Thursday, May 28, 2009

Pukul anak


Hmmmmm.... u all pernah pukul anak? Kalau pukul tu, pukul sikit-sikit ke atau pukul memang kasi die nangis supaya dapat pengajaran apabila melakukan kesalahan. Lepas kene marah atau pukul mesti merajukkan.... Lepas die dah merajuk u all pujuk ke atau biar jekan until anak minta maaf.

Pagi tadi saya sedang masak spaghetti bolognese, eeee.... saya geram betul dengan adam, bile saya kat kitchen die pun nyibuk pastu suruh saya dukung takmo main sendiri even takmo kat baba atau naza. Habis sauce spaghetti saya tumpah kelantai. Aduhhhh..... sabar je lahkan... dah le nak cepat gi kerja, dah masak die tumpahkan sume sauce spaghetti tu cos mengacau kat dapur. Malam semalam plak, habis mangga di tumpahkan jugak. Kurang sabar saya di buatnya..... Patutkah saya pukul anak saya yang berusia setahun setengah itu?
Makin besar makin menguji kesabaran pulak.....

11 comments:

Kerol+Natt=Adam said...

mcm nat mmg nat penah pukul adam..tp satu je jgn pukul kt tmpt2 sensitif mcm kat telinge,mate bahaye tau..nat setakat pki hanger pukul kt kaki..lebih pukul kat pempers die je..tp kene skali bg die rase skt..pastu bile die xnk dgr ckp nat tnjk hanger je die dh tau tkt..kdg jentik je..tp pas die tau die buat slh nat soh die salam nat pastu nat peluk die blk..xpenah nat biak' je..

yaya said...

Oh... gertak pakai hanger ok gak yek...

Ms Lola said...

Salam,
I think this is my first time dropping a comment here.

In my opinion, tuk budak 1.5 thn,.. tak yah pukul dulu kot... Maybe, he's just experimenting something. Or maybe, he wanted your attention.

Just my 2 cents. ;)

Nice meeting you!

yaya said...

YY TO MS LOLA:
When i read ur comment "maybe he wanted your attention" make me feel guilty. I think u r right, he want my attention. Anyway thanks ms lola. Mcm nama mexico la nama u but cute!

achee_b165 said...

p-na penah terpukul oja.. tp tu x sengaja.. mmg tol2 rasa bersalah.. sebab dia gigit p-na, so terkejut la..tertampar pipi dia..slow je tp bdk sakit la.. tp lepas tu p-na pujuk la kc nenen...huhuhuh!!
~p-na mama oja~

yaya said...

YY TO PNA:
Pna, tergelak i baca comment u, TERtampar sebab TERkejut kene gigit i rasa boleh dimaafkan...

MN said...

i pernah. tapi tepuk (bukan pukul) kat bontot sebab kat situ diapers dia tebal. heheheh...
tapi once in a while jer.

bila i marah ada 4 phase:

1) cakap perlahan2, ayat satu2
2) Suara tinggi (mcm halilintar)
3) naik atas bilik, buat tak tahu
4) tepuk kat bontot

selalu i sampai tahap 3 tu jer. yg no. 4 i jarang :)

mummy_nazira said...

hi yaya,
bila baca your blog, musti teringat my son, adam oso, he is now 26m.o, mmg sangat2 aktif, keletah dia exceeded umur dia, kdg mmg menduga kesabaran sgt2, i mmg garang sgt2, tp i tak reti nak pukul anak, mmg suara i wahhh serupa halilintar, tp kalau my adam wat salah, i panggil dia sampai dia dtg kat i, so far dlm dia degil2, dia datang jugak, then i pegang dua2 tangan dia, n pandang mata dia, kalau dia pandang tempat lain i must say "adam, listen!!", then dia akan pandang tak berkelip2, i akan cakap apa salah dia, jgn gunakan perkataan 'jangan' or 'tak boleh', sbb dia akan rebel through those words, u saiko dia like "adam, adam nak mummy duk ngn adam kan, then give mummy some times, mummy finish this one first, nnti kita main sama2 k, adam faham tak ni mummy cakap?" so far pendekatan i tu berhasil la, kalau dia nak try buat salah, dia akan pandang i dulu, let say i pandang tanpa senyum, then dia akan kata "no no ya mi, no no"..

satu je yaya, anak lelaki ni, apa2 pun dia akan cari mak dia, apa2 pun mummy dia akan jd no1 dia, so better u elak guna pukul2, jerit2, satu yg i belajar dari my mistake dulu2 i suka jerit, lg i jerit, lg dia rebel, skang ni, bila saiko dia cara gini, alhamdulillah ok. maybe sbb keja i skrg ni blk kul-1am, tgk2 dia dah tido, nak marah2 pun rasa tak berbalok, quality time skang dah kurang, rugi je marah2 dia, hehehe

yaya said...

YY TO MN & NAZIRA:
Wah comment u all banyak bagi i kesedaran, b4 dis memang i asyik menjerit je dek ikut perasaan marah. Well i will try follow u all punya advise. Thanks kerana membantu....

salzahari said...

i takleh membantu sbb i
m the same phase dgn u..i tend to loose my temper.i pun salu confuse whether i shud pukul skit nak ajar or just tinggikan suara.

what i always remember, benda2 simple yg mmg bkn bab adab / rules, bagilah 'muka' kat diaorg sbb they still young and they want to experiment/ have fun! but i do believe seomtimes kena gak mrh utk bagi diaorg tahu itu salah...

yaya said...

YY TO SALZAHARI:
Confusekan cos tak sampai hati nak pukul....