Wednesday, July 16, 2008

Aku Marah dan Hanginnnn....


Yes! i really2 angry right now! with who? with my maid! si mia. This is the second time i cought her bring adam outside from the house at afternoon time. Okeh kejadian die begini, Normally i will call her everyday from the office asking what adam do? did he finish his food? did he finish his milk? and bla...bla..bla... i selalu call 2pm onwards but today i suddenly feel want to call her at 1.30pm, tetiba je tgh kerja, teringat kat adam, agaknye gerak hati ni kuat. I call her twice, no answer, then i told my hubby, hubby said "dia sembahyang kot..."Okey find i wait for another 3 min than i call again, but still nobody pickup the phone. okeh enough! i call my dad and asked help from him to go to my house and terjah! (lucky my parents house near about 5 min driving je to my house), then my dad call, " dia lepak kat level 1 borak2 ngan maid ting 1 tu, pastu muke dia terkejut nampak abah, abah ckp pulang ke rumah, itu puan telefon kamu tak angkat". tak cukup langkah dia lari balik umah kate abah.
Pastu i call my house after abah call and inform me everything. "mia, kamu kemana tadi? she said "tidak tadi adam nangis, aku bawa dia ke bawah" (dlm hati, itu bukan alasan utk ko bawa anak aku keluar ngokngek si badigol! eee.. geram tau!). I malas nak ckp over the phone lakan sum more kalo aku emosi mau satu ofc dgr suara aku plak kan. " saya jumpa kamu dirumah mlm ni".
Than after few minute my mom call my hp, my, pesan jgn marah2 teruk kat si mia la bla... bla..bla..., yah i know my mom takut la i marah2 teruk kat mia nanti takut dia balas dendam kat adam. than i just aggreed but i have to worn her okeh because dis is 2nd time i cought her, mase 1st time dulu siap sumpah2 tak nak wat lagi la, aku sumpah atas nama allah la etc.. eee.. mcm2 lah.
Yg 1st time nye kes dulu, i n hubby selalu gi kerja 10am, so pepagi dia kemas umah i yg kecik itew(kondominiumkan, bukan beso mana pun), then turun bawah buang sampah la, i dah pesan dulu, " mia kalau saya tiada di rumah dan sampah penuh tak perlu turun buang, kamu letak saja diluar pintu". so dia tak yah lah gendong adam dan jinjit sampah di jari turun kan. one day tu my hubby tertinggal wallet, then call la rumah, byk kali tak angkat2 padanhal baru je 3 min kuar umah ni, sampai je kat rumah nampak dia lepak dekat2 ngan umah sampah tu bersama2 seorg bibik indon lain dan adam di gendong. Marah la aku kan! pastu muka pucat2 lari naik atas.
Actually i bukan nak sekat2 my maid, i jadi marah coz she bring adam too. lepak kat tangga la, dekat2 ngan umah sampah la, mestilah aku marah. dekat tangga tu ntah2 berhabuk ke, busuk sampah dekat umah sampah tu, yg aku ni tibe je umah mesti sabun tangan dulu sebelum pegang adam. die sesedap je bawa anak aku lepak2.
sebenarnye mia ni, tak delah problem sgt pun, keje dia biasa je, tak heavy duty pun, ye lah aku amik yg umur 48kan. Purposely jaga adam, jaga budak memang ok la, aku dulu siap ajarkan dia pakai hand antiseptik masa adam kecik2 dulu ( 5 month below) soh basuh tangan ngan sabun
selalu, dia buat la sume tu. pasni kalau kontrak dia dah habis nak amik yg 30+ plak. oh ya mis never cooked at my house, memang balik keje i terus masak. taknak la bagi hubby makan air tanagn dia, even solid food adam pun i bangun pagi masak setiap hari. so keje dia memang senang cume kemas2 umah, sidai baju n lipat dan jaga adam. tu jelah...
k nak balik umah dah ni, nak gi semuka n soal2 si mia ni,hiiisss... jaga ko mia....

7 comments:

mama ryan said...

ini betul punya marah...

tp towards d end of d entry, nampak u dah cool dah.. he he

mrs noba said...

i understand how you feel yaya...

haryati said...

YY TO MAMA RYAN:
Huh memang marah sgt...
tapi yelakan, kite mengharap dia menjaga anak kite kan so nasihatkan ajelah, takan nak marah die terpekik mcm marah budak kecik plak kan... sabar je lah...

YY TO MRS NOBA:
Yah, memang sakit hati...

mrssham said...

pelbagai ragam maid ni.. nana dah lalui 3 maid yang berlainan perangai.. pertama lari..kedua sibuk nak naik gaji...yg ketiga ni barula ok. tu pun nak balik indon next week..pening..pening

Zuhaini said...

erm.. sabar ye.. betul gak kata mak u tu, kang dia lepas geram kat anak u tu, lg susah.. bykkan sabar.. kalau reti tegur secara berhemah, lagi bagus!

KV said...

susah jgk kan. Nak marah2 sgt pn takut dia buat pape kt baby.Hmm

yaya said...

YY TO MRS SHAM:
yah, sape yg ade maid memang pening nak melayan perangai diorang ni...

YY TO ZUHAINI:
Balik tu i tak marah pun kat die, lagipun hati dah sejuk bile dah luah kat blog, sum more i balik je dia minta maaf, just ckp
"kamu jgn buat lagi"

YY TO KV:
tak leh nak marah, nasihatkan ajelah yg i buat....