Monday, April 27, 2009

Our holiday




Omari and adam



Cerita holiday yang sepatutnya dah publish tapi tak keluar2 diceritakan buat kali kedua. Hampeh, tak excited dah aku nak cite. Tapi kak farah, hang nak dengaq aku mai tabuq kak cni.

Holiday 4 days 3 night ni di bandung sahaja. Kami pergi 2 keluarga, 4 adults and 2 kids. Our family and andy family. Lebih mudah jalan dengan group yang kecil je berbanding group yang besar. Pemandu pelancong "pak edy" yang bawa we all jalan2 sepanjang berada di sana pun advise dtg dlm kumpulan yang kecil, kalau besar payah nak menunggu ade yg lambat.

Malam pertama berada di bandung pak anak (sepupu pak edy) bawa kami makan di "kampung daun". Oh tempat sangat cantik dan mesra alam sebab atas bukit dalam hutan di bina di sungai / air terjun semulajadi. Makanan superb, service superb, tempat superb, everything superb!.




Kampung daun




Tempat kami bersantapan





pathway






I order nasi goreng kampung daun, superb! kenyang tak hengat





Air terjun semulajadi





Esok pagi, we all kene bangun awal pagi dan pergi ke volcano yang masih aktif iaitu tangkuban parahu. Tempat ni agak jauh di atas bukit dan sejuk ala-ala di genting highland. Aduh... paling tak sanggup nak kejut adam bangun tido awal pagi kerana kebiasaanya adam akan bangun antara jam 9 hingga 10 pagi. Pagi tuh jam 7 lebih dah kene kacau, ngamuk la member!. Macam2 usaha dah ku buat, cuit2 pun tak bangun, panggil nama adam pun tak bangun, tickle also doesn't work, last2 haku bogelkan pun die booooohhhlayan....


Alah... sedapnya tido walaupun dibogelkan (bantal busuk dah sampai indon kata maid aku)






While waiting pak edy and pak anak






Volcano






Sunglass adam hilang di bandung, baba sila belikan anakmu sunglass yg baru yeee..






Adam suke sgt naik horse, pastu nangis2 tak nak turun, dah penat kuda tu bawa adam round2.






All of us





pak anak dan pak edy service bagus bangat





Kalau campak putung rokok bawah tu, haruslah meletop kebabom!







Di atas tempat volcano ni pun banyak kedai jualan cenderamata








Selepas berjalan di Tangkuban parahu. Our next destination ialah Hot springs. Hot spring ni pun best, i tak ingat berapa rupiah utk masuk ke hot spring ni samelah jugak tangkuban parahu. kerana urusan pembayaran diurus oleh mr hubby. mak tau enjoy jek....
Okey di hot spring ni ade byk kolam khas utk perempuan ade, khas utk lelaki dan utk mix gender pun ade. Air die ade mcm2 peringkat, yang sederhana panas sampailah yg panas bangat. Sampai di sana adelah mamat ni tolong2 we all ajar cara gosok kaki ngan batu, amboi siap demo lah kat kaki andy, Pastu ckp " sambil duduk dlm air panas ni ibu2 dan bapak2 lebih enak nikmati aiskrim" dia hulur aiskrim kitaorg ni pun telan jelah aiskrim cornetto tuh. Lepas dah sedap menjilat aiskrim nak bayar, Nah amik ko 1 aiskrim cornetto RM10. 6 pcs aiskrim cornetto RM60. Beli aiskrim cornetto kat malaysia pun tak semahal tuh. moral of story sila tanya harga dulu sebelum benam makanan tuh dlm mulut.... Kalau u all pergi hot spring di bandung ini , sila jgn makan aiskrim cornetto yg dijual kerana mahal tak hengat punya. pak edy pun bilang yg sama...

Si penjual aiskrim mahal sedang mendemo/membodek andy







Tak ketinggalan, pastu menjerit2 tak nak kuar dr kolam nih....pening mak, sib baik pak edy tolong jagakan, merangkap maid haku la kat sana.







Nak jugak gambar berdua






Bapak-bapak sila nikmati aiskrimnya ya....





Ini 2 org budak kemain ligat di sana




Together at hot springs





Our next destination is "rumah stroberi".......


1 set nasi liwat

Walaupun namanya "nasi liwat" tapi sedap bangat. Hissshhh... memnag sedap giler lah, tak tau nak cakap camne. Sedap hebat, aduh... terasa kat tekak nih lagi. Di "rumah stroberi" ni terletak dia tas bukit mcm cameron highland la, sejuk pun ala-ala cameron. Sekarang tengah bina hotel di tempat tu, so kalau dtg lain kali confrim nak tido kat hotel di rumah stroberi nih, environment best betul.


Kawasan die pun luas tak hengat, adam ngan omari pun lari sana sini buat mcm ladang stroberi sendiri. Tempat ni menyediakan tiga jenis masakan, western food, chinese food and local food, we all pilih local food. Bile dah mkn, pakej skali ngan petik stawberry. Setiap org akan dpt 1 bekas strawberry utk di petik sendiri. Tak silap i Kitaorg 4 org makan dlm rm 90 lebih. kira ok sgt lah tu dpt petik strawberry seorg sepaket lagik. enjoy the pictures below:


gembiranya adam






die tgh main peek-a- boo





Lepas bersantapan petik strawberry




Seronoknya perasan ala-ala ladang strawberry sendiri, gamam mata nak petik san sini




Meh mama ajar adam petik strawberry, si adam nih die petik terus masuk mulut makan. ggrrr...






Oh suhara kalau bergambar sebelah ko, ketara nampak rendah aku wei....







Weeeee....





"rumah stroberi"




Petang tu we all singgah di "sapu lidi". Sapu lidi ni pun best bangat, tempat makan lebih kurang mcm kampung daun tapi yang paling best hotel di situ. Amboi pantang nampak hotel yang best, sume aku nak duduk kat situ. Mcm mana tak keruan, layan jelah gambar bawah ni:


4 of us, anak tido dlm kereta sambil dijaga oleh pak anak, pak edy bawa we all jln2 kat sapu lidi


Sapu lidi ni konsep hotel die memang bagus bangat. semua bilik hotel terapung di tengah2 tasik, kalau nak keluar masuk bilik hotel, kene naik sampan, tapi sekejap jek dah sampai sambil cuci mata melihat keindahan alam, so kalau nak keluar, just ketok je ketongan depan pintu bilik hotel, nanti org sampan pun dtg. Best kan.... kalau tengok sendiri lagi best woooo. Okeh cerita pasal harga bbilik hotel nih, bukan bilik lagi dah tapi dah macam rumah. okeh rumah yang tenagh2 tu RM1000 per day, itu yg paling mahal, the rest ade mcm2 harga per day acde yg rm800, rm 700, rm 600 etc... jadi silalah pilih.....





Belakang we all tulah rumah yang tengah, rm 1000 per day, haruslah tak keluar2 bilik kalau dok situ ye b.....









Esk pagi we all berangkat pulang ke malaysia, tapi singgah dulu kek lapis and brownies di kartika sari. sedap hingga menjilat jari kek die. Orang selalu ckp shopping di bandung ni macam-macam. tapi i tgk biasa-biasa aje. Tapi i memang teruja bila berade di kedai kain, kain-kain lace, chiffon, japanese cotton memang jauh murah berbanding di jakel dan euro moda yg selalu ngambik duit haku tuh, Mak raya sakan tahun nih 8 helai okeh....






On the way balik, si adam ni melekap jelah kejenya, tido pun nak melekap ngan mama, samalah mase on d way pergi mcm tuh, dengan baba tak nak langsung, letakan dok sebelah kerusi pun tak mau, nasib baik anak mama....
Oh kalau u all nak ke bandung bleh minta no Pak Edy dengan saya, segalanya diurus oleh pak edy, bayaran takdelah mahal sgt pun, tapi service superb!






6 comments:

precious innocent said...

layan usha gambar je la.. i x penah smp lg pun..

-mama emma-

Farah_W said...

time kaseh sudi melayan permintaan aku ye...hehehe...bestnye ko g holiday.....teringin gak nak gi sana ni...

Mrs Noba said...

waaaaaaaaaahhhh gbr adam bogel itu!!!

yaya said...

YY TO EMMA:
Bakal sampai la satu hari nanti...

YY TO FARAH:
Udah ku langasaikan permintaan mu kak farah, silalah melancong disana, seronok gak..

YY TO MRS NOBA:
Adam dah besar nanti mesti marahkan mama die nanti yek... ngeeee

Farah_W said...

yaya..ada warehouse sale for Zara, Massimo Dutti, Pull and Bear kat Cathay Cineleisure,Mutiara Damansara...sampai 3rd Mei ni...ko suka brand2 ni kan...

FaizAmYAirieL said...

ih cam beshnyee..best jgkkan..nak tanye lebih lanjut la nnt kite pm awak erk..