Wednesday, January 30, 2008

adam 2 month check-up

ha, i tak update cerita baru last weekend aritu.... last saturday actually we went to the hospital for the 2 month check-up adam. we met doktor pakar kanak-kanak name dr hasmawati. so masuk je bilik dr. hasma said "amboi pipi adam, ni mesti minum susu gelojoh". heheh... meaning that adam suke breast feeding. so below , a few question that i asked dr. hasmawati:
me: dr. adam malam2 dalam pkl 3 atau 4 pagi hidung dia cam tak leh bernafas, then ade bunyi gro..gro... kat tekak dia.
dr. hasma: this one of the causes, (sambil buka baju adam tunjuk barut yg dipakai oleh adam). ketat sgt ni mama, actually tak perlu pakai barut. u dah sekatkan perjalanan susu dlm badan coz kene ikat kat perut dia.
me: tak masuk angin ke dr?
dr. hasma: takde la and another causes is u tak berp kan dia. betul tak?
me: hehehe.... bile tido mlm memang i jarang berp kan dia sebab kesian dia breast feed terus tertido n tak sampai hati nak angkat terbalikkan dia.
dr. hasma: meh saya ajar cara berp, u dudukkan dia n gosok belakang badan adam.
me: hishhh... tak bongkok ke dia nanti dr.?
dr: nop, c ada byk ketul2 susu kering kat hidung adam coz u tak berp and perjalanan susu dlm badan tak lancar.
than hidung adam kene sedut dgn nasal aspirator, so byk la kuar sarang labah2 dlm hidung.....
dr. hasma ajar i cara perah susu pakai jari, i tried kat rumah, but i failed and pakai pam avent tu lagi senang.
than i tanye dr hasma adam punye tumbesaran ni ok ke dr? coz 2 bulan berat 6kg. but dr said sgt ok kalau dia hanya breast feed, memang i tak campur pun susu formular. adam is 100% breast feed. dr ckp just becarefull dgn weight dia bila dia dah start makan makanan lain which is 6 monthkan dah start mkn nestum. selagi dia hanya minum susu badan minum sebyk mana yg dia nak, based on demand. so i pun lega....
adam kene sedut hidung pakai nasal aspirator yg blue color tu....

baba... pls help me, dr hasma nak cucuk adam....

oouuchhh.... tak sakit pun......

dudukkan adam mcm ni bile nak burp kan dia

mama, adam ok la duduk cam ni

mama berape berat adam?

yippie! my weight 6kg!

inilah dr. hasmawati yg check-up saya

let c his weight next month!!!!!!!!!!!!!!!

1 comment:

pet said...

already 6kg???
my god adam.pasni tambah lagi berat ok..hehehehe