. sila beli kuaci disitu berharga rm2 saje, kemudian suap-suaplah kuaci tu dalam mulut burung, adam kemain suka bagi burung tu makan. Bila burung tu berdiri atas tangan, terasa suam-suam panas kaki burung tu.


sangat jinak tau




Sampai dok atas topi mak makan kuaci okeh




Bagi chance kat baba plak, asyik die jek yg mengambik gambar, nanti takde plak gambar hubby



Adam ni keje die menyuaplah burung-burung tu tak sudah-sudah, pastu burung tu baru nak kupas kulit kuaci tu adam nak sumbat lagi kuaci baru, dipaksa-paksanya burung tu makan. Aku rasa kalau burung tu boleh bercakap dah lama dah die cakap kat kodam "weh, ko bleh bersabar tak bagi aku makan". Masalahnya bile burung tu tak makan kuaci yg adam dok bagi sebab ade lagi kuaci kat mulut burung, siadam ni marah2 membebel bahasa die paksa burung makan. coceh..coceh..P#hkjds%# MAKAN!


Nasib ko lah burung kene paksa makan dek anak aku...



Weeeehoooo...





Berehat, minum dulu!





Landskap disini pun sangatlah cantik





Ini maknanya dah penat dukung bos kecik nih




Tengok jelah gambar rakus anak beranak menyedut air dan makan ais krim dengan penuh nafsu. Penat okeh berjalan kat dalam tuh, itu baru suku kawasan rasenye. Oh kalau u all pergi sini sila bawa bekalan tuala kecik atau tisu, kerana standardlah tempat peloncong sume harga mahal.

Kami bergambar di photo both, masalahnya si kodam nak gi tangkap burung cantik yg berwarna-warni tu, kalau tangkap peluk-peluk takpe, ini buatnya di hempas-hempas burung tu , mati la aku nak membayar ntah berapa ribu harga burung tu pulak kan... Ye anak saya memang tak takut, dalam gelap pun tak takut, cicak jatuh kelantai dari siling umah pecepek... pun dia nak gi tangkap cicak tu, adoi survivor betul anak aku nih....


Naaaaa....




Oh burung ini sangat lembut bulunya

Oh lupa nak bagitau, di taman burung ini ade kedai cenderamata, kami beli few item termasuklah kipas, sila bawa kipas kalau tak tahan panas kalau tak belilah macam saya. Gambar kat atas tu kedai cenderamata hornbill dan disebelah kiri yang bertingkat-tingkat pula adalah Hornbill restaurant, oh saya tak masuk dalam dan mencuba makanan lagi kerana tak cukup masa tapi restaurant itu kelihatan amatlah menarik. Oh restaurant hornbill ni jugak cater utk birthday parties, seminar, product launch, barbeque parties, family days dan macam-macam lagi, harga sila survey sendiri.



Nak pilih-pilh jugak





Oh, best betul bagi makan burung hornbill nih, geli rasa jariku kene paruh muncung tu. ok kat sini ade daily activities seperti 10.30am free flying birds feeding, 11.30am hornbill feeding, 12.30pm & 3.30pm bird show, 2.30pm eagle feeding. Sangat menarik hati...




Rakus betul makan ulat-ulat tuh




melompat-lompat ikan-ikan neh...




Selepas itu kami terus menuju ke amphiteater utk bird show, sementara menunggu bird show start, mama and adam main gelonsor di situ, ngehehehe.. tak ramai org bleh la aku main skali




Haaa... ini muka frust aku sebab bird show cancel kerana hujan, jadi kami balik umah dan datng balik pada pukul 3 petang tu. Ye tiket yang di beli boleh digunakan 1 hari dalam erti kata lain bleh kuar masuk selagi ade tiket nak tunjuk kat tangan.




Barangan yang dibeli di kadai cenderamata hornbill


Kesian adam, penat sangat dia agaknya, ye lah kene kejut bangun tidur oleh baba seawal jam 7, adam selalu bangun tido dalam pukul 9 atau 9 lebih. Dek kerana penat, die bagi gaya tidur menonggeng macam kat bawah nih



Pukul 3 petang kami datang balik, ha...! bawah ni gambar maid aku yg kurang ajar mencuri duit adam, menipu, berdating ngan guard kondo umah aku kat tangga, citer pasal die esk aku paparkan....





Sila cuci mata dengan beberapa snap semasa bird show











Habis bird show kami pulang ke rumah keletihan, sebelum pulang kami menikmati minuman di cafe luar, ehem secawan teh o berharga rm5, almaklumlah tempat pelancong.... Daaa....








22 comments:

Jiji said...

Wahh syioookkkk@!~ Yaya ko sure ke takde kutu ke.. cacing ke.. dedak ke atas topi ko tuh.

(Teringan masa di londongg kena hurung dek burung pigeon. Habis bertaik trenchcoat haku)

isabelle said...

best nih...
buleh bwk adam lak p sana.
tapi takut dah nmpk slides tu, dia x pedulik dah segala birds tu. hahaha

jiji,
nape x berakkan balik kat pigeon tu? hahaha

yaya said...

YY TO JIJI:
aku tengok burung tu ok jek, bersih, cantik dan berhemah, takde plak die dok berak atas topi aku, wahahha... burung kat london bleh tahan kuang hajo die yek, kesian kat ko wakakakka...


YY TO ISABELLE:
Oh sila silakan bawa anak anda, pastikan ko nye adam tak dera burung makan cam adam aku ni ha....

Farah said...

alaaaa sweetnyee tgk gamba yg u tgh breastfeed adam tu...

yaya said...

YY TO FARAH:
Ngeeee... kalau takde org bleh la selak menyelak, kalau ade org jadi free show plak kang.....

Mamamarina said...

I x sure I brani amik gamba dgn burung byk2 tu... ehehehhe.. btw i sgt eager ur maid punyer stori tuh..

yaya said...

YY TO MARINA:
Ohoooo... pasal maid tu u bacalah entry esk, cos it will post tomorrow, hati-hati kerana entry itu di tulis dalam keadaan yg sgt beremosi.... geram mak tau....

irvanqiesy said...

yaya...syiok nye...i ni nama je org K.L tp xpnah tahu pon bird park secantik itu tmpatnye...da tahu leh la ajk hubby pg...

yaya said...

YY TO IRVANQIESY:
Ohoooo saya cadangkan silalah mengunjungi bird park bersama keluarga. Family - quality time...

KV said...

haha..gambar yg last tu comel!!

salzahari said...

ohoo..betul tu..i plan nak gie zoo dari bulan 4 tak pergi2..cian Aliah..

u bwk si Naza gie Bird Patk sekali ke? kasik grounded la dia dlm bilik (Kunci u amik) :P sbg ajaran.. hahha
aku pulak yg jahat.

tgk gmbr Adam menyusu, rasa besarnya lahai anak kita ni dah..menyusu kaki terlonjor2 sampai bwh. Aliah kalau menyusu time mood happy, siap berbunyi2 lagi (mcm nyanyi)..huhhee...heee..bhs dia...

yaya said...

YY TO KV:
Ntah ape yg adam cuba buat dgn reaksi muka die tu pun saya tak tau... poning mak...

yaya said...

YY TO SALZAHARI;
Tu arrr... mase bawa naza gi bird park tu tak pecah tembelang die lagi.... geram kite tau!

FaizAmYAirieL said...

fresh gile kan kalau every weekend mcm ni..bangun pagi2 n pegi tasik n tmn burung..ehehe...tp anak u bagusla x takot burung..gambar family saye dgn burung2 tu airiel amat takot dgn hornbill tu..nangis2 die mase tangkap gambo tu..ekekekee

yaya said...

YY TO FAIZA:
Laaa.. ye ke airiel takut. ok lah tu, kalau tak takut susah gak macam anak i, kang nampak harimau pun die nak tangkap agaknya...

Farah_W said...

dlm banyak2 gambar...gambar maid ko tu la yg paling aku tunggu...tak sabo aku nak dgr cite ko esok nih....

azzamoro said...

nak bawak airyll pi tmn burugn gak aahh..seronok tgk adam pi..

eh tak sabo lak nak tengok ko citer pasal maid yg kurang ajar tuh..siap dating tuh..xtahan btui..

yaya said...

YY TO KAK FARAH:
Tu arr... entry aku tu esk akan jadi entry paling emosi ganas sepanjang aku berblogging nih...


YY TO AZZAMORO:
Yes bebeh! sila bawa anakmu ke bird park. maid aku tu memang kuang hajorrr...

achee_b165 said...

wah..syok tuh..dok plan nak wbk oja, x bkesempatan lagi huhuh... ari tu penah bwk dia p zoo johor tgk Harimau..

yaya wat skill nak terbang ker??

~tomei la kamu dress up cam tuh, dah cam kakak adam jerk..;p

~p-na mama oja~

Watie Aziz said...

wah yaya, jelesnya aku ..nih tak sabar nak gi nih!! aku gi Bird oark @ Ikano, Q menggila2 suka weh ..macam tak cukup mata tgk semua burung ..tgn tunjuk lain ..mata tunjuk lain ..ahhaha... aku beli tiket kat sana dapatlah diskaun sket RM 10 sorang ..budak tuh kata kalau tak, harga biasa RM 15 ..

tak tahu bila nak gi lagik..kena tunjuk Saiful gambar nih ..biar dia teruja sket ..hahahha...mesti Q suka nih ..tak sabar aku ..

tq for sharing yang ..wah ..aku pakai rollerblade jer lah ..cepat sket sampai ..hahahaha...cam penat jer ko tawaf satu bird park tuh..ahaks ..

aku bawak bekal koci (nak bg burung makan), aku bawak bekal air ..bekal kipas..hahaha..semua aku bawak bekal lah .. jimat kos namanya!! kui kui kui....(silap2 kena halau kuar) ..sgt kelekuk lah ini kakak ..(org tuh kata ...hahahah)

yaya said...

YY TO PNA:
Wow tgk harimau tu.... yaya dress up sempoi jek...


YY TO WATIE:
Tu arrr wei aku nak try gak gi yg ikano tu, penat wei tawaf dalam bird park tu... bawaklah segala keperluan yg perlu...

[ Goodbye zuLL ] said...

wah bangau makan maget?